Professor i motion ny prorektor – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Professor i motion ny ...

22. juni 2018

Professor i motion ny prorektor

Ny prorektor

Professor Bente Merete Stallknecht bliver ny prorektor på Københavns Universitet. Hun skal blandt andet være med til at bringe uddannelse tættere på forskningen. Hun kommer fra en stilling som institutleder på Biomedicinsk Institut og har forsket i, hvad motion betyder for overvægt.

Københavns Universitets nye prorektor ved, hvordan man ved hjælp af fysisk aktivitet kan forebygge og behandle sygdomme, og hun har stor erfaring med tværfagligt samarbejde.

Det er en enig bestyrelse, der har valgt at ansætte professor Bente Merete Stallknecht, 54 år, som Københavns Universitets nye prorektor. Hun kommer fra en stilling som institutleder på Biomedicinsk Institut på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Bente Merete Stallknecht tiltræder som prorektor med særligt ansvar for uddannelse 1. august 2018 og er ansat for en femårig periode.

Foto: Mikal Schlosser

Motion er nøgleordet

Som forsker har Bente Merete Stallknecht undersøgt, hvad motion betyder for vægt og sundhed. Hun har senest fokuseret på udholdenhedstræning, appetitregulering og insulinfølsomhed hos overvægtige mennesker. Blandt andet har hun vist, at ”fat can be fit” – at fedtvæv kan trænes, så det bliver sundere. Hun har også undersøgt, hvilken effekt træning har på kroppen, når man ikke taber sig samtidig. Resultatet er, at træning giver mange fordele for sundheden uden vægttab, og at fedt og muskler gennem træning bliver omfordelt, så man får en sundere kropsvægt.

Bente Merete Stallknecht er især optaget af, hvordan man kan få motion ind i hverdagen. Hun står bag det tværvidenskabelige projekt FINE, som har vist, at 30 minutters daglig træning giver et lige så effektivt tab af vægt og fedtmasse som en times daglig motion.

Skal udvikle uddannelser

- Vi har valgt Bente Merete Stallknecht, fordi hun både har de faglige og personlige kompetencer, der matcher jobbet, og fordi hun komplementerer den øvrige ledelse. Københavns Universitet arbejder målrettet på at styrke uddannelseskvaliteten, bl.a. ved at skabe kreative læringsmiljøer og ved at koble uddannelserne tættere til forskning og praksis. Her kan Bente Merete Stallknecht bidrage med sin faglighed, et godt blik for at involvere de studerende og erfaring med tværfagligt samarbejde. Samtidig har hun en solid ledelseserfaring og kender Københavns Universitet indgående og er også meget opmærksom på, at universitetet skal være en del af omverden. Jeg ser meget frem til samarbejdet, siger rektor på Københavns Universitet, Henrik C. Wegener.

Bente Merete Stallknecht blev professor med særlige opgaver inden for fysisk aktivitet og fedme i 2013, og i 2016 blev hun professor i sundhedsfremmende fysisk aktivitet. Siden 2014 har hun været medlem af EU-Kommissionens Videnskabelige Sundhedspanel, og hun leder Københavns Universitets Strategiske Platform for Livsstils-, Fedme- og Metabolismeforskning.

Hun har tidligere været studieleder for den tværfaglige uddannelse Civilingeniør: Medicin og Teknologi, kursusleder for Humanbiologi og Sygdomslære og medlem af studienævnet for Folkesundhedsvidenskab.

Bente Merete Stallknecht er vant til at formidle sin forskning på alternative måder, bl.a. gennem videnskabsteater og video, samt ”Mød videnskaben”-arrangementer i samarbejde med Politiken. Hun er ofte i både danske og internationale medier, senest med forskningsresultatet, der viser, at cykelturen til og fra arbejde kan være lige så effektiv som fitness, og som gav international omtale.

- Universitetets rolle i samfundet er at skabe og formidle viden. En direkte formidlingsvej er via universitetets studerende, der bliver indskrevet, undervist og siden kommer ud som kandidater til private og offentlige arbejdspladser. På den måde kommer universitetets viden ud til hele samfundet, og den spredning af viden er vigtig. Derfor ser jeg stillingen som prorektor med særligt ansvar for uddannelse som betydningsfuld og attraktiv. Jeg ser frem til at samarbejde med rektor, universitetsdirektøren og resten af Københavns Universitet om at implementere Strategi 2023, siger Bente Merete Stallknecht.

Bente Merete Stallknecht overtager prorektorposten med særligt ansvar for uddannelse fra Lykke Friis, som fratræder 31. juli.

Tiltrædelsesreception

Der er tiltrædelsesreception for Bente Merete Stallknecht fredag den 24. august kl. 14.00-16.00 i Festsalen, Frue Plads, 1168 København K.

Vicedirektør for kommunikation
Jasper Steen Winkel