Stigningen i angreb med køretøjer er et ’socialt virus’, der spredes gennem medienetværk – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Stigningen i angreb me...

24. juli 2018

terrorforskning

Stigningen i angreb med køretøjer er lige så meget en viruslignende spredning af handlingen som følge af massemediernes dækning og online netværk, der inspirerer andre til at gøre det samme, som det er stigningen af terroristernes propaganda eller et svar på øget sikkerhed omkring højt profilerede mål.

Forskere på University of Kent og Københavns Universitet forsøgte at forstå, hvorfor angreb med køretøjer, som i Nice i juli 2016, Finsbury Park i 2017 eller Charlottesville også i 2017, er blevet så markant i de sidste par år, efter at have været en sjældenhed.

I deres analyser dokumenterer Dr Vincent Miller fra School of Social Policy, Sociology and Social Research ved University of Kent og professor Keith Hayward fra Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet den nye popularitet og udbredelse af angreb med køretøjer i to bølger; først i Israel-Palæstina-konflikten i 2015 og derefter i Vesteuropa, Nordamerika og Australien.

Mainstreammedierne har foreslået, at terrorister promoverer denne form for angreb på grund af sin enkelhed, men det tidsmæssige forløb af promovering af angrebsmetoden sammenlignet med hvornår attentater har fundet sted passer ikke sammen – størstedelen af propaganda vises efter højt profilerede hændelser.

De to forskere udfordrer også tanken om, at terroristerne har været tvunget til mere lavpraktiske metoder som følge af forbedrede sikkerhedsforanstaltninger omkring mere traditionelle højt profilerede mål, da sådanne foranstaltninger har eksisteret i årtier, mens angreb med køretøjer først begyndte at stige markant efter 2015.

Som sådan undersøgte Dr Miller og professor Hayward en tredje forklaring på stigning i angreb med køretøjer: at de har spredt sig som en form for 'social virus' på tværs af ideologier.

Det betyder ikke, at Dr Miller og professor Hayward foreslår at ideologi, propaganda eller psykologiske problemstillinger ikke spiller en rolle i disse forbrydelser. Men de foreslår nødvendigheden af at anerkende det afsmittende eller mimetiske ved visse former for vold og at eksponering af disse handlinger gennem fx medier og sociale medier kan skabe en dynamik, der fører til at mennesker med forskellige holdninger og motiver gentager handlingen.

De hævder fx at i lighed med udbrud af flykapringer, der fandt sted i 1960erne og 1970erne, har dækningen af angreb med køretøjer i medierne og i online diskussionsfora på hjemmesider tilskyndet andre, ofte med helt forskellige politiske og religiøse motiver, til at begå angreb med køretøjer.

Som sådan er den pludselige bølge af angreb med køretøjer i de sidste par år beslægtet med en virus, der spredes ved social smitte, hvor en enkelt handling fører til en bølge af andre, som ellers ikke ville finde sted - ofte mere lig "crime of passion" end en nøje planlagt terrorhandling.

De beskriver for eksempel, hvordan angrebet med køretøj ved Finsbury Park moské i 2017 blev gennemført af en mand, der havde været motiveret til at handle af det ISIS inspirerede London Bridge angreb med køretøj 16 dage tidligere. Herefter, indenfor 6 dage efter attentatet ved Finsbury Park, havde to lignende angreb mod muslimer fundet sted: et i det nordlige London og et andet foran en moské i Frankrig.

Denne bølge af lignende angreb inden for et kort tidsrum, fra forskellige personer med vidt forskellige politiske og religiøse overbevisninger og baggrunde, understreger den mimetiske appel i angreb med køretøjer samt den indvirkning dækningen på tværs af medier kan få i spredning af disse begivenheder, især i det massemedielandskab, der findes nu.

Forskerne noterer, at den aktuelle bølge af angreb med køretøjer som de fleste vira, sandsynligvis vil blive mindre fremtrædende med tiden. Desværre vil virkningen sandsynligvis blive erstattet af en anden type forfærdelige angreb, der også vil spredes på digitale netværk og indgyde lignende angreb.

Ved at forstå potentialet for appellen af visse typer angreb til at sprede sig på tværs af ideologiske og endda psykologiske kategorier til at påvirke større populationer, kunne sikkerhedstjenester være bedre forberedt og forhindre yderligere tab af menneskeliv.

Forskningen er offentliggjort i British Journal of Criminology med titlen ‘I did my bit’: Terrorism, Tarde and the Vehicle-Ramming Attack as an Imitative Event’