18. september 2018

Hver fjerde dansker synes løse katte er et problem

Mennesker og dyr

Selvom kattekrigene endnu ikke raser på dansk grund, som det ses i udlandet, er der stadig en del danskere, der synes, det er problematisk, at det mest udbredte dyr får lov at gå frit omkring. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet.

Katte
  Studiet er det første repræsentative studie af en befolknings forhold til tamkatten. Foto:Pexels

Kattelort i haven irriterer mig, katte burde blive holdt indendørs, og katte irriterer mig helt generelt. Sådan lyder det fra en fjerdedel af danskerne, der ikke er vilde med, at katte får lov at strejfe frit omkring.

Det viser det første repræsentative studie af en befolknings forhold til tamme katte. Studiet er lavet på Københavns Universitet og kortlægger bl.a., hvordan danskerne har det med, at langt størstedelen af katteejerne giver deres katte lov til at strejfe frit omkring.

”Den omstrejfende kat er dømt til at skabe konflikter – på den ene side står katteejeren, der vil give katten mulighed for at udleve sine naturlige instinkter udenfor, på den anden side står naboen, der ikke vil have den ind i haven eller ned i kælderen. Det er altså noget, folk kan blive uvenner over, ” siger professor i bioetik Peter Sandøe, der leder gruppen af forskere, som står bag undersøgelsen.

Peter Sandøe mener, at undersøgelsen viser, at der er grobund for flere katte-relaterede nabostridigheder i fremtiden. Således er det kun 12 pct. af katteejerne, der mener, at det er et problem, at deres katte efterlader afføring i naboens have, mens 63% af dem, der ikke bryder sig om strejfende katte, opfatter en sådan hilsen fra naboens kæledyr som et problem.

Katten truer ikke danske fugle

21 pct. af danskerne kan generelt ikke lide katte, og her er grunden bl.a., at kattene har en mærkelig adfærd, at de kan ødelægge møbler, placere afføring på upassende steder eller slå fugle ihjel. Og netop truslen mod fugle er et centralt argument for kattehadere verden over.

I lande som New Zealand, Australien og USA skiller kattene lige nu vandene i såkaldte ”cat wars”. På den ene side står katteejerne, der mener, at deres kæledyr har ret til at luske frit omkring, og på den anden side står ornitologerne, der beskylder kattene for at ødelægge den vilde fauna, fordi de dræber rigtig mange fugle og andre vilde dyr.

Den diskussion er dog aldrig slået an i Danmark, bl.a. fordi kattene har levet her så langt tilbage i tiden, at de vilde dyr har haft mulighed for at tilpasse sig katten.

Politikere vil ikke blande sig

Selv om kattene kan skabe konflikter, er der ikke nogen politisk vilje til at løse problemerne gennem lovgivning, mener Peter Sandøe. Han fortæller, at kattevenner længe har efterlyst en såkaldt kattelov, der på samme måde som hundeloven regulerer hundehold, kan regulere danskernes kattehold.

”Dette er virkelig ikke en vindersag for myndigheder og politikere, for her får man ingen venner, men masser af fjender,” siger Peter Sandøe.

Det er dog allerede i teorien sådan, at hvis en strejfende kat generer omgivelserne, så er det katteejerens pligt at holde katten inde på sin egen grund, fx ved at sætte et højt hegn op.

”I praksis er det dog ikke særlig nemt at styre hverken kattene eller deres ejere,” siger Peter Sandøe.