1. februar 2019

Erhvervsforskerpris går til forskning i fodertilskud til føl

Forskningspris

Frederikke Lindenberg udviklede i sit ph.d.-projekt hos Københavns Universitet et fodertilskud til heste i samarbejde med virksomheden Brogaarden. Den forskning bliver nu tildelt en af Innovationsfondens erhvervspriser på 50.000 kroner.

For cirka et år siden kom Immulix, et fodertilskud, som styrker hestes immunsystem, på markedet. Det var resultatet af dyrlæge Frederikke Lindenbergs forskning og ph.d.-projekt hos Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, Københavns Universitet, i samarbejde med virksomheden Brogaarden. Hendes forskning bliver nu belønnet med Erhvervsforskerprisen 2019, hvor der følger 50.000 kroner med.

Hvert år uddeler Innovationsfonden prisen til tre af de dygtigste erhvervs-ph.d.’er eller –postdocs, som er tilknyttet fondens talentprogram. Kravet er, at prismodtagerne skal have kombineret høj forskningsfaglig indsigt med stærk forretningsforståelse og skabt kommerciel værdi. Det var også et mål og håb for Frederikke Lindenberg, at hendes ph.d.-projekt ville udmunde i et konkret produkt.

”Endemålet var at udvikle et fodertilskud til føl, som kunne stimulere væksten af ”gode bakterier” i tarmen og dermed styrke immunsystemet. Jeg kunne godt lide, at der var et meget håndgribeligt udfald, som var umiddelbart inden for rækkevidde, hvis projektet lykkedes,” fortæller dyrlæge Frederikke Lindenberg, der i dag er leder af Brogaardens rådgivnings- og udviklingsafdeling.

”Det er enormt dejligt at blive anerkendt på den her måde. Man gør selvfølgelig sit allerbedste, når man laver sin forskning. Men det er rart, at der også er nogen udefrakommende, der kan se værdien i det og mener, at det er brugbart,” siger hun.

Opfølgningsprojekt med 50 føl
I det treårige-projekt begyndte Frederikke Lindenberg først med at undersøge tarmfloraen og immunsystemet hos heste. Et område, hvor der i forvejen ikke var lavet meget forskning. De undersøgte derfor, hvilke bakterier der var i en hestetarm, og hvilke der stimulerede immunsystemet i en god retning. Derefter undersøgte de, hvornår det ville være bedst at give et tilskud for at kunne påvirke føllets tarmflora. Til slut udviklede de selve tilskuddet.

Selv om ph.d.-projektet er slut, arbejder Frederikke Lindenberg sammen med Brogaarden stadig på at forbedre og udvikle Immulix-produktet. De er desuden i gang med et opfølgningsprojekt.

”Produktet bliver givet til føllene i løbet af de første otte uger af deres liv for at forebygge eller nedbringe tendensen af sygdomme i resten af deres liv. Vi vil rigtig gerne følge op på, hvordan det virker, når føllene er blevet fem år, ti år og så videre. Derfor rekrutterede vi sidste år cirka 50 føl, som havde fået produktet. Ejerne fører en lille journal på, hvordan hestene har det, deres almene tilstand, eventuelle sygdomme og så videre. På den måde kan vi finde ud af om hestene, der får tilskuddet, er mindre syge senere hen i deres liv sammenlignet med andre heste,” siger Frederikke Lindenberg.

Erhvervsforskerprisen bliver sammen med andre af Innovationsfondens priser uddelt ved et arrangement fredag 1. februar klokken 14. Sidste år var Københavns Universitet også blandt modtagerne af prisen. Her modtog ph.d.-studerende Randi Lundberg, Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, prisen for sin forskning i, hvordan man kan optimere forsøgsmus som modelorganismer for human tarmfloraforskning.

Kontakt:
Dyrlæge, ph.d. Frederikke Lindenberg
Mail: fl@brogaarden.eu
Telefon: +45 23261002

Pressemedarbejder Cecilie Krabbe
Mail: cecilie.krabbe@sund.ku.dk
Telefon: +45 93565911

Emner