15. februar 2019

Stort EU-projekt med KU-forskere skal forske i leversygdomme

Leversygdomme

På tværs af Europa skal Københavns Universitet sammen med 21 andre universiteter, virksomheder og organisationer forske i og finde bedre behandling af dødelige leversygdomme. Projektet er støttet af EU’s Horizon 2020-program med godt 112 millioner kroner.

Lederne af de ti arbejdspakker. (Første række fra venstre til højre) Dr. Minneke Coenraad, Dr. Maria Papp, Prof. Jonel Trebicka, Dr. Itziar De Lecuona, Dr. Sabine Klein, Dr. Christophe Junot. (Bagerste række fra venstre til højre) Prof. Matthias Mann, Prof. Aleksander Krag, Prof. Peer Bork, Lektor Manimozhiyan Arumugam. Foto: MICROB-PREDICT.

Et nyt, stort EU-forskningsprojekt, som Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, er med i, skal forske i det såkaldte mikrobiom og leversygdomme som cirrose også kaldet skrumpelever, der årligt er årsag til mere end en million dødsfald. Der er afsat 15 millioner euro - svarende til omtrent 112,5 millioner danske kroner - til projektet kaldet MICROB-PREDICT.

Målet er at udvikle bedre diagnosticering og behandling af dekompenseret cirrose og akut leversvigt (acute-on-chronic-liver-failure, ACLF). Manimozhiyan Arumugam, lektor ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, skal lede den arbejdspakke eller del af projektet, der hedder ”Data management, integration and systems modelling” fra Københavns Universitet.

Sammen med sine kolleger skal Manimozhiyan Arumugam integrere og analysere data fra blod, urin og biopsier og fra mikrobiomet - herunder bakterier, virusser og svampe. De skal blandt andet undersøge og modellere mikrobiomets rolle i patienter, der får to forskellige slags behandlinger.

”Vi vil bruge systemmodellering til at finde biomarkører for dekompenseret cirrose og ACLF. De biomarkører, som vi finder og validerer, vil blive givet videre til andre partnere i projektet, som så vil udvikle dem til et såkaldt diagnostisk kit. Hvis projektet lykkes med at udvikle et kit til tidligere diagnosticering af leversygdommene, vil det have stor betydning i sundhedsvæsnet,” siger Manimozhiyan Arumugam, der også er med projektets styringskomité.

Forskningsprojektet skal løbe over godt seks år. Det er et stort samarbejde mellem 22 forskellige europæiske partnere som universiteter, hospitaler, forskningsorganisationer og virksomheder.

Arbejdspakken styret fra Københavns Universitet bliver tildelt godt 1,2 millioner euro, der svarer til 9,3 millioner kroner, af bevillingen. Der er i alt ti individuelle arbejdspakker. Ud over Københavns Universitet er Odense Universitetshospital (OUH) også med fra Danmark og skal lede en arbejdspakke.

Projektet er støttet gennem EU’s Horizon 2020-program. Læs mere om MICROB-PREDICT.

Kontakt:
Lektor Manimozhiyan Arumugam