19. februar 2019

Universiteter styrker global indsats for akademisk frihed

Scholars at risk

Seks danske universiteter, heriblandt Københavns Universitet, åbner nu en dansk afdeling af den internationale netværksorganisation Scholars at Risk. Organisationen, som har base i New York, arbejder for at beskytte forskere, som trues på livet, udsættes for vold eller måske fængsles fordi de enten forsker i kontroversielle emner eller ytrer sig kritisk i den offentlige debat.

Scholars at Risk Denmark Section skal styrke de danske universiteters samarbejde om at støtte de forfulgte forskere. Lanceringen af Scholars at Risk Denmark Section blev markeret ved et debatarrangement på Københavns Universitet om akademisk frihed 18. februar 2019.

Paneldebat ved lanceringen af Scholars at Risk Denmark Section. Fra venstre: Direktør Jonas Christoffersen (Institut for Menneskerettigheder), rektor Hanne Leth Andersen (RUC), SAR-scholar Mubashar Hasan (UiO) og direktør Robert Quinn (SAR). Foto: Jens Fink-Jensen.

Københavns Universitet har været medlem af Scholars at Risk siden 2016, og i denne periode har universitetet modtaget og ansat to forfulgte forskere samt udstedt to støtteerklæringer: én til den fængslede iranske forsker Dr. Ahmadreza Djalali og én til Central European University (CEU) i Budapest. KU har besluttet at finansiere fem 1-årige ansættelser af forfulgte forskere gennem Scholars At Risk i en 5-årig periode.

- Med etablering af en dansk sektion ønsker vi at signalere, at danske universiteter støtter den akademiske frihed globalt –  ligesom blandt andet Norge, Sverige, Finland, England og Tyskland allerede gør det, siger rektor Henrik C. Wegener fra Københavns Universitet.

I fængsel for at forske

Sidste år blev der registreret 294 angreb på universitetsansatte ifølge Scholars at Risks årsrapport ”Free to think 2018”. 88 af de 294 personer sidder i fængsel og 79 er rapporteret forsvundet, dræbt eller udsat for vold. Resten er enten forfulgt, fyret eller har måske fået inddraget deres pas.

- Nogle gange angribes forskerne på grund af det, de siger, andre gange blot fordi de stiller spørgsmål, sagde Robert Quinn, direktør i Scholars at Risk, som deltog i lanceringen af den danske afdeling.

Rektor Henrik C. Wegener (KU) og direktør Robert Quinn (Scholars at Risk i New York) underskriver aftalen om at oprette en dansk afdeling af SAR. Foto: Jens Fink-Jensen.

Det er hovedkontoret i New York, der er primær kontakt til de truede forskere, og som formidler kontakt til medlemsuniversiteterne. De nationale afdelinger af SAR gør dette formidlingsarbejde lettere ved at udpege et medlemsuniversitet, der på vegne af den nationale sektion underretter SAR om fælles indsatser, strategier og handlingsplaner på national niveau.