Medicinstuderende og godt på vej med idé der skal forhindre urinvejsinfektioner – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Medicinstuderende og g...

06. marts 2019

Medicinstuderende og godt på vej med idé der skal forhindre urinvejsinfektioner

Innovation

Tre medicinstuderende fra Københavns Universitet har siden sidste forår arbejdet sammen om en idé, der skal modvirke, at sygehuspatienter får urinvejsinfektioner, når de bruger kateter. Iværksætter-teamet hedder VIOBAC, og idéen er så god, at de har fået flere priser til at udvikle den videre. Senest fik de en Youth Startup Investment Potential-pris med en tilhørende præmie på 100.000 kr.

Prisoverrækkelse VIOBAC

H.K.H Kronprinsen overrakte VIOBAC en Youth Startup Investment Potential-pris til Fonden for Entreprenørskabs (FFE) Nytårskur 2019 i Børssalen hos Dansk Erhverv. Fra Venstre mod højre: Adm. direktør i FFE Christian Vintergaard, VIOBAC: Andrim Halili, Mads Ørbæk Andersen og Kasper Storm Køppen og H.K.H. Kronprinsen.

Medicinstuderende Kasper Køppen har siden gymnasiet interesseret sig for, hvordan man kan bruge desinficerende ultraviolet lys, kaldet UV-C lys, til at bekæmpe bakterier på hospitaler. Gennem medicinstudiet og ved studiearbejde på hospitaler som FADL-vagt fik han idéen til at anvende denne teknologi til at forhindre urinvejsinfektioner hos patienter med kateter.

Kasper Køppen deltog i foråret 2018 i Health Innovators forløbet ved Copenhagen Health Innovation. Her teamede han op med to andre medicinstuderende; Mads Ørbæk Andersen og Andrim Halili. Sidenhen har de sammen, med baggrund i den viden, de har med sig fra medicinstudiet, arbejdet videre med idéen. ”Uden vores uddannelse i baggagen var vi nok aldrig kommet ind på problemet, eller haft den altafgørende indsigt i hospitalsvæsenet og ikke mindst patienterne, som det kræver. Derudover giver studiet adgang til en række faciliteter, som har været essentielle for vores fremdrift.” siger Kasper Køppen.

Og hvordan får de tre så tid til både at være medicinstuderende og være godt på vej med en iværksætteridé? ”Tidsmæssigt kan det være svært at finde både tid til et i forvejen tidskrævende studie, arbejde, venner, familie og fritid, når man samtidig driver et selvstændigt projekt ved siden af. Men når man synes processen er sjov, giver mening og har et stort potentiale, så holdes motivationen oppe. Vi har det med at rykke i etaper - når eksamen ikke lige er over os, så giver vi den hele armen,” siger Kasper Køppen.

VIOBAC har taget et stort ryk, siden de fandt sammen i foråret 2018. Ved Fonden for Entreprenørskabs Nytårskur 2019 blev de tildelt en Youth Startup Investment Potential-pris på 100.000 kr. ”Prisen og den medfølgende pengestøtte har gjort, at vi har haft muligheden for at sende vores patentansøgning afsted. Derudover er pengene benyttet på videreudvikling af vores prototype, som vi netop skal til at teste. Inden længe søger vi finansiel støtte fra Innovationsfonden, som forhåbentlig bidrager med midler til videreudvikling, så vi kan komme tættere på vores endelige mål,” fortæller Kasper Køppen.