26. april 2019

Forsker, iværksætter og businesstalent

Forsker og business-talent

Forsker i økonomi Christina Gravert er udvalgt til Berlingskes Talent100-liste.

Christina GravertHun kommer fra Tyskland, har forsket i Sverige og Danmark, og er nu adjunkt i økonomi på Københavns Universitet. Og så er hun som den eneste forsker med på årets Berlingske Business´ Talent100-liste.

Christina Gravert undersøger, hvordan mennesker tager beslutninger, og hvordan man kan påvirke disse beslutninger, og hun sørger for, at hendes viden fra forskningen kommer i spil i erhvervslivet og andre organisationer. Hun er nemlig medstifter af et konsulentbureau, Impactually, som rådgiver private og offentlige virksomheder om, hvordan de kan anvende viden fra adfærdsvidenskaben i deres daglige arbejde.

Hun har undervist flere end 350 ledere fra erhvervslivet i, hvordan de ved hjælp af nudging kan give medarbejderne, brugere og klienter et puf til at agere på den mest hensigtsmæssige måde, fx ved at designe ”beslutningsmiljøer” som hjælper mennesker med at overkomme fordomme og forkerte opfattelser.

- Vi bruger viden fra adfærds-økonomien til at skabe miljøer, der er ”menneske-centriske”, det vil sige miljøer, som gør det nemt at foretage ”det rigtige” valg. Udfordringen er jo, at vi ofte godt VED, hvad vi skal gøre, men at vi af en eller anden grund alligevel ofte ender med at gøre noget andet, så det vi arbejder med, er vores viden om menneskers irrationelle side, forklarer Christina Gravert.

Christina Gravert har både arbejdet med projekter, der har øget folks donationer til Folkekirkens Nødhjælp, fået flere gravide kvinder i Syd Afrika til at tage deres medicin, som har fremmet folks valg af vegetarmad fremfor kødretter, og øget brugen af offentlig transport i Skåne. En af de ting, hun især fokuserer på er, hvordan man kan påvirke folk til en ønsket handling uden at  skabe modstand – fx ved brug af påmindelser.

- Når vi beslutter, om vi fx vil modtage påmindelser fra en app, overvejer vi, om fordelen ved at blive mindet om et eller andet er mere værd end den omkostning, som det er at blive distraheret eller irriteret af pop-up-meddelelser på vores telefon. Påmindelser kan faktisk også skabe decideret ubehag, for eksempel kan en ellers velment påmindelse fra mit fitnesscenter om, at det er længe siden, jeg har været der, få mig til at føle, at jeg ikke lever op til mine egne ambitioner om at huske at træne – uden at jeg af den grund vælger at tage til fitness, forklarer Christina Gravert.

Til tops i dansk erhvervsliv

Berlingske Business´ Talent 100-kåring sætter hvert år fokus på 100 udvalgte talenter under 36 år, som har evnen og viljen til at nå helt til tops i dansk erhvervsliv. Tidligere talenter fra listen tæller blandt andre administrerende direktør for Danske Spil Susanne Mørch Koch, stjernearkitekten Bjarke Ingels og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers.

Talenterne er fordelt over ni forskellige kategorier: det offentlige, forretningsudvikling, iværksættere, kommunikation og public affairs, ledere, rådgivere, salg og marketing, specialister samt økonomi og finans. Det er Berlingskes egne redaktører, blandt andre chefredaktør Mette Østergaard, erhvervsredaktør Peter Suppli Benson og kulturredaktør Anne Sophia Hermansen, der udvælger de 100 talenter.

Christina Gravert er også en af de 24 forskere i Københavns Universitets interne talent-program UCPH Forward, hvor en lille gruppe særligt udvalgte forskere får hjælp til at udvikle deres karrierer. UCPH Forwards talentudviklingsforløb er særligt målrettet forskere, der viser ekstraordinær akademisk dygtighed, kreativitet og motivation og som har modet til at forbinde forskellige akademiske discipliner.

Læs Berlingskes portræt af Christina Gravert her.