9. maj 2019

Fængslet forsker og menneskerettigheds­forkæmper får rektorstøtte

Scholars at risk

Københavns Universitets rektor støtter den saudiarabiske historiker og menneskerettighedsforkæmper dr. Hatoon al-Fassi i et brev til Saudi Arabiens konge. Støttebrevet er en del af arbejdet i Scholars at Risk.

Opdatering 10. maj 2019: Ifølge Scholars at Risk er dr. al-Fassi, sammen med andre tilbageholdte, blevet midlertidigt løsladt. Scholars at Risk ved endnu ikke om hun vil blive fængslet igen, eller om myndighederne vil droppe anklagerne mod hende.

Rektor Henrik C. Wegener støtter – i et brev til den saudiarabiske konge – dr. Hatoon al-Fassi, som blev anholdt af de saudiarabiske myndigheder i juni 2018. Dr. Hatoon al-Fassi er lektor ved King Saud Universitet, hvor hun forsker i kvinders historie. Siden 2005 har dr. Hatoon al-Fassi kæmpet for kvinders rettigheder og ligestilling i landet. Hun har bl.a.  kæmpet for kvinders stemmeret, kvinders ret til at køre bil og kvinders ret til adgang til al-Haram-moskeen i Mekka.

Dr. Hatoon al-Fassi
Dr. Hatoon al-Fassi. Foto: Scholars at Risk.

Dr. Hatoon al-Fassi blev tilsyneladende anholdt som gengældelse for sit fredelige arbejde for helt grundlæggende og fundamentale menneskerettigheder.

Dr. Hatoon al-Fassi blev arresteret den 24. juni 2018, og hun har sidenhen været tilbageholdt et skjult sted. 19. juni 2018, få dage før sin anholdelse, meddelte al-Fassi, at hun var blevet underlagt udrejseforbud.

Københavns Universitet har siden juni 2016 været aktivt medlem af det internationale netværk Scholars at Risk (SAR), som beskytter furfulgte forskere og promoverer akademisk frihed internationalt. Støttebrevet for dr. Hatoon al-Fassi er en del af arbejdet i SAR.

FN’s Flygtningehøjkommissariat i Geneve (UNHCR) modtog den 7. marts 2018 en åben erklæring fra 36 medlemsstater, herunder Danmark, angående menneskerettighedssituationen i Saudi Arabien. I erklæringen udtrykker de 36 lande bekymring for menneskerettighederne i Saudi Arabien og anmoder UNHCR om at forbedre dem. Bekymringen har blandt andet bund i de mange anholdelser og tilbageholdelser af menneskerettighedsforkæmpere og kvinderettighedsaktivister. I erklæringen kritiserer medlemsstaterne samtidig Saudi Arabiens ageren mod individer, der fredeligt kæmper for deres frihed og rettigheder i landet. Dr. Hatoon Al-Fassi bliver nævnt som et konkret eksempel på problemerne.

Emner