25. juli 2019

Antibiotika kan dæmpe lymfekræft i huden

Antibiotika

Ny forskning fra LEO Foundation Skin Immunology Research Center ved Københavns Universitet og samarbejdspartnere viser overraskende, at antibiotika hæmmer kræft i huden hos patienter med sjælden lymfekræftsygdom.

To af forskerne bag studiet studerer prøver i et mikroskop
Mange patienter med den sjældne lymfekræftsygdom CTCL får stafylokokinfektioner i huden. CTCL er en kræftsygdom i immunsystemets T celler, som sætter sig i huden. Derfor er patienternes immunforsvar svækket, og huden er mindre modstandsdygtig mod bakterier. Det estimeres, at der i USA lever 30.000 patienter med sygdommen, og hvert år diagnosticeres omkring syv nye tilfælde pr. 1 million mennesker.

Forskere fra LEO Foundation Skin Immunology Research Center på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Universitetshospital og Sjællands Universitetshospital viser i et nyt studie, at aggressiv behandling med antibiotika overraskende  kan hæmme både stafylokokbakterierne og kræftcellerne. Antallet af kræftceller mindskes og kræftsygdommen dæmpes markant i en periode hos patienter med svær hudbetændelse.

Ved en stafylokokinfektion arbejder de raske immunceller i kroppen på højtryk. De producerer nogle vækststoffer kaldet cytokiner, som bruges til at få immunforsvaret op at køre. Disse vækststoffer kan kræftcellerne snylte på og bruge til selv at vokse hurtigere. Forskningsresultaterne viser som noget nyt, at antibiotikabehandlingen kan bremse denne proces.

”Når vi hæmmer stafylokokbakterierne med antibiotika, fjerner vi samtidig aktiveringen af immuncellerne. Så producerer de ikke længere cytokiner, og derved kan kræftcellerne ikke få den ekstra ’næring’. Derfor hæmmes kræftcellerne i at vokse lige så hurtigt, som de gjorde under bakterieangrebet. Det er banebrydende, for det er første gang nogensinde, at vi ser denne her forbindelse mellem bakterier og kræft,” siger professor Niels Ødum fra LEO Foundation Skin Immunology Research Center.

Fundet er resultatet af mange års forskning, hvor forskerne har gennemført molekylære undersøgelser, laboratorieforsøg, vævsprøver fra huden og blodet, og kliniske undersøgelser af nøje udvalgte patienter.
title="Klik for større billede">Infografik, der illustrerer processen af antibiotikas virkning mod kræftcellerne.Blod på tanden til nye behandlinger
Indtil nu har man været meget tilbageholdende med at give antibiotika til CTCL-patienter med infektioner i huden, fordi man har frygtet, at infektionen vil komme tilbage som antibiotika-resistente stafylokokker efter endt behandling. Men det vil de nye resultater formentlig ændre på, vurderer forskerne bag.

”Det er tidligere set, at antibiotika har haft en eller anden positiv effekt på enkelte patienter. Men man har aldrig før været inde og undersøge, hvad det faktisk gør ved selve kræften. Vores fund viser, at det faktisk kan være en god idé at give patienter med stafylokokker på huden denne her behandling, fordi det både dæmper kræften og muligvis nedsætter risikoen for nye infektioner oveni,” siger Niels Ødum.

Det er endnu svært at sige om den nye viden kan overføres til andre typer af kræft. For forskerne ved LEO Foundation Skin Immunology Research Center er næste skridt først at kigge nærmere på forbindelsen mellem kræft og bakterier.

”Vi ved ikke, om det her fund kun gør sig gældende i lymfekræft. Vi ser det i særlig grad i netop denne kræfttype, fordi det er en kræft inden for immunsystemet. Kræftcellerne forstår allerede de signaler, som immuncellerne sender ud. Så når immuncellerne bliver sat på arbejde, så gør kræftcellerne det også. Det er i hvert fald meget interessant og relevant at kigge nærmere på det samspil mellem bakterier og kræft, som vi ser her,” siger Niels Ødum.

”Det næste bliver at udvikle nye behandlinger som kun rammer de ’dårlige’ bakterier uden at skade de ’gode’, som beskytter huden,” siger han.

Studiet ’Antibiotics inhibit tumor and disease activity in cutaneous T cell lymphoma’ er publiceret i tidsskriftet Blood - Journal of the American Society of Hematology. Studiet er udarbejdet i samarbejde med Aarhus Universitet og Universitetshospital, Sjællands Universitetshospital, og samarbejdspartnere i USA og Tyskland og støttet af LEO Fondet, Novo Nordisk Fonden (”Tandem bevilling”), Danmarks Frie Forskningsfond, Lundbeckfonden og Kræftens Bekæmpelse og TV2 ”Knæk Cancer indsamling”.

Professor Niels Ødum
ndum@sund.ku.dk