30. oktober 2019

Hvordan er psykiatriske lidelser forbundet med infektion under graviditeten?

Graviditet

Svære infektioner under graviditeten er blevet koblet til en række psykiatriske lidelser af forskellige studier i mennesker og dyr. Nu har forskere fra Københavns Universitet vist i mus, hvordan infektionerne påvirker hjernecellernes udvikling og at tidspunktet for infektionen er vigtig.


Morens helbred er meget vigtig et fosters udvikling af hjernen under en graviditet. Mange faktorer spiller ind, blandt andet ernæring, stress, hormonbalance, og morens immunsystem.

Det er tidligere blevet vist i både dyr og mennesker at svære infektioner hos den gravide mor øger risikoen for at udvikle psykiatriske lidelser som skizofreni og autismespektrumforstyrrelser senere i livet for barnet.

Nu viser forskere fra Københavns Universitet i et nyt studie i mus, hvordan infektioner hos moren kan skade udviklingen af stamceller og umodne celler i hjernen. Det nye studie er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Molecular Psychiatry.

”Forbindelsen er blevet lavet før i studier med dyr og kliniske observationsstudier i mennesker. Men det her er første gang, at vi viser hvordan infektioner under graviditet kan påvirke hjernens udvikling og lede til kognitiv svækkelse. Der har været indikationer og hypoteser om mange faktorer, men det er vigtigt, at vi viser, hvordan de forskellige neurologiske udviklingstrin bliver påvirket,” siger Konstantin Khodosevich, lektor på Biotech Reasearch and Innovation Centre (BRIC).

Øjeblikkelig og langvarig effekt
Forskerne nærstuderede udviklingen af hjerneceller i mus. Morens immunrespons mod en infektion havde en effekt, der ramte alt fra stamceller og umodne hjerneceller til fuldt udviklede hjerneceller. Det førte til grundlæggende forstyrrelser af hjernens udvikling. Mere specifikt blev udviklingen af de såkaldte GABAergic interneuroner – en nøgletype af hjerneceller der sørger for hæmninger i hjernen – forstyrret i hjernebarken. Effekten kunne ses øjeblikkeligt og førte til længerevarende skader i hjernecellernes udvikling – helt fra cellerne skabes og til de er fuldt modnet.

Derudover konkluderede forskerne også, at nyfødte mus viste symptomer, der minder om dem, man kender fra psykiatriske lidelser hos mennesker: præ-puls inhibering, ændret social interaktion og kognitiv nedgang.

”Der er store teknologiske og etiske udfordringer ved at studere det her i mennesker på grund af gravide kvinders sårbarhed. Det er derfor vi studerer, hvordan mekanismerne virker i mus. Psykiatriske lidelser er meget komplekse, og hvad angår nogle af dem, har vi kun gæt på, hvorfor de opstår. Vi vil rigtig gerne bidrage til den videnskabelige forståelse af disse sygdomme,” siger Konstantin Khodosevich.

Molekylære mekanismer under loop
En af de store opdagelser i det nye studie var også effekten af at få infektioner på forskellige tidspunker i graviditeten. Hvilke umodne hjerneceller og dermed også hvilke fuldt udviklede hjerneceller, der blev påvirket, afhang af, hvilket tidspunkt infektionen indtraf under graviditeten. Det betyder at timingen er enormt vigtig og kan føre til forskellige udfald alt afhængig af hjernens udviklingsstadie. Det kan potentielt være en forklaring på noget af kompleksiteten i psykiatriske lidelser.

Forskerne ser nu frem til at kigge nærmere på de molekylære mekanismer og signalveje i cellerne bag forstyrrelserne i interneuronerne.

Studiet blev støttet af Hallas Møller-bevillingen fra Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden, NIH Brain Initiative og Danmarks Frie Forskningsfond.

Læs hele studiet: Maternal inflammation has a profound effect on cortical interneuron development in a stage and subtype-specific manner.

 

Kontakt:
Lektor Konstantin Khodosevich
+45 35 33 25 33
konstantin.khodosevich@bric.ku.dk

Pressemedarbejder Mathias Traczyk
93 56 58 35
mathias.traczyk@sund.ku.dk