
Sapere Aude-bevillinger til forskning i Arktis, bakterier og DNA-skader
Tre forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, modtager en Sapere Aude Forskningsleder-bevilling. Det er Danmarks Frie Forskningsfond, som årligt uddeler prisen til yngre forskere.
I år modtager de tre forskere lektor Eline Lorenzen, postdoc Sandra Breum Andersen og lektor Julien Duxin fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, en Sapere Aude Forskningsleder-bevilling.
Forskerne kommer fra henholdsvis Globe Institute, Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research og Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.
Det er Danmarks Frie Forskningsfond, som hvert år uddeler bevillingen til yngre forskere med lederevner og originale ideer, og som har præsteret topforskning inden for deres felt. I alt modtager ni forskere fra Københavns Universitet en Sapere Aude-bevilling.
De tre forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet modtager bevillinger på op til godt seks millioner kroner. Deres forskningsprojekter centrerer sig om, hvilke konsekvenser klimaforandringer har for arktiske økosystemer, bakteriers sammenspil i kroppen, og de mekanismer, der reparerer skader på DNA’et.
Den arktiske fauna
Eline Deirdre Lorenzen, der er lektor ved Globe Institute, modtager en bevilling på 6,18 millioner kroner til at forske i Arktis. I projektet skal hun undersøge, hvordan den arktiske fauna forventes at blive påvirket af klimaforandringerne.
Hendes forskerteam vil blandt andet undersøge en unik samling af hundredvis af forhistoriske knogler og tænder fra de tre arktiske havpattedyr isbjørn, narhval og hvidhval. Prøverne er indsamlet på tværs af Arktis og er op til 50.000 år gamle. Det vil give forskerne et indblik i arternes populationsdynamik over længere tid.
Find og læs her mere om projektet “Arctic marine mammals in a post-Arctic world”.
Bakteriers sammenspil i kroppen
Sandra Breum Andersen, der er postdoc ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, modtager en bevilling på 6,19 millioner kroner. I projektet skal hun undersøge betydningen af bakteriers sammenspil i menneskekroppen.
Projektet tager udgangspunkt i mavebakterien Helicobacter pylori. Med muse-forsøg vil Sandra Breum Andersen undersøge, hvordan mikrobielle interaktioner med bakterien i maven og tarmene kan virke værtens helbred. Hun skal blandt andet undersøge, om bakterien kan beskytte mod overvægt og malaria gennem interaktioner med immunsystemet og andre mikrober.
Projektet skal udføres på Biologisk Institut i samarbejde med Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Find og læs her mere om projektet “Understanding the Effects of Microbial Interactions on Host Health.”
Reparering af DNA-skader
Julien Duxin, der er lektor og gruppeleder ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, modtager en bevilling på 4,48 millioner kroner til at forske i mekanismer, der reparerer DNA-skader. Hans projekt skal undersøge en særlig alvorlig type skade på DNA’et kaldet DNA-protein crosslink.
Hvis de skader ikke fikses, fremmer de udvikling af kræft og accelerer aldringsprocesser hos mennesker. Nogle kemoterapeutiske stoffer, som bruges til behandling af kræft, forårsager med vilje DNA-protein crosslink. Hans forskergruppe vil derfor undersøge de reparerings-mekanismer ved brug af et cellefrit-system udledt fra frøæg, som er effektivt til at reparere netop den type DNA-skader.
I alt har Danmarks Frie Forskningsfond i år uddelt bevillinger til 35 forskere på samlet set 208 millioner kroner. Det er siden 2010, at fonden hvert år har uddelt bevillingerne til yngre forskere. Læs her mere om dette års Sapere Aude Forskningslederes projekter.
Kontakt
Lektor Eline Lorenzen, (+45) 35321225, elinelorenzen@snm.ku.dk / elinelorenzen@palaeome.org
Postdoc Sandra Breum Andersen, sba@sund.ku.dk
Lektor og gruppeleder Julien Duxin, (+45) 93565571, julien.duxin@cpr.ku.dk
Pressekontakt Cecilie Krabbe, (+45) 93565911, cecilie.krabbe@sund.ku.dk