25. marts 2020

85 procent flere kvote 2-ansøgninger

Kvote 2

For første gang i flere år er antallet af kvote 2-ansøgninger til Københavns Universitet steget. Ny kvote 2-model og afskaffelse af karakterkrav på 6,0 kan være blandt årsagerne til den eksplosive stigning.

Kvote 2
For første gang i flere år er antallet af kvote 2-ansøgninger til Københavns Universitet steget. Arkivfoto fra sidste års immatrikulation: Nikolai Linares.

Ved ansøgningsfristen den 22. marts havde Københavns Universitet modtaget 16.916 ansøgninger til kvote 2. Det er 7.786 flere ansøgninger end i 2019, hvilket svarer til en stigning på 85 procent. Flertallet af ansøgerne har Københavns Universitet som første prioritet.

Antallet af ansøgninger til kvote 2 er også steget på landsplan – fra 51.622 ansøgere i 2019 til 56.688 ansøgere i år. Langt størstedelen af de ekstra ansøgere er til Københavns Universitet.

- Vi er glade for at modtage så mange ansøgninger i kvote 2. En af grundene til denne stigning er nok, at vi har afskaffet karakterkravet på 6,0 i kvote 2, hvilket betyder, at langt flere opfylder adgangskravene til vores uddannelser. Derudover har vi indført en ny kvote 2-model, som jeg tror også har været med til at skærpe interessen, siger prorektor for Københavns Universitet Bente Merete Stallknecht.

Ny kvote 2 model

Københavns Universitet har udviklet en ny kvote 2-model, som skulle afvikles for første gang i år. Et element i modellen er, at ansøgerne skal deltage i en prøve, der skal afholdes på universitetet. Det har Coronakrisen imidlertid sat en stopper for.

- Det er drønærgerligt, og vi arbejder på højtryk for at finde alternative muligheder for afvikling af kvote 2-optaget for de mange ansøgere. Der bliver jo ekstra hård kamp om pladserne i år, hvor mængden af ansøgere er højere end nogensinde før, siger Bente Merete Stallknecht.

Alle fakulteter oplever en stigning i antallet af kvote 2-ansøgninger, størst er stigningen til Det Samfundsvidenskabelige Fakultet med hele 102 procent flere ansøgninger i forhold til sidste år.

Københavns Universitet udbyder ca. 1000 studiepladser gennem kvote 2, og på visse uddannelser er der op mod 40 gange så mange ansøgere, som der er plads til. Det betyder desværre, at forholdet mellem antallet af kvote 2-ansøgere og studiepladser, er mere skævt i år end tidligere.