6. marts 2020

KVINDERNES KAMPDAG: 10 eksempler på forskningsresultater, der skaber ny viden og forandring

Kampdag

Vi har samlet et lille udpluk af det seneste års forskningsresulater, hvor kvindelige forskere fra Københavns Universitet står bag.

Kvinde

I forbindelse med kvindernes internationale kampdag hylder Københavns Universitet kvindelige forskere og den nye viden, de har skabt i årets løb. Læs med her under.

Banebrydende ny viden om optøet permafrosts virkning på klimaet

Riikka Rinnan og hendes forskergruppe har som de første nogensinde vist, at en temperaturstigning på ganske få grader i Arktis øger udslippet af flygtige organiske forbindelser fra optøet permafrost til omgivelserne. Forskningen i disse flygtige stoffer (VOC) er afgørende for forståelsen af deres indvirkning på klimaet – en indvirkning, der kan sidestilles med drivhusgassers.

Se videoen her

Træningstøj

Intelligent træningstøj skal holde astronauter sunde og raske på rummissioner

Lonnie Grove Petersen har været med til at udvikle træningstøj, som overvåger astronauters helbred og gør det lettere at tilrettelægge træning på den internationale rumstation. Sammen med det europæiske rumfartsagentur ESA, har KU og andre parter netop indgået en kontrakt på 7,75 millioner kroner, der over tre år skal sikre opsendelse, dataindsamling og videreudvikling af det dansk fremstillede rumudstyr.

Læs hele historien.

Daginstitutioner ruster nationen til at modstå fremtidens trusler

Sofie Rosengaards Ph.D afhandling viser, at børnehaven spiller en central rolle i at forme børn til at modstå fremtidens trusler. Daginstitutioner er gennem historien blevet set som en investering, der skal klæde fremtidens borgere på til fx at modstå kinesisk konkurrence eller til at værne om den nationale identitet.

Læs hele historien.

Borgere er med til at sprede forkert information i internationale konfliktsituationer

EliteForsk-pris modtager Rebecca Adler-Nissen er professor i statskundskab og forsker i international politik og har med en kometagtig videnskabelig karriere placeret sig blandt landets bedste unge forskere. Med data fra knapt en million tweets viser hun, hvordan helt almindelige borgere spiller en vigtigere rolle for spredning af misinformation i internationale konflikter end statslige myndigheder og medier.

Læs hele historien.

Forskere lokaliserer nye koordinater i hjernen på ansigts-blinde

Randi Starrfelts forskning har bragt os nærmere på at forstå hvorfor to procent af befolkningen ikke kan genkende ansigter i samme grad som andre. Ansigtsblindhed er manglende evne til at genkende ansigter. Lidt ligesom ordblinde har svært ved at skelne bogstaver, så kan ansigtsblinde ikke 'aflæse' de særlige kendetegn, der gør vores ansigter så unikke, at vi kan skelne forskellige personer fra hinanden og kende dem, vi har set før.

Basket

Høje unge mænd kan have lavere risiko for demens

Terese Sara Høj Jørgensen har analyseret data for over 650.000 danske mænd, der har været til session. Forskningen viser, at der er en sammenhæng mellem højde og risiko for demens. Mændenes risiko for demens faldt med cirka 10 procent for hver cirka seks centimeter, de var højere end gennemsnittet.

Menneskets bedste ven hjalp os med at jage for 11.500 år siden

Lisa Yeomans og et hold arkæologers forskning viser, at mennesker nok har sat større pris på de første hundes sporings- og jagtevner, end man hidtil har vidst. Arkæologerne mener, at brugen af jagthunde er den bedste forklaring på den store stigning i antallet af knogler fra harer og andre mindre byttedyr, som de har udgravet på stenalderbopladsen i den jordanske ørken.

Sund mad

Spil kan få børn til at spise mere frugt og grønt

Ching Yue Chow og Annemarie Olsens forskning viser, at man kan få børn til at spise større mængder frugt og grøntsager ved hjælp af såvel brætspil, kortspil som computerspil, der er udviklet til formålet. Ændrede spisevaner vil vokse hele vejen ind i voksenlivet.

Læs hele historien.

Flere amerikanere vil købe ulovlige vilde dyr

Maria Therese Bager Olsen har undersøgt den ulovlige handel med vilde dyr eller dele fra vilde dyr, som er den fjerdestørste kriminalitetstype i verden. Især bjørne og krokodiller er populære - færre køber elfenben og tigerskind.

Zebrafisk

Zebrafisk gør forskere klogere på hjerteflimmer

Pia Rengtved Lundegaard har sammen med et forskerteam påvist en mulig sammenhæng mellem en genetisk variation og den udbredte hjerterytmeforstyrrelse atrieflimmer. Atrieflimmer er den mest almindelige form for hjerterytmeforstyrrelse. Forskningen har bl.a. givet et større indblik i, hvorfor noget medicin mod atrieflimmer ikke altid virker så godt, som man kunne ønske.