31. marts 2020

Næste store masseudryddelse på vej

Biodiversitet

På bare 60-70 år har vi mennesker forandret livet på denne jord radikalt. Gennemsnitstemperaturen stiger, det vilde liv forsvinder, og ifølge forskerne står vi midt i den 6. massedød.

Sommerfulg
Vi er ifølge professor Katherine Richardson ved at slå en meget stor del af den vilde natur ihjel, og det får konsekvenser. Foto: Pxhere

ADVARSEL: Hvis du er ved at gå kold i ildevarlsende corona-nyheder, skal du overveje, om du bør læse videre.

Den næste store massedød kan nemlig meget vel være på vej. Og modsat den masseudryddelse man så af dinosaurerne, så tyder noget på, at det denne gang, er vores egen skyld.

Vi mennesker har væsentlig forandret livet her på Jorden.

Katherine Richardson, professor

- Vi er ved at slå en meget stor del af biodiversiteten ihjel, fortæller Katherine Richardson, som er professor på Center for Macroecology, Evolution and Climate.

Når vi som mennesker ændrer sammensætningen af organismer så meget som vi gør, så ændrer vi også den funktion og den måde som alle levende organismer arbejder sammen på. Og ifølge Katherine Richardson er vi ved at ændre på nogle fundamentale processer i jordkloden. 

Værre end klimakrisen

En af de store udfordringer i forhold til den lurende biodiversitetskrise er hastigheden. Aldrig før i menneskehedens historie har vi udryddet klodens dyre- og plantearter så hurtigt, som vi gør nu. Det startede med vores forfædre som udryddede de store megafauna, men nu tager det virkelig fart.

- Hvis du tog alle hvirveldyr altså dyr med en rygrad på landjorden og puttede dem på en vægt, så ville vi opdage, at 60 % består af vores domesticerede dyr. Ca. 32 % ville være os mennesker og mindre end 3 % ville være vilde dyr. Så vi mennesker har væsentlig forandret livet her på Jorden, siger Katherine Richardson.

Og spørger man Katherine Richardson er biodiversitetskrisen faktisk mere slem end klimakrisen. Hvis vi får styr på udledning af vores drivhusgasser, vil klimaet vende tilbage til en art normaltilstand, men når en organisme uddør på grund af vores aktiviteter, så er den væk og kommer aldrig igen.

Biodiversitet
Aldrig før i menneskehedens historie har vi udryddet jordens dyre- og plantearter så hurtigt, som vi gør nu. Foto: Colourbox

Kræver kulturændring

Inden for de sidste 20-30 år har vi forskningsmæssig fået en lang række beviser for at vi mennesker påvirker Jorden på det globale niveau – at vi mennesker faktisk ændrer på den måde hele Jorden opfører sig på.

Derfor kræver det ifølge Katherine Richardson en markant kulturændring, hvis vi skal komme biodiversitetskrisen til livs.

- Der kræver at vi anerkender at vores ægte valuta er Jordens ressourcer. Det er det vi er blevet rige på. Jeg er ret sikker på, at du ikke vil bruge flere penge end du har, men jeg er også ret sikker på, at du bruger flere ressourcer end nødvendigt er for at opretholde din levestandard, siger Katherine Richardson. 

Hør mere i podcasten Tankelyn

Lyt med og hør Katherine Richardson fortælle mere i Tankelyn - en podcastserie fra Københavns Universitet om, hvordan verdener skabes, går under og på forunderlig vis opstår på ny.

Hør podcasten i Apple Podcast

Hør podcasten i Google Podcast

Eller lyt til det aktuelle afsnit her:

Emner

Læs også