30. april 2020

Forskere udvikler potentiel behandling til kroniske smerter

Kroniske smerter

Forskere fra Københavns Universitet har udviklet en ny måde at behandle kroniske smerter på, som er testet i forsøg med mus. Med et stof, som de selv har designet og udviklet, kan de opnå fuld smertelindring.

Kroniske smerter
Billedet viser stoffet Tat-P4-(C5)2 efter en injektion i rygmarven. Stoffet (lilla) trænger ind i nervecellerne i rygmarven (gule), men ikke i de omkringliggende celler (cellekernerne er blå). Foto: Københavns Universitet.

Mellem syv og ti procent af verdens befolkning lider af kroniske smerter, der stammer fra nerver, som er blevet beskadiget. En sygdom, der kan være stærkt invaliderende. Nu har forskere fra Københavns Universitet fundet en ny måde at behandle smerterne på.

Behandlingen er testet i mus, og de nye resultater er offentliggjort det i videnskabelige tidsskrift EMBO Molecular Medicine. I godt et årti har forskerne arbejdet på at designe, udvikle og teste et stof, der skal give fuld smertelindring.

”Vi har udviklet en ny måde at behandle kroniske smerter på. Det er en målrettet behandling. Det vil sige, at den ikke rammer den generelle neuronale signalering, men kun rammer de ændringer i nerverne, som sygdommen fremkalder,” fortæller medforfatter Kenneth Lindegaard Madsen, lektor ved Institut for Neurovidenskab, Københavns Universitet.

”Vi har arbejdet på det her i mere end ti år. Vi har taget processen hele vejen fra at forstå biologien, opfinde og designe stoffet til at beskrive, hvordan det virker i dyrene, påvirker deres adfærd og fjerner smerten,” siger Kenneth Lindegaard Madsen.

Kroniske smerter kan blandt andet opstå efter en operation, hos personer med sukkersyge, efter en blodprop og efter en amputation i form af fantomsmerter.

Kliniske forsøg som næste skridt

Stoffet, som forskerne har udviklet, er et såkaldt peptid ved navn Tat-P4-(C5)2. Peptidet fungerer målrettet og rammer kun de nerveændringer, som er et problem og skaber smerterne.

I et tidligere studie har forskerne vist, at brugen af peptidet også kan mindske afhængighed i en dyremodel. Derfor håber forskerne, at stoffet potentielt også vil kunne hjælpe smertepatienter, der er blevet afhængige af eksempelvis opioider, et smertestillende stof.

”Stoffet virker meget effektivt, og vi ser ikke nogen bivirkninger. Vi kan give det her peptid og få fuld smertelindring i den musemodel, vi har brugt, uden at få den sløvende effekt, som kendetegner eksisterende smertelindrende medicin,” siger Kenneth Lindegaard Madsen og fortsætter:

”Nu er vores næste skridt at arbejde os henimod at kunne afprøve behandlingen på mennesker. Målet for os er at udvikle et lægemiddel, og derfor er planen at etablere et biotekselskab så snart som muligt, så vi kan fokusere på dette arbejde.”

Forskerne arbejder nu på at kunne lave kliniske forsøg blandt andet i samarbejde med smerteforsker Nanna Brix Finnerup, der er professor ved Aarhus Universitet.

Studiet er blandt andet støttet af Novo Nordisk Fonden, Lundbeckfonden og Danmarks Frie Forskningsfond. Der er indgivet en patentansøgning fra Københavns Universitet på baggrund af Kenneth Lindegaard Madsen og hans kollegers studie og resultater.

Læs hele studiet “A high-affinity, bivalent PDZ domain inhibitor complexes PICK1 to alleviate neuropathic pain” i EMBO Molecular Medicine.

Kontakt

Lektor Kenneth Lindegaard Madsen, +45 23649401, kennethma@sund.ku.dk

Pressekontakt Cecilie Krabbe, +45 93565911, cecilie.krabbe@sund.ku.dk

Emner