
Tre nye KU-projekter får støtte fra regeringen til kamp mod COVID-19
Regeringen har afsat yderligere 100 millioner kroner til forskning og udvikling i kampen mod coronavirus. Tre nye forskningsprojekter fra Københavns Universitet modtager regeringsstøtten.
Den danske regering besluttede i marts at øremærke 50 millioner kroner til forskning i coronavirus. Nu har regeringen sammen med alle Folketingets partier besluttet af afsætte yderligere 100 millioner til forskning og udvikling i kampen med coronavirus.
Pengene skal blandt andet gå til 10 nye forskningsprojekter, men det er også planen, at en del af de i alt 150 millioner kroner skal bruges på at støtte små og mellemstore virksomheder med innovations- og udviklingsprojekter, som kan hjælpe samfundet i coronakrisen.
- Forskning er afgørende i kampen mod coronavirus. Derfor glæder det mig, at samtlige partier i Folketinget bakker op om at give flere penge, så vi kan få sat gang i nogle forskningsprojekter, der hurtigt kan skabe resultater. Vi har nogle af verdens førende forskere herhjemme, som kan hjælpe med at skaffe viden og finde løsninger, der kan komme patienter, sundhedsvæsnet – ja hele samfundet til gavn, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Det er forskere fra flere danske universiteter og hospitaler, der står bag de 10 nye forskningsprojekter, som modtager støtte. Beløbene er på mellem 750.000 kroner og 7,4 millioner kroner.
Flere af forskningsprojekterne inkluderer klinisk forskning og ser på muligheden for at behandle indlagte COVID-19-patienter med forskellige, allerede kendte, lægemidler. Hvis det lykkes at finde et kendt præparat som virker, vil det kunne sikre en hurtig behandling, og man vil allerede kende eventuelle bivirkninger.
- Det har været afgørende for regeringen at kunne handle hurtigt. Derfor er der i vurderingen af projekterne lagt vægt på, at forskningsprojekterne kan blive sat i gang med det samme. Vi står i en helt ekstraordinær situation i Danmark og resten af verden. Derfor er det også vigtigt, at vi handler hurtigt. Jeg er meget tilfreds med, at vi kan yde et særligt tilskud til forskningsprojekterne, så de kan komme i gang med det samme. Dermed kan værdifulde forskningsresultater komme os alle til gavn hurtigst muligt, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen i pressemeddelelsen.
Læs mere om forskningsprojekterne på Københavns Universitet:
Projektgruppen vil via maskinlæringsmodeller, der bygger på danske registerdata, identificere cancerpatienter, der er i høj risiko for at få et kirurgisk kompliceret behandlingsforløb herunder intensiv indlæggelse. Deres behandlingsforløb under corona-pandemien kan rettes mod at forberede dem til kirurgi via optimering uden for hospitalet.
Projektet bruger kunstig intelligens til at forudsige sygdomsforløbetfor COVID-19 patienter. Baseret på journaldata, genanalyser (helgenom sekventering) samt detaljerede undersøgelser af immunforsvaret, udvikler projektet en model, der kan forudsige, hvilke patienter der får behov for intensiv og respirator behandling. Projektet vil muliggøre hurtig risikovurdering af indlagte COVID-19 patienter mhp. tidlig og skræddersyet behandling. Dette kan forbedre den enkelte patients mulighed for overlevelse og optimere ressourceforbruget. Herudover afdækkes betydningen af genetik og immunforsvar ved COVID-19, så nye behandlingsmuligheder kan identificeres.
Dødeligheden hos 80-årige COVID-19 patienter er cirka 100 gange større end hos 30-årige patienter. Dette projekt vil behandle ældre patienter med et B-vitamin-lignende stof, samt forstå hvilke faktorer der gør ældre sårbare over for COVID-19. Samlet kan projektet give en mulig behandling af COVID-19 og forståelse for, hvorfor ældre er sårbare over for denne virus.
Emner
Til gavn siden 1479

Ny forskning og nyuddannede kandidater bidrager til at løse til de udfordringer, Danmark og verden står overfor. Se her hvordan.