25. august 2020

Retsstaten er under pres

Podcast

Både blandt magtfulde internationale spillere som Rusland og Kina og blandt EU-lande som Polen, Ungarn og Slovakiet er retsstatsprincipperne under pres. Men måske er der håb for demokratiet, fortæller forskerne i det nyeste afsnit af KU’s podcast Tankelyn.

Putin
Retsstatsprincipperne er under pres rundt om i verden. I Rusland afholder man valg og kalder sig et demokrati, men Putin og hans magtfulde inderkreds er næppe underlagt det almindelige retssystem. FOTO: Getty Images

Med lov skal land bygges. Sådan lyder det i den berømte Jyske Lov fra 1241. Det lyder smukt, men der var en lang vej fra lovens vedtagelse til det moderne demokrati og retssamfund, som vi kender i Danmark i dag. Retssamfundet er noget, vi danskere tager for givet, men sådan er det ikke nødvendigvis i landene omkring os, fortæller retshistoriker Helle Vogt og demokratiforsker Jacob Gerner Hariri i det nyeste afsnit af Københavns Universitets videnskabspodcast Tankelyn.

Retsstaten er noget, vi aktivt skal værne om, men kigger man ud over Danmarks grænser, er den flere og flere steder i verden under pres, lyder det fra forskerne i podcasten.

Last in – first out

Tendensen i mange lande uden for Vesteuropa er, ifølge Jacob Gerner Hariri, at retsstaten er last in – first out. Hvis der sker en demokratisk afmatning, bliver retsstaten rullet tilbage som det første.

I Polen taler man om et suverænt demokrati, hvor regeringen, efter at have fået et folkeligt mandat, ser sig selv som suveræn – og altså ikke ønsker indblanding fra medier og domstole.

Og i Kina oplever manden på gaden et gennemreguleret samfund, mens det Kommunistiske Parti står over loven og skaber forfatningen i stedet for at lade sig begrænse af den.

- Noget af det, der tidligere har været med til at sikre demokratisk udbredelse og respekt for retsstatsprincipperne, har været, hvis stormagterne i det internationale samfund har haft aktier i det. Men sådan som USA agerer i øjeblikket tyder det ikke på, at de har interesse i at sætte en stopper for de lande, der træder retsstatsprincipperne under fode, fortæller professor Jacob Gerner Hariri.

Twitter-revolutioner

Men hvis ikke stormagter som USA griber ind, hvem gør så?

- I Østeuropa og i Mellemøsten har vi set såkaldte Twitter-revolutioner, hvor sociale medier hjælper befolkningen til at mobilisere sig mod magthavere, siger professor Jacob Gerner Hariri.

Det er usikkert, hvad nye medier og nye teknologier kommer til at betyde for styrkeforholdet mellem dem, der gerne vil centralisere magten og dem, der gerne vil begrænse magthaverne. Mens civilsamfundet bevæbnes med nye teknologier, bruges disse af magthaverne til at styrke statens magt, som det ses med fx ansigtsgenkendelse i Kina.

Verdens bedste retsstat

De gode nyheder er, at vi bor i verdens måske bedste retssamfund. Det dårlige er, at vi ikke bare kan eksportere den som et hurtigt samlesæt, som alle andre kan få glæde af det. Og det værste er, at der står folk klar i kulisserne til at nedbryde både demokrati og retssamfund.

- Danmark er på mange måder det perfekte eksempel på en retsstat. Tag fx Tamilsagen. Her måtte ikke bare justitsminister Erik Ninn-Hansen, men hele den borgerlige regering med Schlüter i spidsen, gå af. Fordi lovene i Danmark står over magthaverne og kan vælte politiske ledere, lyder det fra Jacob Gerner Hariri.

Spørger man professor Helle Vogt, er det et grundvilkår, at demokrati og retsstat er under pres, og det er op til os selv at hjælpe med at forsvare dem:

- Den største trussel mod det danske retssamfund er os selv. Rigtig mange mennesker har glemt eller tænker ikke over, hvor ny og skrøbelig en styreform demokratiet er. Og at demokratiet hele tiden bygger på en ide om fællesskabet.

Hør mere i podcasten Tankelyn

Lyt med når Helle Vogt og Jacob Gerne Hariri fortæller mere i Tankelyn, der er en podcastserie fra Københavns Universitet om, hvordan verdener skabes, går under og på forunderlig vis opstår på ny.

Hør podcasten i Apple Podcast

Hør podcasten i Google Podcast

Eller lyt til det aktuelle afsnit her: