14. september 2020

Usikkerhed gør os nærige og egoistiske

NORMER

Hvis vi ikke ved, hvad der forventes af os i en situation, er vi mere tilbøjelige til at handle efter, hvad der er bedst for os selv. Det gælder både i forhold til, hvor gavmilde vi er med vores penge, og i hvor høj grad, vi følger retningslinjerne under coronakrisen. Sådan lyder meldingen fra KU-forsker bag ny undersøgelse.

Foto af en mand, der holder på pengene
Foto: Getty Images

Hvis du er i tvivl om, hvor mange drikkepenge, du bør give, runder du så op eller ned? Hvis du er som folk er flest, runder du ned. Usikkerhed i forhold til, hvad der forventes af os, gør os nemlig generelt mere egoistiske og nærige.

Sådan lyder konklusionen de foreløbige resultater i en ny undersøgelse fra 2020 udarbejdet af forskere fra Københavns Universitet og Lund Universitet i Sverige.

Forskerne har udført såkaldte ’økonomiske adfærdseksperimenter’ på 268 danske deltagere. I den første del af eksperimentet blev deltagerne sat sammen i par af to personer – en person A og en person B. Person A fik 100 kroner som denne, helt efter egne præferencer, måtte dele med person B. Dog blev forsøgspersonerne informeret om, at normen er, at man giver sin partner halvdelen af pengene.

”Det, vi kan se, er, at når der er klare forventninger om, hvad man bør gøre i en situation, følger folk normen og giver halvdelen af pengene til deres partner. Helt præcist valgte 30 procent af deltagerne den løsning,” forklarer Toke Fosgaard, der er lektor på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet og en af forskerne bag undersøgelsen.

I eksperimentets anden del (med samme forsøgspersoner) skabte forskerne derimod en usikkerhed om normen ved at sige til person A, der havde fået de 100 kr., at de ville fjerne eller tilføje en del af det beløb, som denne ville give til person B. De fortalte også, at person B intet vil få at vide om, at der var blevet fjernet eller tilføjet noget fra beløbet. Resultatet var, at langt de fleste valgte at give mindre end halvdelen af pengene til person B.

”Det tyder altså på, at når vi bliver usikre på forventningerne, er vi mere tilbøjelige til at beholde mest muligt selv og være nærige frem for generøse,” siger Toke Fosgaard.

Vi slækker på corona-reglerne, når vi er usikre

Viden om, hvordan vi agerer alt efter, om vi er usikre på normerne eller ej, er relevant i mange sammenhænge. Det skyldes, at vores forventninger til normer præger alle arenaer af vores liv eksempelvis den måde, vi opdrager vores børn på eller, hvordan vi opfører os på jobbet osv. Derfor er studiet også relevant i forhold til coronakrisen, mener lektoren:

”Hvis man skal følge tendenserne i vores undersøgelse, bør man være meget klar i mælet, når man forklarer folk, hvordan de bør agere under virus-epidemien. Hvis folk bliver usikre på, hvilke retningslinjer, der gælder, vil de fleste vælge at gøre, som det passer dem,” siger han og uddyber:

”Det handler især om de situationer, hvor du er alene – dvs. uden for andre menneskers dømmende blikke. For eksempel kan det være, du skipper at vaske hænder en ekstra gang derhjemme, dropper rengøringen eller mødes med forskellige venner i hjemmet.”

Resultaterne fra undersøgelsen kan også være relevante for brugen af mundbind, som er præget af en del usikkerhed om eksempelvis, hvor ofte mundbindene skal skiftes, forklarer Toke Fosgaard videre:

”Hvis man er usikker på, hvor længe, man må bruge et mundbind, vil jeg, ud fra vores resultater, forvente, at mange er fristet til at bruge mundbindene lidt længere og dermed spare på indkøb af nye mundbind, ” siger han.

Hvorfor det er sådan, er ifølge Toke Fosgaard ”ren spekulation”, men han understreger samtidig, at meget forskning i hjernens belønningscentre peger på, at vi grundlæggende er ret egoistiske og har tendens til at gøre, hvad der er bedst for os selv.

Vi er mere gavmilde, når andre kigger

Dog bliver vores måde at agere på markant anderledes, hvis vi bliver observeret af andre, lyder resultaterne i undersøgelsen.

I eksperimentets tredje del gentog forskerne begge forsøg, men med et tvist. Denne gang blev person A’s valg om at give penge til person B offentliggjort på Facebook.

”Vores resultater viser, at lige så snart vi har ’tilskuere på’, bliver vi generelt både mere gavmilde og regelrette. Det handler om social kontrol – vi vil gerne vise os selv fra vores bedste side over for andre,” siger Toke Fosgaard og afslutter:

”Det er også derfor, at vi ifølge vores resultater er bedre til at bruge handsker og spritte vores hænder i et supermarked fyldt med mennesker, frem for et tomt. For når vi er alene, gør vi sandsynligvis, som det passer os.”