1. december 2020

Projekter om inkonti­nens, salt­tolerante af­grøder, ind­bildnings­kraft og gen­brugstøj bliver årets forsker­spirer

talent

Årets forskerspirer blev fejret i festsalen på Københavns Universitet tirsdag den 1. december.

Vinderne af Projekt Forskerspirer 2020
Vinderne af Projekt Forskerspirer 2020. Foto: Nikolai Linares.

Et bedre klima og bæredygtige løsninger er målet for to af de fire forskerspirer, som løb med priserne i årets talentprogram på Københavns Universitet. 76 projekter deltog i forskerspirerprogrammet, som kulminerende med fest og reception i festsalen tirsdag den 1. december.

Ud af de 76 forskerspirerprojekter er 12 blevet nomineret til årets forskerspirer – tre i hver af de fire kategorier: Naturvidenskab, Humaniora, Sundhedsvidenskab og Samfundsvidenskab. Et projekt i hver kategori modtog priser i dag:

Samfundsvidenskab: Marie Lundager Sørensen: Neuromarketing og klimabevidsthed - neuromarketing som middel til at få indsigt i, hvad der påvirker unge kvinders valg af genbrugstøj

Naturvidenskab: Leonore Bechmann: Udvikling af salttolerante afgrøder

Humaniora: Vincent Balaban: Poesiens øje - En komparativ undersøgelse af begrebet indbildningskraft hos N.F.S. Grundtvig og S.T. Coleridge

Sundhedsvidenskab: Laura Klifforth Hemmingsen: Inkontinens hos unge voksne

- De fire projekter er af høj kvalitet og har potentiale til at kunne blive rigtige forskningsprojekter, og det bliver spændende at følge dem de kommende måneder. Jeg bliver meget optimistisk på generationens vegne, når jeg ser og oplever den entusiasme og viden, der er i rummet her, sagde rektor Henrik C. Wegener i sin tale til årets forskerspirer.

Løsninger der skal forbedre klimaet bliver hædret

”Udvikling af salttolerante afgrøder” er titlen på vinderen af den naturvidenskabelige kategori. I projektet vil Leonore Bechmann undersøge, om man kan genmanipulere planter til at tåle at blive vandet med saltvand fra havene for at udnytte vores vandressourcer bedst muligt.

I den samfundsvidenskabelige kategori løb Marie Lundager Sørensen med prisen for projektet ”Neuromarketing og klimabevidsthed”. Marie vil undersøge, hvad der påvirker unge kvinders valg af genbrugstøj ved hjælp af eyetracking og ved at udvikle en ny forretningsmodel, hvor genbrugstøj og originalt tøj sælges i samme butik.

- Jeg er selv meget bevidst om de skader, tøjindustrien har på miljø og klima, men selv har jeg aldrig købt tøj fra en genbrugsbutik. Jeg vil derfor undersøge, om man kan udvikle en forretningsmodel ved brug af neuromarketing for på den måde at gøre det lettere at sælge det klimavenlige genbrugstøj, siger Marie Lundager Sørensen, som går i 2. g. på Bagsværd Kostskole og Gymnasium.

De fire vindere modtager hver 20.000 kr., som de skal bruge på at gennemføre deres projekt.

Årets forskerspirerforløb som blended learning

Det har været et særligt år, også set med forskerspirerøjne, for de fleste møder og den undervisning, som hjælper de deltagende gymnasieelever til at blive forskerspirer, er foregået online. Spirerne har set mere end 20 videoer, deltaget i store og små onlinemøder og arbejdet med deres projekt over nettet.

Forskerspirer udvikler deres akademiske talent

Projekt Forskerspirer er et landsdækkende talentprogram for gymnasieelever, der drives af Københavns Universitet i samarbejde med Aarhus Universitet. Elever i 2. g. eller 1. hf på de fire gymnasiale ungdomsuddannelser hf, hhx, htx og stx kan deltage. Gymnasieeleverne får i løbet af deltagelsen mulighed for at udvikle deres akademiske talent ved at fordybe sig i et emne, de brænder for, og udvikle et forskningsdesign i samarbejde med en forsker. Projektet sendes til bedømmelse hos en videnskabelig jury, der udvælger de tre bedste projekter i hver kategori. Det bedste projekt i hver kategori vinder muligheden for at udføre sit projekt.

Emner