NATURHISTORIE 10.11.2021 Forskere punkterer forklaring på den største stigning i biodiversitet i Jordens historie Den største stigning i havenes biodiversitet i klodens historie skyldes ikke en asteroideeksplosion som hidtil antaget. Faktisk gjorde eksplosionen, at udviklingen af nye dyrearter stagnerede i en periode. Svaret på den…
fødevarer 09.11.2021 Danskerne har nedsat kødforbruget – men vi halter efter de andre europæere En ny stor undersøgelse af kødforbruget i Europa viser, at vi har fået mere smag for plantebaseret mad og sætter mindre kød til livs. Det gælder også Danmark. Dog halter danskerne efter alle øvrige lande i undersøgelsen…
DYR 03.11.2021 Dansker med i opdagelsen af ny hvalart, der får navn efter maorikvinde Traditionel viden fra New Zealands maori-kulturen hjalp vestlige forskere med at opdage en ny art af næbhvaler.
KOMMUNALVALG 03.11.2021 Sådan bidrager kommunerne til et bedre klima Hver tredje dansker peger på klima og miljø, som et af de tre emner, der bliver afgørende for, hvor de sætter deres kryds til kommunalvalget. Men hvilke muligheder har kommunerne – set med juridiske briller - for at…
kommunalvalg 03.11.2021 Middelalderkøbmænd lagde fundamentet til Danmarks kommuner Da købmænd i løbet af middelalderen etablerede handelsbyer langs Danmarks kyster for at gøre samhandel nemmere og forsvare deres fælles økonomiske interesser, skabte de også en række politiske institutioner, som vi…
TEKNOLOGI & SEXISME 03.11.2021 Vores computere er sexistiske overfor kvindelige og mandlige politikere Kvindelige politikere bliver ofte beskrevet som ’smukke’ eller ’hysteriske’ i sprogmodeller, hvor deres mandlige kolleger i stedet behæftes med ord som ’modige’ og ’selvstændige’. Det viser en ny analyse foretaget af…
Genetik 03.11.2021 Forskere finder gen forbundet med psykiatrisk sygdom Avancerede algoritmer og dyremodeller har hjulpet forskere med at finde et nyt gen, der er forbundet med psykiatriske lidelser. Genet med navnet KLF13 kan føre til forringet udvikling af nerveceller i hjernen, hvilket…
Ulighed 01.11.2021 Kløften mellem rig og fattig vokser Den økonomiske skævvridning vokser internt i mange lande, og kløften mellem verdens rige og fattige mennesker stiger voldsomt. Det viser et internationalt forskningsprojekt med dansk deltagelse.
arkæologi 29.10.2021 Skibsvrag afslører, hvordan Nederlandene dominerede søfarten i 1600-tallet Arkæologer har undersøgt årringene i tømmeret fra et af de ældste europæiske skibe i Australien, Batavia. Deres analyser viser, at hollænderne var i stand til at bygge så mange overlegne skibe, fordi de brugte tømmer fr…
kvanteteknologi 29.10.2021 KU-fysikeres nye chip løser kvante-hovedpine Fysikere fra Københavns Universitet har gjort en ny dansk landvinding inden for kvanteteknologi. De har demonstreret, at de simultant kan styre flere spin-qubits på samme kvantechip, og dermed har de overvundet en…
KOST & ERNÆRING 28.10.2021 Danske børn er vilde med fisk, men spiser det alt for sjældent Vores børn spiser under en tredjedel af den anbefalede mængde fisk. Men ifølge en ny undersøgelse af forskere fra Københavns Universitet skyldes det ikke, at børn ikke kan lide fisk - faktisk er de ret vilde med mad fra…
Ulighed 28.10.2021 Socialt belastet barndom giver langt flere indlæggelser på hospitalet Socialt udsatte børn og unge bliver langt oftere indlagt på hospitalet end andre børn og unge, viser ny forskning fra Københavns Universitet.
DNA 27.10.2021 DNA fra Sitting Bulls hårlok bekræfter slægtskab til efterkommere Et forskningshold fra Københavns Universitet har kortlagt den sagnomspundne indianerhøvding Sitting Bulls genetiske arvemateriale.
KLIMABORGERTING 26.10.2021 Den grønne omstilling begynder i din baghave Borgerne skal inddrages i den grønne omstilling helt lokalt, hvis klimakampen skal vinde bred, folkelig opbakning, vurderer forskere.
arkæologi 21.10.2021 Hesten blev tæmmet på de russiske stepper for 4.000 år siden Det har længe været et mysterium, hvor den moderne hest stammer fra. Men i et nyt dna-studie viser forskere, at et steppefolk tæmmede hesten for 4.000 år siden i det nuværende Rusland og derefter bragte den til Europa.…
Kønsbalance 21.10.2021 Kvinder i bestyrelser: Det bliver i familien Kvinder med familiære bånd til siddende bestyrelsesmedlemmer og direktører har mere end dobbelt så stor chance for at blive rekrutteret, viser nyt studie.
Pandemi 18.10.2021 Ny COVID-19-opdagelse kan være med til at forudsige dødsfald og indlæggelser I et nyt studie viser forskere fra Københavns Universitet, at fænomenet celle fitness kan være med til at forudsige, hvordan personen vil reagere på infektion med coronavirus.
Hjernen 15.10.2021 Meningitis: Forskere finder mulig behandlingsstrategi uden antibiotika I et nyt studie udført på rotter præsenterer forskere fra KU en alternativ behandling til meningitis baseret på immunceller, der hjælper med at fjerne giftstoffer i hjernen, der ophober sig i forbindelse med infektionen…
BEVILLING 15.10.2021 Juridisk forskning gør verden grønnere Med 5 bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond på samlet 16,5 mio. kr. stempler Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet, for alvor ind i den grønne omstilling. Samtidig er bevillingerne en kæmpe anerkendelse…
Kræft 14.10.2021 Ny opdagelse kan bane vej for mere målrettet behandling af kræftpatienter Kvinder med bestemte mutationer i BRCA2 har øget risiko for bryst- og æggestokkekræft. Nyt dansk studie kan bane vejen for en mere målrettet behandling af en gruppe kræftpatienter med mutationer i BRCA2.
UDFLYTNING 14.10.2021 Udflytningsplan fjerner 1.600 studiepladser i København Det går hårdest ud over humaniora og naturvidenskab, når Københavns Universitet skal reducere optaget af studerende som følge af den politiske aftale om at udflytte studiepladser fra de større byer.
Klimaforskerne 13.10.2021 Klimaforskning: Én procent gør en verden til forskel Frikk Nesje og hans kolleger har skabt international opmærksomhed ved at bygge bro i debatten om, hvor meget vi bør investere i klimaet. Her er en lille rentesats i de klimaøkonomiske modeller afgørende.
Landbrug 11.10.2021 Robotter kan forbedre landbruget, men lovgivning står i vejen Robotter i landbruget har potentiale til at løse manglen på arbejdskraft og øge den globale fødevaresikkerhed. Men lovgivningen på området er forældet og står i vejen for de nye teknologier, viser et studie fra bl.a.…
COVID-19 11.10.2021 Dansk inhalationsbehandling mod COVID-19 godkendt til test på mennesker En ny behandling mod Covid-19, udviklet af danske forskere fra Københavns Universitet og Rigshospitalet er nu blevet godkendt af Lægemiddelstyrelsen til de første kliniske forsøg på mennesker.
Covid-19 07.10.2021 Vaccine-lommepenge er kontroversielle - men de virker Kan et par hundrede kroner motivere folk til at lade sig vaccinere? Ja, til en vis grad, viser et forskningsprojekt, der er forankret i Center for Economic Behaviour and Inequality, Københavns Universitet.
sundhedsfremme 04.10.2021 Vi tager først ny viden om sundhed til os, når den giver mening i vores hverdag Forskere fra Københavns Universitet har fulgt en række ældre mennesker under og efter et klinisk forsøg, der gik ud på at fremme nye motions- og kostvaner. Det var svært for de ældre at fastholde især de nye kostvaner,…
islamforskning 29.09.2021 Æresbegreber fastholder kvinder i islamiske ægteskaber Det er sjældent religion, som hindrer muslimske kvinder i at komme ud af et islamisk ægteskab, men derimod magtfulde familiers æresbegreber. Derfor nytter det ikke at henvise kvinderne til imamer, som danske…
FØDEVAREKÆDEN 27.09.2021 Landmænds andel af prisen for fødevarer er faldet Vejen fra jord til bord bliver længere og længere på globalt plan. Faktisk går den største andel af de penge, vi betaler for vores mad, ikke til landmanden, der dyrker eller avler produktet, men i stedet til bl.a.…
BEVILLING 24.09.2021 Ulige for loven? Jurister samarbejder med AI-forskere for at skabe mere transparens om asylafgørelser Asylansøgere med tilsyneladende ens sager burde få samme asylafgørelse uanset hvilket europæisk land, de søger asyl i. Men statistisk er der stor forskel på afgørelserne for de samme grupper fra land til land. I et nyt…
Genetik 23.09.2021 Oldtidens mennesker handlede med hunde Hundene var sandsynligvis eftertragtede for deres gode egenskaber som jagt-, hyrde- og slædehunde, forklarer studiets hovedforfatter.
GALAKSER 23.09.2021 KU-astronomer har fundet 6 fjerne galakser, som er døde på mystisk vis Astronomer fra bl.a. Københavns Universitet og DTU har kigget 10-12 milliarder år ud i universet og fundet seks galakser, som på gådefuld vis er løbet tør for gas og er døde i en usædvanlig ung alder. Opdagelsen var…
LÆRING 22.09.2021 Onlinestuderende spørger mere til undervisningen end dem, der er fysisk tilstede Onlinestuderende på Københavns Universitet stiller markant flere spørgsmål til store forelæsninger end studerende, der er fysisk tilstede, viser ny forskning. Det kan bl.a. skyldes, at onlinestuderende er mindre bange…
UNGDOMSUDDANNELSE 16.09.2021 Erhvervsuddannelse former elevers personlighed Bliver unge mennesker mere samvittighedsfulde, når de uddanner sig? Ja, hvis man tager en erhvervsuddannelse, lyder det opsigtsvækkende svar ifølge nyt studie.
Arkæologi 16.09.2021 Forskere finder afgørende bevis: Stor stenalderboplads i Svanemøllen Havn Fire stykker flintesten er hentet op fra havbunden ud for Svanemøllen Havn, og det bekræfter KU-forskeres hypotese om, at der ligger en flere tusinde år gammel stenalderboplads under havet. Dermed har forskerne fundet…
Astrofysik 14.09.2021 Astronomer ser den samme supernova tre gange — og forudsiger en fjerde om 16 år Den enorme tyngdekraft fra en hob af galakser krummer rummet så meget, at lyset fra fjerne galakser afbøjes og sendes ned til os fra flere retninger. Denne effekt har gjort astronomer fra Københavns Universitet i stand…
BEVILLING 09.09.2021 Nyt forskningsprojekt skal sikre retfærdighed i fremtidens flygtninge- og asylsystemer Som del af det store europæisk forskningsprojekt Algorithmic Fairness for Asylum-Seekers and Refugees (AFAR) skal professor mso Thomas Gammeltoft-Hansen være med til at sikre, at nye teknologier ikke spænder ben for et…
Biologi 09.09.2021 Viden om bananfluens stofskifte kan bane vejen for ny medicin mod fedme og diabetes Bananfluens indre ligner menneskers mere, end man skulle tro. Nu har forskere fra Københavns Universitet opdaget et hormon i fluen, som kan hjælpe os med bedre at forstå, hvordan menneskers stofskifte styres. Ny viden,…
FORSKNING VISER 08.09.2021 Post-Afghanistan: Nye folkeretlige udfordringer for Forsvaret i et ændret konfliktbillede Den situation, vi ser i Afghanistan netop nu, vil gøre vestlige stater mindre tilbøjelige til at sende tropper af sted på internationale missioner.
TERROR & TEKNOLOGI 06.09.2021 Fra VHS-bånd til YouTube: Sådan har terrorister rekrutteret siden 9/11 Meget er sket i teknologiens udvikling siden terrorangrebet på tvillingetårnene i 2001. De sociale mediers indtog har bl.a. gjort det lettere at rekruttere medlemmer til ekstremistiske grupper, men samtidig har…
9/11 03.09.2021 Ingen strategi bag dansk krigsindsats i Afghanistan - vi fulgte USA Da Danmark blot tre måneder efter terrorangrebet 11. september 2001 besluttede at deltage i krigen i Afghanistan, var det for at udvise solidaritet med USA. Indsatsen var ikke led i en langsigtet udenrigspolitisk…