Uddannelser i udvikling 17.06.2021 Tommy Ahlers: En stor r** var god at have, dengang jeg læste jura Tommy Ahlers blev færdig som jurist fra KU for 20 år siden. Han har selv oplevet fordommene om, at jura er et virkelighedsfjernt studie med fokus på udenadslære og den slagne vej. Men er det stadig sådan?
Videoreportage 17.06.2021 Forskere tester virtual reality som redskab til at fremme vaccination 234 tilfældige forbipasserende fik chancen for at prøve et nyt virtual reality-spil, da forskere fra Københavns Universitet besøgte Fælledparken for at teste, hvor effektiv VR-teknologi er i sundhedsoplysningen.
ANSÆTTELSE 17.06.2021 Ny prodekan for uddannelse på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet 1. september tiltræder professor Sara Hagemann som ny prodekan for uddannelse på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.
KVANTEFORSKNING 17.06.2021 Ny opfindelse holder kvantebits stabile ved stuetemperatur Forskere fra Københavns Universitet har udviklet en ny teknik, der gør det muligt at opbevare kvantebits – baseret på lyspartikler – stabile ved stuetemperatur. Hidtil har de kun kunne fungere i temperaturer på minus 27…
kunstig intelligens 16.06.2021 Algoritme afslører narhvalers mystiske madvaner En algoritme kan forudsige, hvornår narhvaler jager – en indsigt som var tæt på umulig at få før. Det er matematikere og dataloger fra Københavns Universitet, der sammen med havbiologer i Grønland er gået nye veje for a…
miljø 16.06.2021 Olieforurenet jord i Grønland kan renses af bakterier Olie-forurening fra gamle militærbaser i Grønland kan fjernes ved hjælp af naturligt forekommende jordbakterier, viser et stort femårigt forsøg fra Mestersvig i Østgrønland, som Københavns Universitet har bidraget til.
CRISPR 10.06.2021 Forskeres algoritme gør CRISPR-genredigering mere præcis Forskere fra Aarhus og Københavns Universitet har sammen udviklet en ny metode, der gør CRISPR-genredigering mere præcist end de konventionelle metoder, der bruges i dag.
klima 09.06.2021 Ældgamle luftbobler afslører, at Antarktis var langt varmere under sidste istid, end vi troede Tyve tusinde år gamle luftbobler har afsløret, at temperaturerne på Antarktis var markant anderledes under sidste istid, end hvad videnskaben hidtil har troet. Det viser ny forskning, som Københavns Universitet har…
DATALOGI 08.06.2021 Kunstig intelligens kan give mere effektiv behandling af søvnsygdomme 20.000 nætters søvn danner grundlag for en ny algoritme udviklet på Københavns Universitet, som kan gøre både diagnosticeringen, behandlingen og vores viden om søvnsygdomme bedre.
BEVILLING 07.06.2021 Forskere vil forvandle rapsproteiner fra foder til fødevarer I Danmark og resten af Europa ser man masser af gule rapsmarker, og det meste af rapsproteinet bliver brugt til dyrefoder. Det vil et nyt forskningsprojekt SEEDFOOD lave om på ved at skabe ny fundamental viden, så vi…
BEVILLING 07.06.2021 Forskere vil skabe helt ny klimavenlig plantebaseret fødevarekategori Et nyt forskningsprojekt, PROFERMENT, drevet fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet har fået 56 millioner kr. fra Novo Nordisk Fonden til at skabe den grundlæggende viden, det kræver at opfinde en…
Uddannelser i udvikling 03.06.2021 Samarbejde om uddannelse giver erhvervslivet de nødvendige kandidater Sammen med medicinalindustrien har KU udviklet en ny bacheloruddannelse i medicinalkemi. Uddannelsen sikrer et af Danmarks vigtigste eksporterhverv højt specialiseret arbejdskraft.
fremmedsprog 01.06.2021 Kompetencer i fremmedsprog gør en forskel på jobbet Tre undersøgelser blandt medarbejdere med forskellige fagligheder på det akademiske arbejdsmarked peger i samme retning: At tillægskompetencer i fremmedsprog er et aktiv og giver flere interessante arbejdsopgaver og…
Nerveceller 31.05.2021 ALS-udvikling kan være udløst af tabt netværksforbindelse i rygmarven Netværksforbindelserne mellem nerveceller i rygmarven ser ud til at spille en central rolle i udviklingen af den alvorlige sygdom ALS, viser et nyt studie fra Københavns Universitet.
virtual reality 31.05.2021 Derfor går det galt, når du bruger virtual reality YouTube er en skattekiste af folk der skvatter, går ind i vægge og uddeler lussinger, mens de bruger virtual reality. Forskere fra Københavns Universitet har nærstuderet YouTube-videoer for at blive klogere på, hvorfor…
Kalorieforbrænding 27.05.2021 Forskere skruer op for kalorieforbrændingen i det brune fedt En unik receptor i brune fedtceller aktiverer kalorieforbrænding uden brug af et eksternt signalmolekyle, viser ny forskning fra Københavns Universitet.
Geologi 26.05.2021 Geologisk gåde er løst: Verdens tag er vokset i højden Der har længe været uenighed om, hvorvidt verdens højeste område, Tibet, faktisk er blevet højere gennem Jordens geologiske historie. Men nu peger forskningsresultater på, at verdens tag ser ud til at have hævet sig med…
Arkæologi 25.05.2021 Lyde fra flintesten afslører mulig stenalderboplads ved Svanemøllen Havn Forskere fra bl.a. Københavns Universitet har med en ny metode opfanget mystiske lyde i havet ved Svanemøllen Havn, der med stor sandsynlighed stammer fra flintesten fra en hidtil ukendt stenalderboplads. Lydsignaler ka…
EVOLUTION 21.05.2021 Studie afslører nye detaljer om, hvad der skete i det første mikrosekund af Big Bang Forskere fra Københavns Universitet har undersøgt, hvad der skete med en særlig type plasma – det første stof, der nogensinde har eksisteret – i løbet af det første mikrosekund af Big Bang. Deres fund er en brik i…
mikrobiologi 20.05.2021 Hundredevis af antibiotikaresistente gener fundet i danske spædbørns tarmsystem Danske 1-årige bærer på flere hundrede antibiotikaresistente gener i bakterierne i deres tarmflora. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet. En af hovedårsagerne er, at mødrene har taget antibiotika under…
Dekanansættelse 20.05.2021 Carsten Selch Jensen bliver dekan for Det Teologiske Fakultet Den tidligere prodekan har det seneste års tid været konstitueret dekan for fakultetet, som han nu er udpeget til at stå i spidsen for i de næste fem år.
corona 18.05.2021 Nyt studie: Danskerne er ikke blevet mere religiøse af coronaepidemien Forskere har i internationale studier påvist en sammenhæng mellem coronaepidemien og stigende interesse for religion, men det religiøse har ikke spillet nogen rolle i Danmark under epidemien. Det er konklusionen i…
BEVILLING 18.05.2021 Nyt forskningsprojekt skal undersøge ’den empiriske vending’ i retsvidenskaben Med en bevilling på 2,9 millioner kr. fra Den Frie Forskningsfond skal lektor Jakob v.H. Holtermann se på betydningen af, at retsvidenskaben i disse år tilsyneladende vender sig mod en mere kvantitativ natur- og…
Kvanteteknologi 17.05.2021 Stor amerikansk interesse for dansk forskning i kvanteteknologi Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, har her til eftermiddag besøgt Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet. Fokus for besøget var især instituttets verdensledende forskning i kvanteteknologi.
mennesker og computere 14.05.2021 Computer kan nu gætte vores præferencer gennem vores hjernesignaler Som de første i verden er et forskerhold fra Københavns Universitet og Helsinki Universitet lykkedes med at få en computer til at forudsige, hvilke præferencer folk har alene baseret på, hvordan deres hjernesignaler…
genomer 12.05.2021 Leoparder er mere forskellige end brunbjørne er fra isbjørne Ny forskning viser, at leoparder fra Afrika og Asien er mere genetisk forskellige end isbjørne og brunbjørne er fra hinanden. Faktisk er leoparderne så forskellige, at der burde være tale om to forskellige arter, lyder…
KLIMA 11.05.2021 Hvedegræs kan sænke CO2-udledning i landbruget markant Hvedegræs har potentiale til at sænke landbrugets udledning af drivhusgasser med op til 10 procent, lyder prognosen i et nyt forskningsprojekt af KU og Carlsberg Laboratorium. Over de næste fem år vil de arbejde på at…
BEVILLING 11.05.2021 Ruslands og Kinas fortolkning af folkeretten skal undersøges i nyt forskningsprojekt Nyt forskningsprojekt skal se nærmere på, hvordan Rusland og Kina udfordrer den vestlige, menneskerettighedsfokuserede doktrin om den universelle folkeret. Projektet er støttet med 2,9 millioner kr. fra Den Frie…
AIDS 07.05.2021 Forskere skal undersøge, hvordan AIDS-epidemien ramte Danmark ’AIDS-krisens Danske Kulturhistorie’ hedder et nyt forskningsprojekt, som skal studere, hvordan AIDS-epidemien opstod, blev forstået og fortolket i Danmark i perioden 1981-2021. Projektet, som støttes med 6,2 millioner…
Forskning 06.05.2021 Forskere finder hemmeligheden bag at fastholde et sundt vægttab I verdens mest anerkendte medicinske tidsskrift dokumenterer danske forskere nu, hvordan man effektivt kan fastholde et sundt vægttab.
Priser 05.05.2021 Eliteforsker 2021: ”Jeg finder løsninger på de problemer, vi ikke har endnu.” Kemiker Gemma Solomon er opdagelsesrejsende i molekylernes verden, hvor hun blandt milliarder af molekyler leder efter netop dem, som kan hjælpe os i bl.a. den grønne omstilling ved at udnytte strøm og varme bedre. I da…
Kræft 04.05.2021 Resistens mod leukæmibehandling kan undgås med personlig medicin T-celle akut lymfoblastisk leukæmi er en aggressiv form for kræft, der mest rammer børn. Standardbehandlingen er kemoterapi, men cirka en ud af fire patienter reagerer ikke på behandlingen eller udvikler resistens mod…
STRESS 03.05.2021 Hvad kan frømænds træning lære os om at forebygge stress? Et samarbejde mellem Frømandskorpset og Institut for Psykologi ved Københavns Universitet skal afdække frømændenes mentale robusthed og hjælpe både behandlere og arbejdsgivere i arbejdet med at forebygge stress.
Kræft 29.04.2021 Succesfulde forskere tiltrækker kæmpe investering til trojansk angreb på kræftceller Forskere fra Rigshospitalet og Københavns Universitet har udviklet en kemo-behandling, der kan slå kræftceller ihjel indefra. Teknologien er så lovende, at forskernes spinout-firma nu får en sjældent stor investering.
SYGDOM 28.04.2021 Ny metode regulerer stofskiftet: Kan gøre behandling af prostatakræft og forhøjet kolesterol mere effektiv Forskere fra Københavns Universitet har udviklet en ny metode, der gør det muligt at styre vores hormoner og stofskifte. Metoden kan bruges til at udvikle medicin, der mere effektivt kan behandle kræft og en række…
Big Data 27.04.2021 Big Brother er nogle gange dummere end vi tror Ny forskning rejser spørgsmål om værdien af digital overvågning og ’big data’. Faktisk kan traditionelle former for data, der er mindre indgribende over for den enkeltes privatliv, være bedre til at forudse vores adfærd…
Coronavirus 22.04.2021 Brasiliansk variant af coronavirus ser ud til at være mere smitsom og i stand til at undvige immunitet Et nyt studie med Københavns Universitet repræsenteret indikerer, at varianten af coronavirus med navnet P.1, der opstod i Brasilien, kan udgøre en større trussel end hidtil antaget.
Biologi 19.04.2021 Biller der tisser sig selv ihjel kan blive fremtidens skadedyrsbekæmpelse Forskellige billearter har siden oldtiden ædt sig igennem kornlagre og svækket produktionen af fødevarer verden over. Men nu har forskere fra Københavns Universitet opdaget en ny og mere målrettet metode at komme…
Landbrug 16.04.2021 Ny opfindelse kan mindske pesticider på marken: Skelner skadelige insekter fra gavnlige En forsker fra Københavns Universitet har udviklet en algoritme, der i samspil med en sensor, gør det muligt at skelne de skadelige insekter, der nedbryder afgrøderne, fra de gavnlige, der bestøver dem og hjælper…
Nervesystemet 16.04.2021 Bittesmå bananfluer gør forskere klogere på nervecellernes motorvej Forskere fra Københavns Universitet er med et nyt studie blevet klogere på, hvordan transporten af signalmolekyler foregår i nogle af nervesystemets allerlængste celler.