07. november 2005

Forskning: Virker alternativ behandling?

Forskere ved Københavns Universitet går nu i gang med at undersøge effekten af alternativ behandling. Det er første gang dette emne tages alvorligt på universiteterne.

Forskergruppen skal undersøge, om zoneterapi, akupunktur og meditation virker på udbredte sygdomme som kræft og sclerose.

Forskergruppen, som består af læger, psykologer, sociologer, en økonom, samt forskere fra idræt, filosofi og folkesundhedsvidenskab, har netop fået en bevilling på 5,1 millioner kr.

Midlerne kommer overvejende fra det statslige ViFAB (Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling), der har udvalgt forskergruppen fra Københavns Universitet efter konkurrence med 25 andre forskergrupper.

- Danskerne bruger årligt 2-3 milliarder kroner på alternativ behandling. Penge som bliver brugt uden sikkerhed for, at det virker. Det er beskæmmende, at forskningssystemet ikke tidligere har følt sig kaldet til at undersøge om borgerne får noget ud af de mange penge, siger professor Bo Jacobsen fra Sociologisk Institut.

Han skal lede forskergruppen, som forventer at afslutte projektet om tre år.

Der bruges årligt 575 kr. pr. patient til forskning i etablerede behandlingsformer og kun 1,13 kr. pr. patient til forskning i alternativ behandling.

Kontakt:
Professor, dr.phil. Bo Jacobsen, Sociologisk Institut, Københavns Universitet