18. april 2007

Kræft "udnytter" immunforsvaret

Ny forskning i lymfekræft viser, at bakterier kan være med til at gøre kræft mere aggressiv. Patienter med lymfekræft i huden kan måske have gavn af en antibiotikabehandling, som benyttes mod bakterieinfektioner. Det viser en undersøgelse, som danske forskere fra blandt andet Institut for Molekylær Biologi, Københavns Universitet står bag. Forskningen er finansieret af Kræftens Bekæmpelse, og resultaterne er publiceret i det seneste nummer af det velestimerede tidsskrift Blood.

Patienter med lymfekræft i huden får ofte en bakterieinfektion, der kan vise sig som fx eksem eller sår på huden. Og alt tyder nu på, at bakterierne kan være med til at gøre kræftsygdommen mere aggressiv. Bakterierne aktiverer immunsystemet, så kræftcellerne bliver stimuleret indirekte til at sprede sig yderligere.

Professor Niels Ødum fra Institut for Molekylær Biologi, Københavns Universitet siger:
- Det er overraskende resultater. Yderligere forskning er nødvendig for helt at forstå mekanismerne mellem immunforsvar og udvikling af lymfekræft, men man ved i dag, at over halvdelen af patienter, der lider af lymfekræft i huden, også får en bakterieinfektion i huden. Vi har nu været med til at vise, at disse bakterier kan have en særdeles negativ effekt på kræftsygdommen, og måske kan dette afhjælpes ved en simpel antibiotikabehandling.

Kontakt: Informationsmedarbejder Helle Blæsild, Institut for Molekylærbiologi, tlf 35 32 37 10 / 28 75 20 76, helleb@my.molbio.ku.dk

Forskningsartiklen er offentliggjort i tidsskriftet Blood (Journal of the American Society of Hematology), vol 109, side 3325-3332, årgang 2007