KU vært for klimaforskningens verdenskongres – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Nyhedsimport > 2007.10 > KU vært for klimaforsk...

01. oktober 2007

KU vært for klimaforskningens verdenskongres

Tusindvis af topforskere fra hele verden samles i marts 2009 i København for at give deres bud på, hvor der skal sættes ind, hvis klodens energiforbrug og CO2-udledning skal begrænses. Det er Københavns Universitet og universiteterne i den internationale alliance IARU, der står bag verdenskongressen – efter aftale med Statsministeriet.
Forskertopmødet finder sted et halvt år inden FN’s klimatopmøde. Resultaterne fra forskertopmødet skal indgå i forhandlingsslutspillet op til FN-topmødet og fungere som en slags værktøjskasse for CO2 reduktion. Forskerne skal bl.a.. fokusere på betydningen af nye energikilder og et nyt kvotehandelssystem.

Den internationale stjernealliance, IARU, som Københavns Universitet var med til at oprette i 2006, tæller blandt andet Yale, Berkeley, Oxford, Cambridge, Tokyo og Pekings universitet.

- Vi er glade for og også lidt stolte over, at Københavns Universitet, via sit stærke internationale netværk, kan sikre, at forhandlingerne kommer til at bygge på de nyeste og mest relevante forskningsresultater. IARU er en ideel platform til at arrangere en verdenskongres om klimapolitik, netop fordi dens 10 medlemmer dækker hovedaktørerne i klimaforhandlingerne, fra USA i vest over Europa til de asiatiske tigre og Australien i øst, siger rektor Ralf Hemmingsen.
Også selve kongressen, som skal finde sted 10.-12. marts i Bella Centeret, vil blive ”grøn” med vægt på at reducere CO2-udledningen mest muligt.

KU’s klimasatsning
Verdenskongressen bliver omdrejningspunktet for KU’s samlede klimasatsning op til topmødet. Klimasatsningen tæller en lang række initiativer inden for uddannelse, formidling og erhvervssamarbejde. Alle KU’s otte fakulteter er involveret, og nogle af initiativerne planlægges i samarbejde med andre uddannelsesinstitutioner i Danmark, bl.a. DTU og AU, som også indgår i et rådgivende panel for projektet. Initiativerne tæller bl.a.:

- En formidlingsserie til den brede offentlighed (”Copenhagen Climate Lecture Series”), med politikere og topforskere. Den åbnes af statsministeren den 30. november 2007 med forelæsningen ”Nedtælling til København”, præcis to år inden topmødets start.
- International sommerskole og nye uddannelsestilbud om bæredygtighed.
- International prisopgave.
- Forhandlingsspil, hvor studerende fra hele verden, på forhånd forhandler København-protokollen på plads.
- Udvikling af undervisningsmateriale til folkeskolen og gymnasium og oprettelse af KU’s ”flyvende klimakorps”.
- Aktion Grøn Campus, hvor KU sammen med IARU-partnere sætter nye standarder for egen CO2-reduktion.
- Grøn Stafet, hvor studerende konkurrerer om at udvikle den mest innovative idé til at gøre campusområdet grønnere. Miljøminister Connie Hedegaard medvirker ved et arrangement den 3. december, og SIEMENS sponserer videreførelsen af ideen.

For at sikre en bred formidling, der når udover de traditionelle målgrupper, vil KU op til topmødet benytte sig af elektronisk teknologi, såsom blogs og Youtube. På en nyoprettet hjemmeside vil KU opfordre alle studerende til at stille spørgsmål til statsministeren op til hans besøg på universitetet den 30. november.

Se www.klima.ku.dk / www.climate.ku.dk (engelsk version)

Kontakt: Prorektor Lykke Friis, tlf. 28 75 26 05 Kommunikationschef, Jasper Steen Winkel, tlf. 28 75 42 62