5. marts 2008

Blogportal åbner nye veje til forskningen

KU lancerer nu portalen blogs.ku.dk, og satser dermed målrettet på at anvende blogs til at formidle universitetets forskning. Universitetet tilbyder via portalen, blogs.ku.dk, alle ansatte og studerende deres egen blog.

Portalen linker allerede til over 20 blogs, der omhandler emner som Iran, biblen, filosofi og biomedicin. Med blogportalen bliver det nemmere for interesserede at finde rundt i KU's 'blogosfære' – et andet ord for alle blogs på KU. På forsiden vises altid de seneste 10 indlæg, så læserne hurtigt kan få overblik over hvad, der blogges om på universitetet lige nu.

Moderne forskningsformidling
Ved hjælp af en blog kan en forsker eller en forskergruppe på en let og hurtig måde præsentere nye tanker, ideer og resultater for kolleger og den brede offentlighed. Adjunkt Søren Holst fra Det Teologiske Fakultet er en af de forskere, der foreløbig har taget imod tilbuddet om en blog via den nye portal:

- Det er en sjov og inspirerende måde at give nogle af sine forskningsindsigter fra sig på. Den korte form, som blogmediet forudsætter, gør det nødvendigt at destillere pointen i en sag frem i stedet for at fortabe sig i forbehold og detaljer. Det er også et skægt og sundt supplement til det mere traditionelle arbejde, siger Søren Holst, der blogger om hvad, der rører sig i bibelforskningen.

Bloggen har 30 - 50 besøgende om dagen, og Søren Holst har da også mærket stor interesse både fra almindelige internetbrugere og blandt fagfæller.

International opmærksomhed
På KU's Medicinsk Museion, der er en kombineret museums- og forskningsafdeling, blogger de om moderne biomedicin. Bloggen 'Biomedicine on Display' vandt for nylig en 3. plads i en international konkurrence om den bedste blog inden for kategorien 'medicinsk teknologi og information', og nyder stor international opmærksomhed:

- Hver måned har vi 3-4.000 besøgende fra hele verden, fra Chile til Sydkorea, men mest fra Skandinavien, USA og Storbritannien, siger professor Thomas Söderqvist, der startede bloggen tilbage i 2004.

Omkring 100 blogs linker til 'Biomedicine on Display', og tallet er stigende. Den er dermed også blevet anerkendt i den internationale blogosfære.

KU satser på blogs
Universitetet tilbyder kurser til de forskere, der ønsker at komme i gang med at blogge, og vil fortsat styrke formidling af forskning via blogs:

- Universitetet skal være dér, hvor debatten er. Og det er i stigende grad på nettet, hvor forskningsformidling ved hjælp af blogs udvikler sig som ringe i vandet. Derfor lancerer KU nu en blogportal, der ikke alene gør det lettere for den enkelte forsker at blogge, men også for interesserede at finde rundt i KU's blogosfære. Det fascinerende ved blogs er, at de åbner for det amerikanerne kalder communities, hvor mange kommunikerer på kryds og tværs. Dermed er blogs med til at bringe universitetet i tættere kontakt med omverdenen, udtaler prorektor Lykke Friis. Sammen med rektor Ralf Hemmingsen skriver hun næsten dagligt på sin egen blog.

Kontakt: Webredaktør Jesper Laugesen, jesper@adm.ku.dk, tlf. 28 72 87 48