30. maj 2008

Historien omskrives brik for brik

Så har han gjort det igen, den anerkendte dna-forsker Eske Willerslev fra Københavns Universitet. For blot to måneder siden var det indianernes historie, der måtte revideres på baggrund af dna-analyser foretaget af den danske forsker med speciale i fossilt dna. Nu skal også Grønlands indvandrer-historie skrives om.

Ved at analysere en gammel grønlandsk hårtot har en forskergruppe ledet af den 36-årige professor fra Biologisk Institut netop vist, at de første indvandrere i Grønland ikke var indianere fra det nordamerikanske kontinent eller inuitter fra Canada, som hidtil antaget. Derimod var de beslægtet med de nulevende beboere på øgruppen Aleuterne i det nordlige Stillehav og Seriniki Yuit i det nordøstlige Sibirien.

Forskningsresultaterne offentliggøres nu i det internationalt, anerkendte amerikanske tidsskrift Science. Og det handler ikke kun om at revidere den grønlandske indvandrer-historie.

Forskningsgruppens opdagelse er det første vellykkede forsøg på verdensplan på at sekventere et komplet mitochondria-genom fra et uddødt menneske. Mitochondria er generne på modersiden. Det næste projekt for forskergruppen bliver at rejse penge til at genskabe det, man i fagsproget kalder kerne-genomet ud fra den grønlandske hårtot. Dette er i dag teknisk muligt, og det vil give det første fuldendte billede af et uddødt menneskes arvemasse.

Læs mere om Eske Willerslevs nyeste forskningsresultater på Det Naturvidenskabelige Fakultets hjemmeside.

Kontakt:
Nyhedsredaktør Charlotte Autzen, chau@adm.ku.dk, tlf 28 75 42 64