27. august 2008

Når katastrofen indtræffer

Katastrofer, uanset om de skyldes klimaændringer, pludselige naturkatastrofer, terror, krig eller politiske konflikter, efterlader ofte det indtryk, at de ikke kan styres. Det er bare ikke sandt og nu skal en ny uddannelse i katastrofe håndtering klæde fremtidens nødhjælps- og katastrofearbejdere på til at klare jobbet.

Uddannelse i katastrofehåndtering
Master of Disaster Management, som uddannelsen hedder, er både en national og international orienteret masteruddannelse udviklet i tæt samarbejde mellem Købehavns Universitet og Lund Universitet. Det er således også de to universiteter, der sammen står for undervisningen, der omfatter alt lige fra rent drikkevand og sanitet i katastrofe områder til civil militær samarbejde og minimering af fremtidige katastrofer fx i forbindelse med klimaændringer.

- Baggrunden for den nye uddannelse er dyster og det er på høje tid, vi kommer i gang, fortæller adjunkt Peter Kjær Mackie Jensen, der er en af de bærende kræfter bag masteruddannelsen.

- Alt for mange gange har vi desværre været vidner til utilstrækkeligt og dårligt håndteret katastrofearbejde som fx efter tsunamien i 2004, hvor jeg selv var udsendt. Ikke fordi der mangler eksperter, når katastrofen indtræffer. Men fordi der mangler viden om, hvordan man arbejder tværfagligt og multikulturelt i katastrofesituationen. Her vil Master of Disaster Management skabe en afgørende forskel, konstaterer Peter Kjær Mackie Jensen.

Enestående i verden
Uddannelsen er den første af sin art i verden. De første 20 studerende, der mandag d. 1. september, sætter sig på skolebænken, kommer da også fra flere af verdens brændpunkter. Fx deltager to nødhjælpsarbejdere fra Mozambique, et land der med jævne mellemrum må forholde sig til katastrofer udløst af skiftevis tørke og oversvømmelser.

Men også danske og svenske eksperter fra politi, brandvæsen, beredskabsstyrelsen, forsvarskommandoen og nødhjælpsarbejdere fra de civile organisationer vil de næste år sætte fokus på den tværfaglige og multikulturelle katastrofehåndtering, der er uddannelsens omdrejningspunkt.

Der kan læses mere om uddannelsen på www.mdma.ku.dk

Åbningsarrangement
For at fejre den nye uddannelse afholder Københavns Universitet i samarbejde med Lunds Universitet et åbningsarrangement mandag d. 1. september.

Der vil både være aktiviteter på Frue Plads og i universitetets Festsal. På Frue Plads vil bl.a. Beredskabsstyrelsen og Københavns Brandvæsen udstille udstyr til katastrofe håndtering.

I Festsalen udstiller Dansk Røde Kors, Danish Demining Group (afdeling af Dansk Flygtningehjælp) og Folkekirkens Nødhjælp og en række talere vil sætte fokus på fremtiden udfordringer i katastrofearbejde og relevansen af den nye uddannelse.
Pressen er velkommen og der er mulighed for interviews.

Talere:
Poul Nielson, tidligere EU kommissær for udvikling og humanitær bistand og tidligere udviklingsminister

Rektor Ralf Hemmingsen, Københavns Universitet

Pro-rektor Per Warfvinge, Det Tekniske Fakultet, Lunds Universitet

Kontorchef Anne-Birgitte Albrechtsen, Kontoret for humanitær bistand og NGO samarbejde, Udenrigsministeriet

Susan Nissen, Kontorchef, 5. Kontor, Udvikling af totalforsvar, Forsvarsministeriet

Generaldirektør Helena Lindberg, det fremtidige Swedish Civil Contingencies Agency

Vært ved arrangementet er dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Ulla Wewer

Sted: Festsalen på Københavns Universitet, Frue Plads
Tid: Mandag d. 1. september 2008, kl 10-12