05. september 2008

Humanistisk brændstof på ny tænketank

Hvordan ser det moderne humaniora ud? Hvilke nye veje skal humanistisk forskning og uddannelse betræde for at sikre, at humaniora også i fremtiden giver vigtigt input til udviklingen i samfundet? Det er et par af de spørgsmål som en ny humanistisk tænketank på KU nu skal undersøge og diskutere.
Den nye super(tænke)tanker, der er blevet døbt HumanT er administrativt forankret på Det Humanistiske Fakultet ved Københavns Universitet. HumanT er den første humanistiske tænketank i Danmark, og dens 34 medlemmer er anerkendte humanistiske forskere, erhvervsledere, medieeksperter og kulturpersonligheder. Torsdag den 4. september blev tænketanken søsat med et indledende møde under temaet ’det moderne humaniora’.

Aftryk på udviklingen
Dekan Kirsten Refsing fra Det Humanistiske Fakultet er tænketankens bagkvinde og formand, mens fhv. teaterchef på Det Kongelige Teater Michael Christiansen er næstformand.

Om formålet med at oprette tænketanken siger Kirsten Refsing:

-Humaniora gennemsyrer det moderne, globaliserede menneske- og verdensbillede og er alfa og omega for vores livskvalitet. Tænketanken vil invitere til refleksion over det moderne humaniora og sætte spot på humaniora som samfundsressource’. Vi vil både diskutere humaniora som højt specialiseret forskningsområde og drøfte, hvad humaniora kan hjælpe os med her og nu, når der skal gives konstruktive løsninger og handlingsorienterede svar på aktuelle spørgsmål. Fx hvordan humaniora kan sætte mærkbart aftryk på udviklingen, så den danske kulturnation tilpasses globaliseringens nye betingelser og teknologierne bliver ’mere menneskelige’.

Næste møde
Tænketankens næste møde løber af stabelen den 10.oktober, hvor hovedspørgsmålet er, om humanister er marginaliseret, fordi humanistisk forskning sjældent er ’nyttig’ i traditionel forstand og ikke fører til kontant betaling ved kasse 1.

Se tænketankens medlemmer

Kontakt:
Dekan og formand for tænketanken Kirsten Refsing, kre@hum.ku.dk, tlf. 35 32 80 53
Sekretær for tænketanken Jesper Hede, jhe@hum.ku.dk, tlf. 30 34 30 67