19. marts 2009

Gymnasieelever vil forske

For 12. år i træk er den landsdækkende talentkonkurrence for unge forskerspirer netop skudt i gang. Og meget tyder på, at de unge gymnasieelever for alvor har fået mod på at afprøve livet som forskere. Når Københavns Universitet den 20. og 21. marts traditionen tro byder de nye spirer inden for til to dages fagligt og socialt samvær, står der i år 172 forskerspirer på listen over tilmeldte.

- Det er 50 flere, end der deltog sidste år. Så det er dejligt at se, at gymnasieeleverne nu rigtig har fået øjnene op for denne særlige mulighed for at teste forskertalentet af. De to dage på Københavns Universitet skal både klæde forskerspirerne fagligt og socialt på til at komme videre med deres forskningsideer, siger projektkoordinator Lisbeth Ihlemann fra Københavns Universitet.

Fra stamceller til Warcraft
De tilmeldte forskerspirer har alle afleveret en beskrivelse af det forskningsprojekt, de drømmer om at udføre, og fantasien og iderigdommen fejler bestemt ikke noget. Et par af spirernes projektoverskrifter lyder: ”Kan stamceller reparere hjernen?” ”Er dansk som sprog ved at uddø?”, ”World of Warcraft afhængighed - fup eller fakta?” og ”Dybhavsfisk og afstødning af organer”. Som det eneste danske talentprojekt giver Projekt Forskerspirer mulighed for at forske bredt inden for både humaniora, samfundsvidenskab, naturvidenskab og bio- og sundhedsvidenskab.

- Det bio- og sundhedsvidenskabelige område er et stort hit blandt årets forskerspirer. Mange projekter handler om sundhed og sygdom, og det er imponerende så grundigt eleverne har sat sig ind i ofte meget svære videnskabelige problemstillinger, siger Lisbeth Ihlemann, og tilføjer at netop udsigten til at gøre en forskel med sit forskningsprojekt er en vigtig inspirationskilde og drivkraft for mange spirer.

Om Projekt Forskerspirer
Den 30. oktober har forskerspirerne frist for at indsende deres færdige projektbeskrivelser til konkurrencen om at blive Årets Forskerspirer, og i midten af december kåres vinderne. Der bliver udpeget en vinder inden for hver af de fire kategorier, som hver får 20.000 kr. til at gennemføre deres projekter.

Projekt Forskerspirer er udviklet i tæt samarbejde mellem landets gymnasier og flere af de danske universiteter, og koordineres af Københavns Universitet.

Projektkoordinator Lisbeth Ihlemann, Uddannelsesservice, lii@adm.ku.dk, tlf. 21 22 49 55