18. maj 2009

Der er stadig liv i Dødehavsrullerne

De mere end 2000 år gamle jødiske håndskrifter Dødehavsrullerne er blevet udnævnt til satsningsområde på Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet. Det er 62 år siden, de første af rullerne blev opdaget i klippehulerne ved Qumran nær Det Døde Hav i Israel. Fundet var en sensation, og arkæologer, religionsforskere og historikere verden over oversætter, fortolker og debatterer stadig flittigt de mere end 9000 skriftsegmenter, som rullerne består af.

Nyt lys fra gamle skrifter
Professor Jesper Høgenhaven, der leder den såkaldte Qumran-satsningsgruppe, fortæller, at Dødehavsrullerne stadig kaster nyt lys på bibelforskningen og vores historie.

- Jeg tror aldrig, at vi bliver færdige med de her tekster. Der arbejdes stadig på at få skrifterne korrekt oversat og fortolket. Skrifterne kan naturligvis fortælle os en masse om den jødiske kultur inden vores tidsregning. Men i dag bliver de f.eks. også analyseret som litterære kilder, der kan lære os om en bestemt litterær tradition, og som sociologiske kilder, der kan illustrere, hvilke regler samfundet blev organiseret efter dengang, siger Jesper Høgenhaven.

International opmærksomhed
Qumran-satsningsgruppen består ud over professor Jesper Høgenhaven af lektor Søren Holst og ph.d.-studerende Trine Bjørnung Hasselbalch. Den nye satsning får allerede international opmærksomhed.

- Der findes adskillige dygtige Qumran-forskere på universiteterne verden over, men det er sjældent at finde tre fortræffelige forskere, som specialiserer sig i dette felt på samme sted. Der er tale om forskere, som hver især har opnået international anerkendelse inden for forskningen i Dødehavsrullerne, og alle tre er ydermere dygtige lingvister. Jeg byder derfor denne udvidelse af Qumran-studierne ved Københavns Universitet varmt velkommen, udtaler professor Emanuel Tov fra Hebrew University i Jerusalem, der er ekspert i Dødehavsrullerne.

Læse mere om Qumran-satsningen og Dødehavsrullerne på Det teologiske Fakultets hjemmeside

Kontakt
Professor Jesper Høgenhaven, jh@teol.ku.dk, 35 32 36 42
Nyhedsredaktør Charlotte Autzen, chau@adm.ku.dk, 28 75 42 64