Forskere finder sygdoms-kontakter – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Nyhedsimport > 2009.07 > Forskere finder sygdom...

17. juli 2009

Forskere finder sygdoms-kontakter

Ved brug af banebrydende teknologi er det lykkedes et forskerhold fra Københavns Universitet og Max Planck Instituttet i Tyskland at beskrive ikke mindre end 3600 molekylære kontakter i den menneskelige krop. Disse kontakter, der regulerer proteinernes funktioner, kan vise sig at spille en afgørende rolle for menneskelig aldring og for sygdomme som kræft, Alzheimers og Parkinsons og ikke mindst behandlingen af dem. Resultaterne er netop offentliggjort i det ansete videnskabelige tidsskrift Science.

Nye perspektiver i behandling af sygdomme
Forskerholdet, der er ledet af professor Matthias Mann fra The Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research , Københavns Universitet og Max Planck Instituttet for Biokemi i Tyskland, har opsporet 3600 såkaldte acetylerings-kontakter på 1750 forskellige proteiner.

- Det er ikke kun en teknologisk bedrift, men har også udvidet det nuværende antal kendte acetylerings-kontakter seks gange, og det giver os for første gang en overordnet indsigt i denne type protein-modificering, fortæller professor Matthias Mann om de banebrydende resultater.

Et givent protein kan udføre mere end én opgave, og hvordan det opfører sig reguleres ved at tilføre et lille molekyle, der virker som en 'kontakt', der kan tænde for de forskellige opgaver. Acetylerings-kontakterne er helt centrale for cellernes evne til at fungere normalt. Er denne type protein-regulering defekt, spiller den en rolle i aldring, og i sygdomme som kræft, Parkinsons og Alzheimers.

- Med den nye kortlægning kan vi nu også begynde at studere og beskrive, hvordan acetylerings-kontakterne reagerer på medikamenter, som vil kunne reparere defekter på dem. Det kan få stor betydning for sygdomsbehandling, siger Matthias Mann og tilføjer, at medicinske stoffer, som kan reparere den ødelagte protein-regulering allerede ser lovende ud i behandlingen af kræft.

Samarbejdende proteiner
Forskergruppen har også opdaget, at acetylerings-modifikationerne først og fremmest sker på proteiner, der arbejder sammen, og at disse kontakter har langt mere vidtrækkende konsekvenser for organismens funktion end hidtil antaget. Hvis forskerne f.eks. tilføjer en acetylerings-knap til et vigtigt vækst-protein kaldet Cdc28 i gær, så kan det forringe proteinets funktion og dermed gær-organismens overlevelse.

De nye forskningsresultater er offentliggjort i Science den 16. juli 2009.

The Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet

Professor Matthias Mann, telefon: +49 175 418 63 13, Matthias.Mann@cpr.ku.dk

Lektor Chunaram Choudhary, telefon: +49 (0)89 8578 2220, choudhar@biochem.mpg.de

Lektor Michael Lund Nielsen, telefon: 26 60 62 88, michael.lund.nielsen@cpr.ku.dk