19. august 2009

Mangel på C-vitamin kan give fosterskader

Ny forskning på LIFE – Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet viser, at for lidt C-vitamin måske kan skade den mentale udvikling hos nyfødte.

En forskergruppe med professor Jens Lykkesfeldt i spidsen dokumenterer i seneste nummer af det videnskabelige tidsskrift The American Journal of Clinical Nutrition, at marsvin, der udsættes for moderat C-vitaminmangel, har 30 % færre nerveceller i hjernen og markant dårligere hukommelse end marsvin, der får normal kost. Mennesker er ligesom marsvin afhængige af at få C-vitamin gennem kosten, og C-vitaminmangel hos gravide og ammende kan måske også føre til udviklingsforstyrrelser hos fostre og nyfødte børn.

- Vi har længe troet, at et ringe C-vitaminindtag under graviditet og amning berøver fosterets hjerne for dets vigtigste antioxidant på et tidspunkt, hvor der er mest brug for den, men først nu kan vi påvise en efterfølgende beskadigelse af den tidlige hjerneudvikling hos marsvin, siger professor Jens Lykkesfeldt.

Mange mangler C-vitamin
Det vides endnu ikke i hvilket omfang nyfødte i Danmark har C-vitaminmangel, men baseret på forekomsten blandt voksne kunne et forsigtigt skøn være 5 - 10 procent .

- Vi kan altså være vidne til, at børn måske får indlæringsvanskeligheder, fordi de ikke har fået nok C-vitamin. Det er ikke til at bære, når det ville være let at afhjælpe med en vitaminpille til udsatte gravide og nybagte mødre, siger Jens Lykkesfeldt.

Jens Lykkesfeldts forskergruppe arbejder i øjeblikket på at undersøge, hvor tidligt i graviditeten C-vitaminmangel påvirker marsvins fosterudvikling, og om skaden evt. kan afhjælpes efter fødslen.

Læs mere om fakta om C-vitamin og forskernes opdagelse på Det Biovidenskabelige Fakultets hjemmeside .

Professor Jens Lykkesfelt, Det Biovidenskabelige Fakultet, jopl@life.ku.dk, 35 33 31 63
Kommunikationsmedarbejder Lykke Thostrup, Det Biovidenskabelige Fakultet, lyt@life.ku.dk, 35 33 23 87
Kilde: The American Journal of Clinical Nutrition