29. september 2009

Ny viden om blod kan redde liv

Et internationalt team med deltagelse af forskere fra Københavns Universitet har udviklet en ny teknik, der forbedrer mulighederne for at give transfusion med blodplader. Teknikken gør det muligt at opbevare de vigtige blodplader på en måde, så holdbarheden kan forlænges. Det er godt nyt for de millioner af syge, voldsomt tilskadekomne og kirurgiske patienter med stort blodtab, der hvert år har brug for transfusion med blodplader. Opdagelsen er netop offentliggjort i det anerkendte videnskabelige magasin Nature Medicine.

Øger sikkerheden ved transfusion
Blodpladernes funktion er at størkne blodet. Bliver et blodkar ødelagt, hjælper de små blodplade-celler med at lukke såret igen. For at blodpladerne skal kunne virke i kroppen, har de hidtil nu skullet opbevares ved stuetemperatur og har derfor kun en holdbarhed på fem til syv dage. Men nu har et dansk-amerikansk forskningssamarbejde opklaret, hvorfor man hidtil ikke har kunnet bruge nedkølede blodplader og udviklet en ny metode, der gør det muligt.

Forskerteamet bag nyopdagelsen består af forskningslektor og læge Hans Wandall og ph.d.-studerende Anne Louise Sørensen fra Copenhagen Center for Glycomics på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet i samarbejde med forskningsleder Karin Hoffmeister fra Harvard Medical School i USA.

- Vi skal nu afprøve den nye teknologi i mennesker, og hvis det lykkedes, vil det helt revolutionere den måde, blodplader bliver opbevaret på i dag. Metoden vil øge opbevaringstiden, kvaliteten og sikkerheden forbundet med blodpladetransfusion, og kan være med til at redde menneskeliv verden over, siger forskningslektor læge Hans Wandall.

Stort potentiale på verdensplan
Patienter der mister store mængder blod - og dermed også blodplader – har behov for blodpladetransfusioner for at forhindre yderligere blødning. Samtidig er kemoterapiens kræftvåben så voldsomt, at det ødelægger de celler i knoglemarvenm, som danner blodpladerne, og derfor har også kræftpatienter brug for en transfusion med blodplader.

Verden over opbevares blodprodukter som f.eks. røde blodlegemer i blodbanker, hvor de køles ned for at øge holdbarheden og bevare funktionen efter transfusion. Men forsøger lægerne sig med blodplader, der har været nedkølede, fjernes de små celler så hurtigt fra patienternes blodbane, at de ikke når at virke. Derfor har blodpladeprodukter hidtil nu skullet opbevares ved stuetemperatur, hvilket begrænser holdbarheden og giver store problemer med at skaffe og transportere blodplader – ikke mindst i 3. verdenslande.

Læs mere på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets hjemmeside.

Kontakt
Forskningslektor læge Hans Wandall, Copenhagen Center for Glycomics, hhw@sund.ku.dk, 35 32 77 99 eller 61 71 09 36
Kommunikationsmedarbejder Malene Steen Nielsen Flagga, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, mafl@sund.ku.dk, 28 75 69 61
Kilde: Nature Medicine