Åbning af naturmedicinsk museum – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Nyhedsimport > 2009.09 > Åbning af naturmedicin...

30. september 2009

Åbning af naturmedicinsk museum

Den 2. oktober indvier Københavns Universitet et naturmedicinsk museum, hvor interesserede gæster i alle aldre kan gå på opdagelse i det dyre- og plantemateriale, som farmaceuter, læger og botanikere har indsamlet blandt naturfolk i hele verden. Museet er det nyeste skud på stammen af universitetsmuseer.

- Med åbningen NaturMedicinsk Museum får Københavns Universitet et flot lille museum med forskning, fortællinger og genstande fra naturens skatkammer. Et besøg på museet er en opdagelsesrejse i fodsporene på de rejsende videnskabsfolk, der i gennem århundreder har indsamlet forskningsmateriale og kuriositeter blandt klodens naturfolk, siger dekan Sven Frøkjær fra Det Farmaceutiske Fakultet.

Potensmidler i billeform
NaturMedicinsk Museum rummer blandt meget andet et historisk apotek anno 1809, hvor plantemateriale udgjorde en stor del af sortimentet. De besøgende kan fordybe sig i de forunderlige medicinske anvendelser af rødder, blade og blomster – gispe ved synet af primitive våben med giftstoffer på pilespidsen, lade næsen gå på opdagelse i duftbiblioteket og stifte bekendtskab med fortidens selvlysende potensmidler i billeform.

Museet gør det muligt for publikum at hente ny viden om de historiske genstande, og personalet står klar til at formidle kulørte fortællinger om indianernes medicinskab samt fortidens og fremtidens forsøg med blandt andet malurt, giftig gulerod og kinabark.

Fra medicinmænd til recept
Fremtiden er også på udstilling. Det nye museum formidler lægemiddeludviklingen frem til i dag, hvor naturens indholdsstoffer stadig spiller en stor rolle – både når det handler om forskning i kræft, malaria og hjernens sygdomme.

- Forskning har vist, at en cellegift fra den vilde middelhavsskærmplante Thapsia gargancia kan bruges til at dræbe prostatacancerceller i mus. Der er netop givet tilladelse til at udføre kliniske forsøg, og forskere på Københavns Universitet er derfor ved at undersøge, hvordan man kan få nok af cellegiften til at skabe en bæredygtig lægemiddelproduktion, siger museumsleder og lektor Anna Jäger. Til daglig forsker Anna Jäger i fremmede folkeslags medicinmænd og healere for at undersøge, om der i den traditionelle medicin findes aktive stoffer, der kan danne udgangspunkt for nye kemiske lægemiddelforbindelser.

Besøg museet
NaturMedicinsk Museum ligger i Det Farmaceutiske Fakultets lokaler på Jagtvej 160. Museet har åbent hver torsdag fra klokken 13 – 17, men rundvisninger uden for åbningstiden kan bestilles på nmm@farma.ku.dk. Museet holder desuden åbent fra klokken 18 – 23.30 under hele Københavns Kulturnat den 9. oktober 2009.

Pressen er velkommen til den officielle åbning af NaturMedicinsk Museum den 2. oktober klokken 14. Kontakt venligst kommunikationsmedarbejder Stine Rasmussen, sr@farma.ku.dk, 35 33 63 68

Museumsleder og lektor Anna Jäger, ankj@sund.ku.dk, 35 33 63 39
Kurator Jens Soelberg, jso@sund.ku.dk, 22 55 13 30
Kommunikationsmedarbejder Stine Rasmussen, Det Farmaceutiske Fakultet, sr@farma.ku.dk, 35 33 63 68