Kvindefodbold - i form på den sjove måde – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Nyhedsimport > 2009.10 > Kvindefodbold - i form...

02. oktober 2009

Kvindefodbold - i form på den sjove måde

Ny forskning viser, at kvinder kommer i god form af at spille fodbold, og det er ikke det eneste – kvinder der spiller fodbold er mere motiverede end løbere for at blive ved med at dyrke sport, og fodbolden øger kvindernes evne til at skabe nye sociale kontakter.

Over en periode på 2 år har et forskningshold ledet af Peter Krustrup fra Københavns Universitet studeret fysiologiske, sociologiske og psykologiske aspekter af kvindefodbold og sammenholdt dem med studier af kvinder der løber som motionsform. Hundrede utrænede kvinder har deltaget i forsøget. 65 kvinder blev opdelt tilfældigt i tre grupper: en løbegruppe, en fodboldgruppe og en kontrolgruppe. Kvinderne i fodbold- og løbegruppen trænede to gange ugentligt i en time. Efter fire og 16 uger gennemgik alle kvinderne grundige fysiologiske tests. De samme kvinder plus yderligere 35 fodboldspillende kvinder blev løbende observeret og interviewet for at studere de sociologiske og psykologiske effekter af træningen.

Fodbold fastholder
Mange kvinder synes det er svært at passe sport ind i en travl hverdag, og mange angiver familie og små børn som årsag til ikke at dyrke sport. I modsætning til hvad, man skulle tro, viser undersøgelsen at den fleksibilitet mange lovpriser ved løb som individuel træningsform ikke gør det lettere for kvinderne at vedholde sporten. Tværtimod fandt kvinderne der spillede fodbold det stærkt motiverende at sporten indgik i en social sammenhæng, selvom det gav en mindre fleksibilitet.

”Det var særligt interessant at se hvordan fodboldspillerne adskilte sig fra løberne på hvordan de fandt motivation for sporten. Løberne var primært motiverede ved udsigten til at komme i form og forbedre deres helbred generelt. Fodboldspillerne fokuserede derimod mere på selve spillet og fandt det meget motiverende at indgå i en social sammenhæng – og så havde de det sjovt ”, fortæller forsker Laila Ottesen og fortsætter:

”Det viste sig så at fodboldspillerne faktisk kom i bedre form end løberne under forsøget. Kombineret med de sociale vindinger gør det fodbold til et rigtig godt alternativ til løbetræning. Kvinderne der var i fodboldgruppen spiller stadig sammen her længe efter forsøget er slut, mens kun et fåtal af kvinderne i løbegruppen er fortsat med at løbe. Til gengæld er en del af kvinderne fra løbegruppen hoppet med på fodboldholdet efterfølgende.”

Kvindefodbold kombinerer konditions- og styrketræning
Når kvinder vælger mellem forskellige træningsformer, foretrækker de ofte kredsløbstræning frem for styrketræning selvom det er med alderen bliver stadig vigtigere at have stærke muskler og knogler.

”Vores undersøgelse viser at pulsen er høj under motionsfodbold for kvinder og at selv helt utrænede og uerfarne spillerne laver mange intense aktioner i form af sprinter, vendinger, hop, skud og tacklinger – og det gør kvindefodbold fodbold til en effektiv kombination af konditions- og styrketræning”, fortæller forskningsleder Peter Krustrup, og forsætter

”Efter bare 4 måneders motionsfodbold var konditallet steget med 15% og kvinderne havde opnået markante forbedringer i både hurtighed, intervalarbejdsevne og udholdenhed. I de senere år har man da også på verdensplan set en markant stigning i hvor mange kvinder og piger der spiller fodbold. Det ser ud til at kvinderne for alvor har taget sporten til sig og dyrker den på deres egne præmisser. Det er et meget positivt skridt fremad, ikke bare på grund af de træningsmæssige og helbredsrelaterede gevinster men også på grund af glæden ved sporten i sig selv, konkluderer Peter Krustrup og Laila Ottesen.

Download:
Find mere information om projektet og download fotos og film fra www.ifi.ku.dk/kvindefodbold/
Engelsk version: http://www.ifi.ku.dk/women_soccer/

Kontakt Fysiologisk del: Peter Krustrup, Københavns Universitet (pkrustrup@ifi.ku.dk) telefon: 26 15 43 41

Sociologisk del: Laila Ottesen, Københavns Universitet (lottesen@ifi.ku.dk) telefon: 35 32 17 41
Kilde: Institut for Idræt