Unge udfordrer klimaløsninger – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Nyhedsimport > 2009.10 > Unge udfordrer klimalø...

21. oktober 2009

Unge udfordrer klimaløsninger

Når gymnasieelever fra hele Danmark på fredag møder op på Københavns Universitet med soveposen under armen, er der lagt op til 24 timers intens camp med klimaet og ikke mindst de unge i centrum. Med udgangspunkt i den nyeste videnskabelige viden, vil Future Generation Camp give de unge en stemme og samtidig udfordre dem på fremtidens klimaløsninger.

Fra viden til handling
I marts var Københavns Universitet vært ved en stor international og tværvidenskabelig klimakonference. Resultatet af den konference blev en række anbefalinger og en rapport, der siden er overleveret til den danske regering som input til FN klimatopmødet i december. Samme materiale indgår som inspirations- og baggrundsmateriale for gymnasieelevernes camp.

- Nu har forskerne opdateret politikerne med sidste nyt om klimaet, så de kan lave en ny klimaaftale på et oplyst grundlag. Det er oplagt at give de unge samme mulighed, derfor har vi lavet Future Generation Camp, fortæller nyhedsredaktør Charlotte Autzen, der er en af initiativtagerne til Københavns Universitets landsdækkende klima camp.

- Det er jo de unge, der i dag går i gymnasiet, der skal forholde sig til og leve med klimaudfordringen fremover. Det er derfor meget relevant at få deres bud på, hvordan fremtiden skal formes, hvis de havde den afgørende stemme, siger Charlotte Autzen og tilføjer, at vi som universitet selvfølgelig også har en pointe i at vise de unge, at viden er en vigtig brik i de demokratiske beslutningsprocesser, og at det er en rigtig god ide at tage en uddannelse.

Økoferie og madrester med prestige
Future Generation Camp er tænkt som et fremtidsværksted, hvor rammen er givet af videnskaben, og hvor kun fantasien, og måske de unges vaner og normer, sætter grænser for løsninger. I løbet af de 24 timer, campen varer, skal gymnasieeleverne finde svar på en række spørgsmål, f.eks. hvordan fremtidens bæredygtige alternativ til sommerferien ved Sunny Beach ser ud, om en bæredygtig ungdomskultur har brug for et særligt brand, og hvordan det bliver trendy at tage madrester med hjem fra cafeén.

- Vi ser frem til 24 spændende og intense timer, siger kommunikationschef Jacob Søby Bang fra Det Biovidenskabelige Fakultet, der lægger hus til og har stået for planlægningen af universitets klima camp. Og Jacob forsikrer, at både de økologiske camp t-shirts, den bæredygtige mad og den klimavenlige aftenunderholdning er på plads.

Fakta om campen
38 gymnasier fra Fyn, Jylland, Sjælland og Bornholm deltager med hver to elever i Future Generation Klima Camp. Campen er et tilbud om at opdatere gymnasieeleverne om den nyeste viden på klimaområdet, og samtidig klæde dem godt på til at træffe egne valg og tage kritisk stilling til bl.a. det, de møder i medierne op til klimatopmødet i december.

Under campen skal gymnasieeleverne arbejde i workshops med en lang række spørgsmål. Undervejs får de hjælp af universitetsstuderende, der både står til rådighed som factfindere og som udfordrere af elevernes vanetænkning. Campen afsluttes lørdag formiddag med, at eleverne præsenterer deres løsninger for et professionelt panel, der bl.a. giver feedback på ideernes gennemslagskraft i medierne, de etiske aspekter, og på om ideerne virker realiserbare.

Efter klima campen skal deltagerne, nu som lokale klima ambassadører, dele deres nye viden med resten af deres gymnasium. På den måde sikrer vi, at viden og ideer kommer bredt i spil i den danske gymnasieverden.

Nyhedsredaktør Charlotte Autzen, chau@adm.ku.dk, 28 75 42 64