19. december 2013

På sporet af de biologiske effekter af fantasy

FANTASY

Forsker på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi Petrine Wellendorph er kommet tættere på at forstå biologien bag hjernens signalstof GHB – i syntetisk form bedre kendt som misbrugsstoffet fantasy. Det kan være et skridt på vejen til at udvikle nye lægemidler mod en bred vifte af sygdomme som epilepsi, slagtilfælde, angst, smerte og søvnløshed.

Nogen tager det for at få en god nats søvn. Andre tager det for at forebygge et alkoholmisbrug. Unge tager det for dets euforiserende virkning.

Lektor Petrine Wellendorph

Lektor Petrine Wellendorph.

Vi taler om stoffet γ–hydroxysmørsyre, GHB, som er en kemisk forbindelse, der findes naturligt i menneskers og dyrs hjerner og virker som et signalstof. Men stoffet er for eksempel også kendt som lægemidlet Xyrem, som kan virke mod visse søvnlidelser og ikke mindst som misbrugsstoffet fantasy, som unge tager for dets euforiserende virkning.

Løser et gammelt mysterium

GHB er altså et forunderligt stof med mange virkninger, og det er koncentrationen af stoffet, der bestemmer om stoffet virker euforiserende eller søvndyssende på det menneske, der sluger tabletten.

Man ved, at GHB binder sig til mange områder i hjernen som for eksempel hjernebarken og hukommelsescenteret hippokampus. Men lige siden det lykkedes den berømte franske anæstesiolog Henri Laborit i 1960 at fremstille GHB kunstigt i sit laboratorium, har man været på jagt efter, hvad GHB præcist binder sig til og virker igennem.

Det mysterium har farmaceut og lektor Petrine Wellendorph og hendes forskerstab fra Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet lavet om på. De har i deres laboratorium bygget en modificeret udgave af GHB-molekylet, som de har brugt som fiskestang. Fra en rottehjerne er det så lykkedes at fange det molekyle, som GHB-molekylet binder til og virker igennem. Som en nøgle i en lås.

Se en film om forskningsprojektet her

Sporet et molekylært makkerpar

Molekylet er i familie med de såkaldte GABAA receptorer, som hjernens vigtigste signal stof γ–aminosmørsyre (GABA) virker igennem. Receptoren hedder specifikt α4βδ GABAA receptoren.

- Populært kunne man sige, at det venneløse GHB-molekyle nu har fundet sin makker. Og det er vel og mærke først, når man har identificeret makkerparret, at de molekylære mekanismer rigtigt kan studeres og fysiologien bag med sikkerhed kan afdækkes, siger Petrine Wellendorph og fortsætter:

- Vi har nu fundet det præcise angrebspunkt for GHB, og det kan hjælpe os til at forstå, hvordan det forunderlige stof virker naturligt i vores hjerner, og hvad der sker, når vi får unaturligt store mængder i form af Fantasy eller sovemiddel. Det betyder, at vi mere målrettet end nogensinde, kan gøre os klogere på stoffets mange virkninger, siger Petrine Wellendorph.

Petrine Wellendorph er netop blevet udnævnt som Lundbeckfond Fellow og har i den forbindelse modtaget 10 millioner kroner, som hun og hendes forskerteam skal bruge til at komme et spadestik dybere i at forstå, hvordan GHB og den naturlige receptor fungerer.

Vil designe mus uden hjernereceptor

Forskerne vil vide hvordan fantasty virker i hjernenFor eksempel vil forskerne designe en mus, som mangler den naturlige GABAA receptor i hjernen, og så vil de analysere, hvad der sker, når musen bliver stimuleret med GHB.

- På den måde kan vi indirekte blive skarpere på, hvad der sker når GHB virker gennem sin naturlige receptor, og om der findes andre receptorer i hjernen, som GHB også kan virke på,« siger Petrine Wellendorph.

Håbet er, at et indgående kendskab til forholdet mellem GHB og receptoren, kan bruges til at designe nye lægemidler, som virker mere målrettet end GHB, så man kan undgå stoffets kedelige bivirkninger. Forskerne håber, at de nye lægemidler, der er inspireret af GHB´s virkningsmekanismer, vil kunne bruges i behandling af en bred vifte af sygdomme som epilepsi, slagtilfælde, angst, smerte og søvnløshed.

Modgift mod overdosis af fantasy?

Et andet spin-off kunne være at udvikle en modgift mod Fantasy. For fantasy er et ekstremt giftigt rusmiddel, fordi afstanden mellem en normal rusdosis og dødelig dosis er meget lille.

- Hver måned kommer flere unge på skadestuen med en forgiftning med Fantasy, som kan føre til dyb bedøvelse eller koma. I sådanne tilfælde ville det være godt at have en modgift mod det aktive stof. I dag findes der ikke en sådan, men det kan blive et vigtigt spin-off af vores forskning, siger Petrine Wellendorph.

Petrine Wellendorph drømmer om, at hendes forskning på sigt vil kunne afsløre, at GHB under visse betingelser er et lige så vigtigt signalstof som GABA, hjernens vigtigste hæmmende signalstof.

Kontakt:

Lektor Petrine Wellendorph