TEMA: Bæredygtig energi

Hvis den grønne omstilling skal lykkes kræver det markante forandringer. Det gælder også på energiområdet, som i fremtiden skal være meget mere grøn og i højere grad basere sig på vedvarende energi. Vi har samlet forskernes perspektiver på lige netop det tema her.

Konference 7. februar: I min baghave, tak. Grøn energi til alle.

Velkomst

Session 1: Hvordan får vi borgerne med – de juridiske perspektiver

Session 2: Økonomien som en driver i den grønne omstilling

Session 3: Klimaborgerting - sådan inddrager vi borgerne i den grønne omstilling

Session 4: Lokal modstand kan skabe innovation og demokratisk medborgerskab

Afslutningsdebat

Er atomkraft svaret på fremtidens grønne energi?

Atomkraft er en del af løsningen på verdens klimaproblemer, hvis man spørger Troels Schönfeldt. Han er alumne fra KU og direktør i Seaborg Technologies, som vil levere billig og klimavenlig strøm til udviklingslande.

Ekspert: Tre udfordringer i kampen for mere bæredygtig energi

På godt og ondt fik 2022 sat en tyk streg under, at den grønne omstilling er noget, vi har travlt med.

- Det vil kræve meget af os at skætte skub på den grønne omstilling inden for energisektoren, fortæller professor og institutleder Bo Jellesmark Thorsen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi.

Det vil blandt andet betyde, at vi bruger vores arealer på en anden måde.

- Vi skal ret sikkert bruge færre arealer på foderproduktion og mere areal til fødevarer og biomateriale til vores grønne omstilling. Og så skal vi give mere plads til naturen i Danmark, samtidig med at der skal være plads til investeringer i fx sol og vind, siger han.

Bo Jellesmark Thorsen peger derfor på tre store udfordringer:

  1. Vi ved, at vi har rigtig travlt, men vi vil samtidig også gerne have gode beslutningsprocesser. Hvordan kan vi løse det dilemma?
  2. Vi ved, at selvom mange af de nye energiprojekter ret sikkert vil være til gavn for det store fællesskab, så kan der være meget stor lokal modstand. Kun ved at forstå den modstand, kan vi lære af den og derved styrke den grønne omstilling af energisektoren.
  3. Vi ved, at hvor de her alternative energiformer for nogle årtier siden var netop alternative, så er de i dag mainstream og big business. Hvordan kan vi bruge den enorme muskel til - gennem nye forretningsmodeller og i samspil med ny regulering - at sikre en bedre forankring og en hurtigere hastighed i den grønne omstilling?

Grøn energi

Når det kommer til vedvarende energi – især vindmøller – og energieffektivitet, er Danmark absolut et foregangsland.

Miljøprofessor Katherine Richardson

Professor: Virtual Reality kan motivere os til grønne gerninger

De fleste mennesker ønsker grøn omstilling og klimahandling, men vores handlinger følger ikke altid med.

Du kender det måske: Du vil egentlig gerne spise mere klimavenligt, genbruge mere og flyve mindre. Men når du så står i supermarkedet eller skal planlægge familiens sommerferie, ender det alligevel med bøffer og flybilletter. Og hvorfor egentlig det?

- Før du graver dig ned i klimaskam, kan du i hvert fald rose dig selv for at have gode intentioner på klimaets vegne. Og de rette intentioner er en forudsætning for at ændre din adfærd, påpeger psykologiprofessor Guido Makransky.

Klimaforandringer som trusselsbillede

Guido Makransky står i spidsen for et forskningsprojekt, som skal skabe klarhed over, hvordan mennesker via Virtual Reality kan ændre adfærd – til gavn for klimaet. Det kan nemlig gøre et voldsomt indtryk at befinde sig i en virtuel virkelighed.

I sit projekt bruger Guido Makransky VR-oplevelsen til at lade den trussel, som klimaforandringerne udgør, gøre indtryk på en række forsøgspersoner.

- En trussel kan påvirke vores adfærd enormt, og vi oplever truslen som markant større, når vi befinder os midt i den. Det gør vores forsøgsdeltagere, når vi sender dem til et fremtidsscenarie, hvor naturomgivelserne visner og brænder, siger han.

Læs hele historien og mød forskerne bag projektet her

Efter- og videreuddanelsesmuligheder på Københavns Universitet