Mælkefedt i lys chokolade kan føre til overspisning – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2011 > 2011.12 > Mælkefedt i lys chokol...

18. december 2011

Mælkefedt i lys chokolade kan føre til overspisning

Konfekt

Op til jul kommer der flere godter på bordet, og danskerne tager gerne et par kilo på. Nu viser ny forskning fra Institut fra Human Ernæring på Københavns Universitet, at det gælder om at undgå den lyse chokolade med mælkefedt, hvis vægten skal holdes. Mælkefedtet risikerer nemlig at føre til overspisning og dermed flere kilo på sidebenMælkefedtet i lys chokolade virker mindre mættende end det tilsvarende kakaosmør i mørk chokolade. Foto: André Karwath, Wikimedia Commonsene.

Vi har længe vidst, at chokolade er sundt for hjertet og forebygger diabetes - og vi har haft en formodning om, at den mørke chokolade feder mindre end den lyse, men hidtil har denne formodning ikke været videnskabeligt bevist.

Men nu peger ny forskning fra Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet på, at det tilsatte mælkefedt har skylden.

Mælkefedt er mindre mættende

Undersøgelsens resultater er netop blevet publiceret i det medicinske tidsskrift Nutrition & Diabetes. Forskerne bag er seniorforsker Lone Brinkmann Sørensen og professor, dr. med. Arne Astrup. Ifølge Arne Astrup indikerer resultaterne, at mælkefedtet vil kunne føre til vægtøgning:

- Årsagen er, at mælkefedtet optages hurtigere i tarmen, end fedtet fra kakaosmørret. Det betyder, at hvor fedtet fra kakaosmørret ryger direkte igennem kroppen, så bliver mælkefedtet fra den lyse chokolade siddende og fører til vægtøgning.

Hvis man vil mindske risikoen for overspisning, skal man også kigge på, hvor stor kakaoprocenten er i den mørke chokolade. Jo mørkere, jo bedre, siger Lone Brinkmann Sørensen:

- Der er meget, der tyder på, at også den intense smag fra det højere kakaoindhold i den mørke chokolade medvirker til at øge mæthedsfornemmelsen. Dermed mindsker mørk chokolade også på denne måde risikoen for overspisning af chokolade eller andre søde sager.

Mørk chokolade i en slankekur?

Professor, dr. med. Arne Astrup finder, at resultaterne anviser et helt nyt potentiale for mørk chokolade, selvom man allerede var klar over, at chokolade har mange sunde egenskaber i forhold til flere livsstilssygdomme:

- Vi har været bekymrede for, om positive budskaber om chokolade kunne få chokoladeelskere til at overspise. Men med det nye studie kan vi se, at det spingende punkt er mælkefedtet. Når dét tilsættes, bliver chokoladen fedende, hvorimod den rene mørke chokolade ser ud til at mætte ret fantastisk. Vi håber i kommende studier at kunne undersøge om mørk chokolade ligefrem har en særlig plads i en slankekur.

Et godt råd

Hvis du skal købe chokolade til skålen med julegodter, og du samtidig gerne vil mindske risikoen for at overspise, bør du købe mørk kvalitetschokolade - jo mørkere, jo bedre og gerne med en kakaoprocent på over 70 procent. Det står på indpakningen, hvis det er tilfældet.

Derefter skal du tjekke, at chokoladen kun indeholder kakaosmør og ikke er tilsat vegetabilsk fedt eller mælkefedt. Det kan du læse om på varedeklarationen.

Seniorforsker Lone Brinkmann Sørensen

Professor, dr. med. Arne Astrup