Nyt dansk center skal undersøge Jordens indre – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2012 > 2012.3 > Nyt dansk center skal ...

14. marts 2012

Nyt dansk center skal undersøge Jordens indre

Mysterium

Et nyt instrumentcenter på Københavns Universitet skal finde svaret på et af geovidenskabens helt store mysterier: Findes de såkaldte 'kappediapirer' – en slags kanaler, som fra lommer i Jordens indre fører varmt materiale op til overfladen? Centret DanSeis har netop fået bevilget 25 millioner kroner fra Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser.

Seismograf sænkes i havet

- Man mener, at der er cirka 30 kappediapirer fordelt rundt om på kloden, hvorfra der stiger varmt materiale op inde fra Jordens flydende kerne. Nogle af de mest interessante formodes at befinde sig under Island, Hawaii og Yellowstone nationalparken i USA. Altså områder med vulkansk aktivitet og hotspots. Indtil nu har videnskaben ikke været i stand til at bevise deres eksistens. Med det nye center DanSeis og dets forskerstab vil vi være i stand til komme med nye data for at få afklaret spørgsmålet, siger professor Hans Thybo fra Institut for Geografi og Geologi, IGG, på Københavns Universitet, som står bag det nye nationale instrumentcenter, DanSeis.

Hundreder af kilometer inde i jordens indre

For at få svar på gåden vil Hans Thybo sammen med kolleger blandt andet placere avancerede seismografer på havbunden i en radius af 1000 kilometer omkring Island, dvs. helt til inde på det grønlandske grundfjeld og på Færøerne.

- Med nye metoder og instrumenter kan vi lave geologiske målinger meget længere ind i Jordens indre end tidligere. Nu helt ned til 500 til 1000 kilometer! De metoder som blandt andet olieindustrien anvender, giver kun information ned til omkring 6 - 10 kilometers dybde, fortæller professor Hans Thybo.

Mysterium om diapirer

Om diapirer findes eller ej, har været et essentielt spørgsmål, siden pladetektonikken blev sandsynliggjort i 1960-70’erne. Pladetektonik er en geofysisk-geologisk teori om, at den ydre jord er opdelt i plader, som bevæger sig i forhold til hinanden. Verdens førende videnskabelige tidsskrift, 'Science', opfatter gåden om diapirer som dét vigtigste spørgsmål inden for geovidenskab i moderne tid. Er kappediapirer en måde at transportere varme op til Jordens overflade fra den indre kerne? Eller sendes varmen fra Jordens centrum generelt ud og op gennem havene og kontinenterne?

Fremtidens olieefterforskning

Professor Hans Thybo har tidligere vakt international opmærksomhed, da han undersøgte verdens dybeste sø 'Baikal' i Sibirien. Tonsvis af dynamit blev boret ned i undergrunden og bragt til sprængning i 70 meters dybde for at udforske riftzonen i søen. Riftzoner er langstrakte fordybninger i 10 kilometers dybde nede i jordskorpen og kan føre til opsprækning af de tektoniske plader, som kontinenterne hviler på.

- Under Baikal-projektet kunne vi følge lydbølgerne fra eksplosionerne ind til Jordens indre, og samme metode vil vi nu tage i brug oppe omkring Island. Via optagelser af jordskælvsbølger og de såkaldte luftkanoner ladet med komprimeret luft, vil vi kunne undersøge bjergarts-sammensætningen langt derinde i Jordens indre, mener professor Hans Thybo, der oplyser, at metoden også kan anvendes til olieefterforskning. Forholdene dybere end 50 kilometer vil blive undersøgt ved optagelse af bølger fra fjerne jordskælv, hvilket kræver, at instrumenterne installeres på havbunden i en periode på 2 år.

Udover at forsøge at få svar på spørgsmålet om kappediapirer skal DanSeis også beskæftige sig med andre grundforskningsmæssige udfordringer. Blandt andet spørgsmålet om, hvordan bjergene i det nordatlantiske område – Norge og Grønland inkluderet – opstod i tidernes morgen.

DanSeis er blevet tildelt 25 millioner kroner af Infrastrukturpuljen under Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser . DanSeis får hovedsæde ved Institut for Geografi og Geologi og begynder i foråret 2012.

Professor Hans Thybo
Institut for Geografi og Geologi