Mindre fedt i blodet forlænger livet – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Mindre fedt i blodet f...

19. maj 2014

Mindre fedt i blodet forlænger livet

FEDME

Forskere på Københavns Universitet og Herlev Hospital kan i et nyt studie vise, at mennesker med lav koncentration af fedt i blodet i gennemsnit lever tre år længere end mennesker med høje koncentrationer af såkaldt ’almindeligt blodfedt’. Undersøgelsen er baseret på blodprøver fra knap 14.000 danskere og er publiceret i det amerikanske tidsskrift Clinical Chemistry.

Danske forskere viser nu, at lave niveauer af såkaldt ’almindeligt blodfedt’ har en positiv indvirkning på levetiden. Det er befolkningsstudiet Østerbroundersøgelsen (The Copenhagen City Heart Study) der ligger til grund for de videnskabelige resultater, som er publiceret i det lægevidenskabelige tidsskrift Clinical Chemistry.

Forskerne kan i studiet se, at testpersoner med lave koncentrationer af triglycerid i blodet (under 1 mmol/liter) har 41 procent lavere risiko for at dø end testpersoner med højere niveauer (3-5 mmol/liter). Undersøgelsen er baseret på 13.957 københavnere, der til Østerbroundersøgelsen har afleveret en blodprøve og derefter er blevet fulgt i 24 år.Der findes 2 forskellige typer fedt i blodet; triglycerider og kolesterol

– Ved hjælp af epidemiologiske undersøgelser kombineret med genetisk analyse, har vi vist, at arveligt lave niveauer af triglycerider i blodet i sig selv øger levetiden. Observationsstudier er ikke nok til at bevise en direkte sammenhæng. Mennesker med høje niveauer af triglycerid i blodet kan dele egenskaber eller fysiske dårligdomme, der får indflydelse på dødeligheden. Ved at kombinere to metoder renser vi så at sige tallene for støj, siger Børge Nordestgaard, overlæge på Herlev Hospital og klinisk professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Triglycerider er fedtstoffer, der findes i kroppen, hvoraf størstedelen stammer fra den mad, vi spiser. Fedtstofferne fungerer primært som energireserver for kroppen. Et højt niveau af triglycerider i blodet øger imidlertid risikoen for hjerteanfald og åreforkalkning.

– Det er første gang, at forskere kan vise en klar sammenhæng mellem lavt triglycerid i blodet og nedsat dødelighed. Observationsstudier har indikeret en sammenhæng, som vi nu underbygger med studier af arveanlæg. Der er altså endnu en god grund til at begrænse indtagelsen af fedt, sukker og alkohol, slutter Børge Nordestgaard.

Læs den videnskabelige artikel i Clinical Chemistry

Kontakt: