Studerende giver danske unge adgangsbillet til EU – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Studerende giver dansk...

14. maj 2014

Studerende giver danske unge adgangsbillet til EU

Ung i EU

En gruppe universitetsstuderende fra Københavns Universitet, Aalborg Universitet og RUC vil med websitet dit-eu.dk vise, at EU er meget andet end fjerne historier og tørre tal. Med konkrete artikler og podcasts om EU gør de studerende europasamarbejdet nærværende for deres jævnaldrende – og alle andre, der ikke har helt styr på ’det der EU’.

Uanset om man er 18 eller 30 år, og uanset om man skal stemme for første gang eller har gjort det flere gange, er det svært for mange at forstå EU – og ikke mindst at finde ud af, hvem man skal stemme på til Europaparlamentsvalget den 25. maj. Det er den usikkerhed, der ligger til grund for sitet dit-eu.dk, som en flok universitetsstuderende netop har lanceret.

- Dit EU er en lille hurtig adgangsbillet til EU, hvor man ikke behøver have så meget baggrundsviden og ikke behøver have fulgt med i EU-debatten for at forstå, hvad det handler om. Sitet indeholder nogle små fine fortællinger, der er lige til at gå til, om forskellige områder af EU, forklarer Kristine Juhl Hybschmann, der er humaniorastuderende på Medievidenskab på KU.

Mere end tal og politiske slagord

Kristine Juhl Hybschmann er, sammen med en gruppe medstuderende og Nalle Kirkvåg, ekstern lektor på Københavns Universitet (KU), en af initiativtagerne til Dit EU, der består af en række podcasts og artikler. Fælles for alle produktionerne er, at de viser, hvordan EU influerer danskernes liv.

- Sammen med en medstuderende, Sara Troense, har jeg fx lavet en podcast om kulturhovedstæderne i Europa. Der er flere spillesteder og museer i København, som EU faktisk økonomisk har været med til at sætte i gang. For os har det handlet om at finde en vinkel på EU, der ikke handler om tal og politiske slagord, men om, hvordan EU påvirker vores og andre unges liv, forklarer Kristine Juhl Hybschmann.

Historierne på Dit EU har så forskellige temaer som fx fordomme om EU, fodboldfællesskaber i EU, forskellen på et EU-parlamentsvalg og et folketingsvalg og EU's betydning for det danske uddannelsessystem. Og så kan man høre ”Hvis EU var et skib”, hvor EU’s mange institutioner, regler og processer bliver sammenlignet med indretningen på et skib. Marlene Wind, der er professor på Københavns Universitet, har også skrevet en top 10 over de vigtigste ting, unge bør vide om EU.

Fra kedeligt til vedkommende

Nalle Kirkvåg er journalist, ekstern lektor på Medievidenskab på KU og idemand på projektet, der er støttet af foreningen Polykromfonden og Aktive Unge, der er EU's program for ungdomsaktiviteter uden for det formelle uddannelsessystem.

- Udfordringen har fra starten været, hvordan man skal formidle EU, så det bliver vedkommende for unge mennesker – og i virkeligheden også for alle andre, forklarer Nalle Kirkvåg og tilføjer, at Dit EU ikke er lavet som en del af et undervisningsforløb.

- De studerende har kastet sig frivilligt ud i arbejdet med sitet, fordi de har haft et stort ønske om at afprøve det de har lært på et virkeligt projekt. Det har været en god metode til at forankre undervisningen i virkeligheden, siger Nalle Kirkvåg, der på sine kurser tidligere har samarbejdet med Roskilde Festival og til efteråret skal samarbejde med DR i forbindelse med et kursus om radiofortællinger.

Vi er alle EU-dummies

Målgruppen for sitet er unge mellem 18 og 30 år, måske især den yngre del af målgruppen, der ikke umiddelbart ved så meget om EU. Men sitet er også relevant for andre, forklarer ekstern lektor Nalle Kirkvåg:

– Selvom det er de unge, der er målgruppen, så kan sitet også sagtens være relevant for alle andre. For vi er alle sammen EU-dummies. Der er nogle få, som fx Lykke Friis og Marlene Wind, som ved utrolig meget om EU, men så er der alle os andre, som kun ved meget lidt. De fleste af os ved godt, at det er vigtigt og væsentligt og relevant, men det er bare så frygtelig kedeligt. Det lover vi, at historierne på Dit EU ikke er, siger han.

Indtil valget den 25. maj kommer der løbende nye historier til www.dit-eu.dk hver dag.

Kontakt:

Studerende Kristine Juhl Hybschmann