De forsvarer deres tropeskov med hjælp fra danske forskere og studerende – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > De forsvarer deres tro...

09. december 2015

De forsvarer deres tropeskov med hjælp fra danske forskere og studerende

miljøpris

Mandag modtog de den prestigefyldte miljøpris UN Equator Prize for at forsvare deres tropeskov med dansk hjælp. De blev udvalgt blandt 1.462 nominerede fra i alt 126 lande. Prisoverrækkelsen fandt sted under FNs klimatopmøde COP21 i Paris. Torsdag kommer de cambodianske aktivister til Københavns Universitet for at fortælle deres historie under et arrangement, som er åbent for alle.

Afbrænding og ødelæggelse af tropiske skove er skyld i 20 procent af de menneskeskabte CO2-udslip på verdensplan.

Det går ikke kun ud over lokale beboere, men også det globale klima, når enorme skovarealer rundt om i verden bliver ryddet ulovligt. 20 procent af de menneskeskabte CO2-udslip stammer fra afbrænding og ødelæggelse af tropiske skove.

Det er baggrunden for, at et dansk støttet skovprojekt i Cambodja blev belønnet med den prestigefyldt FN-miljøpris UN Equator Prize. Det skete under det store klima-topmøde i Paris, COP21, hvor projektet vandt blandt 1.462 nominerede projekter fra i alt 126 lande. Bag projektet står den danske organisation Danmission og Københavns Universitet i samarbejde med lokale kræfter i Cambodja. Det unikke skovområde i det sydøstasiatiske land er på ca. 6.000 kvadrat km og er levebrød for omkring 200.000 lokale beboere.

Alarm i tropeskoven
Og det er et specielt projekt, hvor den moderne teknologi spiller en afgørende rolle. Bevæbnet med mobiltelefoner, en specielt designet app og en hemmelig database går de lokale indbyggere i Prey Lang-skoven til kamp mod illegale skovhuggere og korrupte politikere i landet.

Seniorforsker Ida TheiladeKøbenhavns Universitet, som netop er vendt hjem fra Cambodia, siger om projektet og den specielt dansk-designede app:

- Københavns Universitets har i samarbejdet med Danmission spillet en afgørende rolle i projektudvikling og design af app'en til smartphones. Dygtige ph.d.-studerende har stået for træningen af de lokale patruljer fra Prey Lang Community Network i  brug af app'en og uploading af dokumentationen. Samtidig har Universitetets eksisterende database over lokale skovressourcer været helt afgørende for at udvikle og systematisere overvågningen af biodiversiteten i området. KU-studerende står sammen med en lokal NGO for at opdatere databasen med indberetninger og udarbejde rapporter til medier og regeringen i Cambodja. Projektet er i høj grad båret af utallige praktikanter og studerende fra KU. På den måde er det blevet et flagskib for internationalt samarbejde mellem unge i Cambodja og Danmark, understreger Ida Theilade fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, IFRO på Københavns Universitet.

Torsdag den 10. december er det muligt at møde de cambodianske aktivister, når de deltager i et seminar på Københavns Universitet, hvor skovprojektet bliver præsenteret for den danske offentlighed.

Det sker i Festauditoriet på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet på Bülowsvej 17 på Frederiksberg fra kl. 10.00 – 12.00. Arrangementet er åbent for alle interesserede.

Tilmelding til Christina Dahl Jensen, Danmission, cdj@danmission.dk

Link to the event in English: http://www.science.ku.dk/fakultetet/kalender/indigenous-people-in-cambodia-stop-illegal-logging-with-cell-phones-and-an-app-developed-at-copenhagen-university/