Virkeligheden er absurd i Cambodja – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Virkeligheden er absur...

10. december 2015

Virkeligheden er absurd i Cambodja

arrangement

Det indtryk fik man, da skovaktivister fra den cambodianske skovregion Prey Lang torsdag blev hyldet ved et arrangement på Københavns Universitet. Aktivisterne er lige blevet belønnet med FNs prestigefyldte UN Equator Prize under klima-topmødet i Paris, hvor et dansk-cambodiansk skovprojekt vandt foran 1.462 nominerede projekter fra 126 forskellige lande. Projektet er et samarbejde mellem Danmission, Københavns Universitet og lokale kræfter i det sydøstasiatiske land. Samtidig med prisoverrækkelsen i Paris vender den cambodianske regering det blinde øje til, mens lokale erhvervsfolk ulovligt fælder skov og eksporterer træstammerne til Kina og Vietnam.

Der er langt fra de pæne taler på de bonede gulve under FNs klima-topmøde i Paris og så til realiteternes verden. Det gælder især for en gruppe cambodianske skovaktivister, som i dag blev hyldet på Københavns Universitet i forbindelse med et fælles skovprojekt i det sydøstasiatiske land. Mandag modtog cambodianerne under COP21 i Paris den prestigefyldte miljøpris UN Equator Prize for at forsvare deres tropeskov med dansk hjælp. De blev udvalgt blandt 1.462 nominerede fra i alt 126 lande. Samtidig holdt den 62-årige cambodianske konge Norodom Sihamoni en tale under topmødet i Paris, hvor han i høje toner forsvarede de cambodianske tropeskove, som led i at dæmme op for både de lokale og globale klimaforandringer.

De to cambodianske skovaktivister, Hoeun Sophead og Phon Sopheak, får sammen med deres tolk overrakt en lille gave af Professor Andreas de Neergaard fra Københavns Universitet.
Foto: Ali Roshanzamir

Langt fra virkeligheden
Men den royale udmelding i Paris er absurd i forhold til virkeligheden i Cambodja, kom det frem under mødet med de cambodianske skovaktivister i København. Der fældes træer i massevis, og bestikkelsespengene går i en lind strøm op gennem det administrative og politiske system. Helt op til landets nuværende premierminister Hun Sen, som har scoret op mod en milliard dollars på at vende det blinde øje til, når store lokale erhvervsfolk fælder skov og videreeksporterer tømmeret til Kina og Vietnam, hvor de ædle træsorter bliver omdannet til bl.a. møbler.

Professor Andreas de Neergaard, som har besøgt Cambodjas tropeskove i forbindelse med sit arbejde, kunne på mødet på Københavns Universitet fortælle om absurditeten og korruptionen i det sydøstasiatiske land.

- Jeg havde et møde med en embedsmand i et skovdistrikt og spurgte ham direkte, om der var ulovlig skovhugst i hans område. Det svarede han klart og tydeligt nej til.  Hans benægtelse skete samtidig med, at den ene lastbil efter den anden, læsset med træstammer, kørte forbi mandens kontor og afleverede ”en diskret kuvert”. Det mest absurde ved samtalen var næsten, at manden havde så lidt respekt for virkeligheden ved at benægte noget, som foregik lige foran mine egne øjne, sagde professoren under det to timer lange seminar, hvor de cambodianske skovaktivister fra Prey Lang-skoven blev hyldet for deres indsats.

Et specielt projekt
Og det er et specielt projekt, hvor den moderne teknologi spiller en afgørende rolle. Bevæbnet med mobiltelefoner, en specielt designet app og en hemmelig database går de lokale indbyggere i Prey Lang-skoven til kamp mod illegale skovhuggere og korrupte politikere i landet. Det unikke skovområde i det sydøstasiatiske land er på ca. 6.000 kvadratkm og er levebrød for omkring 200.000 lokale beboere.

Seniorforsker Ida Theilade på Københavns Universitet, som netop er vendt hjem fra Cambodja, siger om projektet og den specielt dansk-designede app:

- Københavns Universitet har i samarbejdet med Danmission spillet en afgørende rolle i projektudvikling og design af app'en til smartphones. Dygtige ph.d.-studerende har stået for træningen af de lokale patruljer fra Prey Lang Community Network i brug af app'en og uploading af dokumentationen. Samtidig har universitetets eksisterende database over lokale skovressourcer været helt afgørende for at udvikle og systematisere overvågningen af biodiversiteten i området. KU-studerende står sammen med en lokal NGO for at opdatere databasen med indberetninger og udarbejde rapporter til medier og regeringen i Cambodja. Projektet er i høj grad båret af utallige praktikanter og studerende fra KU. På den måde er det blevet et flagskib for internationalt samarbejde mellem unge i Cambodja og Danmark, understreger Ida Theilade fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, IFRO, på Københavns Universitet.

Håb om bedre tider med FN-prisen
De to repræsentanter for Prey Lang Community Network, PLCN, som modtog hyldesten i Paris og København, håber på bedre tider i deres hjemland efter deres tur til Europa.
- Vi håber, at FN-prisen får indflydelse på det politiske system og korruptionen i Cambodja, så vores skovområder og den lokale befolkning får deres fremtid sikret, men det er ingen nem opgave, understregede repræsentanterne Hoeun Sophead og Phon Sopheak på mødet i København.

Bl.a. er en af deres ledere blevet myrdet, og der har gentagende gange været voldelige konfrontationer med politiet, selv om aktivisternes arbejde i høj grad bygger på den norske professor og fredsforsker Johan Galtungs ideer om konfliktløsning og fredelige aktionsformer.