Forskere skal knække koden for de giftige lupinbønner – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Forskere skal knække k...

31. januar 2017

Forskere skal knække koden for de giftige lupinbønner

Fødevarer

Et ungt forskerhold har modtaget fondsmidler for 10 millioner danske kroner til at finde ud af, hvordan den proteinrige lupinbønne kan renses for giftige alkaloider. Lupinbønnen er nemlig et godt bud på, hvordan Europa kan blive selvforsynende på proteiner.

Foto: Pexels.

Du genkender sikkert lupinplantens flotte blomster fra de danske haver, og måske kender du også skrækhistorierne om dens giftige egenskaber, der gør, at man absolut ikke må spise de ellers så indbydende planter.

Men bønnerne fra lupinplanten er fulde af proteiner og planten er særlig modstandsdygtig over for skadedyr, hvilket gør den til en lovende kandidat i den globale jagt på bæredygtige proteinkilder til bl.a. foder.

Et ungt forskerhold ledt af Fernando Geu-Flores fra Københavns Universitets Institut for Plante- og Miljøvidenskab har fået tildelt 10 millioner kroner fra Villum Fonden program for unge forskere, til at finde ud af, hvordan landbruget kan producere bønner uden gift, men stadig bevare plantens evne til at afvise insekter og andre skadedyr.

Spiselige bønner holder ikke dyrene på afstand
Forædlere har allerede udviklet variationer af lupinplanten med et lavt alkaloid-indhold i hele planten, men det har haft den konsekvens, at planten ikke længere har den samme skræmmende effekt på skadedyr, og derfor ikke er så brugbar i en større produktion.

Projektet fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab, der løber over de næste fem år, skal få regnestykket til at gå på. Det vil de gøre ved at finde ud af, hvordan alkaloiderne bliver dannet og transporteret rundt i planten. På den måde kan forskerne nemlig isolere de giftige stoffer i bestemte plantevæv, så de ikke ryger ud i den del, der skal spises: bønnerne.

Projektet vil opdage (identificere) de enzymer og transportører, der indgår i biosyntesen og translokation af alkaloider i lupinplanten. Udover at bidrage med manglende viden på området vil projektet danne afsæt for udvikling af en skadedyrafvisende lupinsort, der akkumulerer særlige alkaloider af industriel relevans, men stadig laver alkaloidfrie bønner.