Nyt KU-firma satser på udvikling af ekstremt effektive vacciner – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Vaccine

28. juni 2017

Nyt KU-firma satser på udvikling af ekstremt effektive vacciner

Vaccine

Vaccineforskere fra Københavns Universitet har netop stiftet et firma ”AdaptVac Aps” til udvikling af nye, forbedrede vacciner til behandling af en række alvorlige sygdomme, herunder brystkræft. Med henblik på en kommerciel udvikling er firmaet oprettet som et joint venture med den danske biotekvirksomhed ExpreS2ion Biotechnologies.

Firmaet NextGen Vaccines Aps, som er dannet af vaccineforskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, har udviklet en patenteret teknologi, som muliggør udvikling af en helt ny klasse af vacciner. Metoden kan anvendes bredt til effektiv behandling af såvel alvorlige infektionssygdomme (f.eks. Zika Virus, Human Papilloma Virus og Malaria) som ikke-smitsomme sygdomme, herunder bl.a. kræft og allergi. Nu har firmaet etableret et joint venture selskab, AdaptVac Aps, med Hørsholm virksomheden ExpreS2ion Biotechnologies Aps med speciale i produktion af antigener til brug i vacciner.

”Når vi kombinerer vores forskning, kliniske udviklingserfaring og teknologi med ExpreS2ions kompetencer inden for antigen-produktion og forretningserfaring, har vi en kommerciel platform, hvorfra vi vil levere enestående vacciner til behandling af en række alvorlige sygdomme,” siger Lektor Morten A Nielsen fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi.

Også fra Københavns Universitets side er optimismen omkring det nye firma stor.

”Jeg har stor tiltro til at dette nye samarbejde på længere sigt vil bidrage til København Universitets Innovationsportefølje” siger prodekan for Innovation og Samfundsrelationer Trine Winterø

Banebrydende vaccineteknik
Grobunden for firmaet er forskning lavet på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet. For et år siden, offentliggjorde vaccineforskerne et studie, som viste en helt ny virus-lignende vaccineteknik. Forskernes nye metode gør det muligt at præsentere eksempelvis vigtige kræftantigener således, at de tager form af en fremmed virus. Normalvis behandler man en kræfttumor ved indsprøjtning af kunstigt producerede antistoffer. Med den nye teknik snyder man i stedet kroppen til at danne naturlige antistoffer, der kan bekæmpe tumoren. Det giver både et mere effektivt resultat, færre bivirkninger, og så er det billigere.

Et af problemerne med eksempelvis brystkræft er, at sygdommen er funderet i kroppens egne celler. Således ser kroppens immunforsvar ikke noget ’fremmed’, det skal udrydde. Når kræftantigenet sættes på en virus partikel, vil kroppen identificere den viruslignende struktur, som noget farligt, der skal udryddes, og begynde at producere antistoffer mod de antigener, der findes i vaccinen – og dermed angribes kræfttumoren.

En række vacciner i pipeline
Den nye vaccineteknologi har mange anvendelsesmuligheder, og samspillet med ExpreS2ions kompetencer inden for produktion af vaccineantigener gør det muligt at udvikle vacciner til en bred palet af sygdomme.

”Lige nu er der vacciner i pipeline mod både kræft, inflammatorisk sygdom, Zika og Malaria, men vi er samtidig meget åbne for nye samarbejder,” forklarer Lektor Adam Sander, som har stået i spidsen for forskningsgruppen ved Københavns Universitet.

Firmaet har allerede en prototype klar på en vaccine mod brystkræft, som har vist sig både sikker og effektiv i meget avancerede brystkræft-dyremodeller. Næste skridt er de kliniske test, men eftersom vaccinen har været afprøvet på mennesker, dog i en lidt anden form, føler firmaet sig sikre på, at den vil klare sig godt.

Fusionen med Expres2ion Biotechnologies vil give mulighed for at rejse kapital til klinisk udvikling. Alene de to spydspidsprojekter har en potentiel værdi på to til tre cifrede millionbeløb, hvis de opnår markedsføring. Den typiske brystkræftbehandling baseret på antistoffer er domineret af HERCEPTIN (Trastuzumab), som sælger årligt for over US$ 7 milliarder.

”Vores patenterede teknologi åbner en ny dør til udvikling af yderst effektive vacciner og partnerskabet med ExpreS2ion Biotechnologies, der har ekspertise i produktion af vaccineantigener, giver en unik mulighed for at komme hurtigere i mål med udviklingen af nye og bedre vacciner,” forklarer Professor Ali Salanti.

Funding: Forskerne bag teknologien har opnået støtte fra Styrelsen for Forskning og Innovation via et Eurostars grant til at lave kombinerede vacciner mod Zika virus, Human Papillomavirus og Placental Malaria, samt fra Det Frie Forskningsråd til at forske i vacciner mod børnemalaria og kræft.

Om Institut for Immunologi og Mikrobiologi (ISIM): Instituttet er internationalt orienteret med forskningsaktiviteter indenfor Immunologi, Virologi, Parasitologi og Bakteriologi. ISIM’s hovedaktiviteter er i København på Panum og i Mærsk Tårnet, men forskerne har større samarbejder i EU, Singapore, Tanzania, Sydafrika, Ghana og USA. 250 medarbejdere fra 30 lande er tilknyttet instituttet i Danmark og globalt. Forskningsaktiviteten på ISIM bygger på det grundlag, at den bedste forskning sætter spor og påvirker, giver mulighed for at bygge videre og bliver til anvendelige opfindelser.

Om Expres2ion Biotechnologies A/S: ExpreS2ion Biotechnologies ApS er et helejet dansk datterselskab af ExpreS2ion Biotech Holding AB, som er børsnoteret på NASDAQ First North Stockholm. ExpreS2ion har udviklet en unik platformsteknologi, ExpreS2, der muliggør omkostningseffektiv udvikling og robust produktion af komplekse proteiner til nye vacciner og diagnostika til f.eks. Malaria and Zika. Siden etablering i 2010 har selskabet brugt den patenterede ExpreS2 platform til at lave mere end 250 proteiner i samarbejde med forskningsinstitutioner og biofarmaceutiske selskaber med en overlegen effektivitet og succes-rate.

Kontakt:
Lektor Adam Sander