Ung i EU 14.05.2014 Studerende giver danske unge adgangsbillet til EU En gruppe universitetsstuderende fra Københavns Universitet, Aalborg Universitet og RUC vil med websitet dit-eu.dk vise, at EU er meget andet end fjerne historier og tørre tal. Med konkrete artikler og podcasts om EU gø…
talesprog 13.05.2014 Nu kan skoleelever spille sig til viden om talesproget Talesproget er vores primære kommunikationsform; det er det første sprog, vi hører som børn, og vi bruger det hver eneste dag. Alligevel fylder talesproget meget lidt i undervisningen i skolen. Det forsøger sprogforsker…
Ludomani 09.05.2014 På New Delhis galopbane er alt aftalt spil I et halvt år tilbragte Stine Simonsen Puri det meste af sin vågne tid på New Delhis galopbane, hvor hun udførte det feltarbejde, der ligger til grund for hendes afhandling. Den giver et indblik i den store illegale…
økonomisk adfærd 05.05.2014 Vi gør gerne gode gerninger - hvis de andre gør det I en ny afhandling viser ph.d. i økonomi, Ulrik Haagen Nielsen, at mange af os gerne træffer en økonomisk beslutning, der gør det bedste for de fleste – men at vi helst gør det, hvis det er normen at gøre det.
klimafiktion 23.04.2014 Film og romaner forbereder os på en klimaforandret verden Klimafiktion er fællesbetegnelsen for film og bøger om den globale opvarmning. En ny afhandling viser, hvordan disse fiktioner fungerer som et mentalt laboratorium, som giver os mulighed for at afprøve konsekvenserne af…
Medier og politik 08.04.2014 Aviserne følger trop, når danske politikere vil i krig Danske aviser afspejler i høj grad den politiske elites synspunkter, når de gennem de seneste 10 år har debatteret dansk deltagelse i krigene i Afghanistan, Irak og Libyen på lederplads. Det viser en netop publiceret…
KULTURPRIS 03.04.2014 Michael Haneke får Sonningprisen 2014 Det er den østrigske filminstruktør Michael Haneke, der modtager Danmarks største kulturpris. Prisen bliver givet til en person, der har udført et fortjenstfuldt arbejde til gavn for den europæiske kultur.
KLIMA 26.03.2014 Klimaforandringernes påvirkning af Thule-samfund kommer under lup Nyt tværfagligt forskningsprojekt i Thule-regionen skal undersøge klimaforandringernes langsigtede betydning for de små fanger-samfund i Nordgrønland.
INTERNATIONAL POLITIK 17.03.2014 Vestens opdragelsesmetoder fungerer ikke på alle lande Når lande bliver sanktioneret og sat under pres, har det langt fra altid den ønskede virkning. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet, der sætter international politik i et nyt perspektiv med undersøgelse af…
hverdagsliv 28.02.2014 Tankerne om det gamle liv kan gøre blodproppatienter udmattede Mennesker, der har haft en blodprop i hjernen, oplever ofte, at de er ekstremt trætte. Nu peger en ny ph.d.-afhandling på, at drømmen om at vende tilbage til hverdagslivet før blodproppen kan være en medvirkende årsag…
NY UDDANNELSE 30.01.2014 Bliv ekspert i global udvikling Københavns Universitet opretter en ny kandidatuddannelse i Global Udvikling: En uddannelse, hvor dyb indsigt i markedsøkonomiers strukturer og drivkræfter bliver kombineret med vigtig viden om traditioner, kulturer,…
TÆNKETANK 29.01.2014 Center for Militære Studier blandt førende tænketanke Center for Militære Studier, der blandt andet er kendt for sin forskning i Arktis, er netop blevet placeret som nummer 20 ud af de 65 førende internationale tænketanke på det forsvars- og sikkerhedspolitiske område.
digitale bøger 28.01.2014 Danskere i alle aldre tager e-bogen til sig E-bogen har i Danmark været forbeholdt en lille teknologi-interesseret skare, men nu er hele befolkningen begyndt at tage den digitale bog til sig, viser ny undersøgelse fra Københavns Universitet.
Kulturhistorie 24.01.2014 Tre sorte fyre og en jødisk sangerinde hittede under besættelsen Navnet ’Harlem Kiddies’ vækker ikke længere genklang hos særlig mange danskere. Men under besættelsen var jazzorkestret Harlem Kiddies, som bestod af tre sorte musikere og en jødisk sangerinde, et af landets allermest…