NATUR 02.07.2024 Plettet toprovdyr er presset af grinende flokjæger – og det er vores skyld Leoparden, som i forvejen er i nedgang, taber konkurrencen til hyænen, når der er mennesker i nærheden. Og fordi vi mennesker æder os mere og mere ind på dyrenes territorier, er vi med til at forskubbe balancen i…
MR-skannere 02.05.2024 Ung forsker har skabt en sensor, der kan finde fejl i MR-skanninger På Hvidovre Hospital står verdens første prototype af en sensor, der er i stand til at finde fejl i MR-skanninger ved hjælp af laserlys og gas. Den nye sensor, der er udviklet af en ung forsker på Københavns Universitet…
Kvantedata 15.04.2024 Internettet kan få kvantefart med lys gemt som lyd Forskere ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet har udviklet en ny måde at skabe såkaldt kvantehukommelse: En lille tromme kan gemme data sendt med lys i dens lydvibrationer, for siden at sende data videre…
udvikling 11.04.2024 Økonom: Vi overser varer fra skoven for milliarder af kroner Vi kan ikke se skoven for bare træer. Skoven skaber mange andre naturprodukter end tømmer – produkter, som udgør værdier for hundredvis af milliarder. Men det er værdier, der undgår vores opmærksomhed, da produkterne er…
Persondata 16.01.2024 Dataloger får persondata til at støje: Kan gavne behandling af sygdomme Forskere fra Københavns Universitet har udviklet en metode, der slører personfølsomme oplysninger i datasæt fra bl.a. sundhedsområdet. Metoden værner om den enkeltes ret til privatliv og stiller samtidig beskyttede data…
Regnvand 15.01.2024 Pilehegn i Valby kan klare en 100-års regnhændelse 2023 slog rekorden som det vådeste år nogensinde målt, og nedbøren ser kun ud til at fortsætte. Men fremfor at udbygge vores kloaker med CO2-tunge betonbyggerier, skal vi bremse regnvandet ved den enkelte ejendom og…
Datalogi 11.01.2024 Nyt studie peger på svaghederne i AI ChatGPT og andre løsninger baseret på kunstig intelligens buldrer afsted. Men selv de mest succesfulde algoritmer har begrænsninger. Forskere på Københavns Universitet har som de første i verden påvist matematisk, at…
biotek 10.01.2024 Gennembrud: Slankestof fra supergiftig plante kan nu dyrkes i gær En traditionel kinesisk lægeplante danner et stof, som har kæmpe potentiale som slankemiddel. Men planten er berygtet for sin giftighed, og derfor har ingen hidtil lykkedes med at udvinde det. Forskere fra Københavns…
Kemi 18.12.2023 Forskere opfinder ”metan-renser”: Kan blive fast inventar i ko- og svinestalde I et nyt opsigtsvækkende studie har forskere fra Københavns Universitet ved hjælp af UV lys og klor fundet en ny metode til at fjerne metangas fra luften. Resultatet bringer os tættere på at fjerne drivhusgassen fra…
AI 13.10.2023 AI's stigende CO2-aftryk er en udfordring. Her er, hvad vi kan gøre ved det Der er mange fordele ved at anvende AI, men det er ikke uden omkostninger for miljøet. Heldigvis er det muligt at justere AI-metoders ressourceforbrug og gøre dem mere klimavenlige.
HJERNEN 22.09.2023 Vandmænd er klogere, end vi troede Vandmænd er mere avancerede, end vi hidtil har troet. Et nyt studie fra Københavns Universitet viser, at en særlig slags vandmænd er i stand til at lære på et langt mere komplekst niveau end antaget - på trods af kun…
Biodiversitet 02.09.2023 Vi har mistet tre ud af fire steder med sjældne sommerfugle På bare 26 år er udbredelsen af sjældne sommerfugle skrumpet med 72% i det østlige Danmark. Adskillige arter er udryddelsestruede. Og naturbeskyttelsen har ikke virket. Sådan lyder konklusionen af en omfattende…
Naturen i krise 10.08.2023 Vores enøjede natursyn koster naturen dyrt Rundt om i verden værdisætter mennesker naturen på mange forskellige måder, der rækker langt ud over de værdier, der omsættes på den økonomiske markedsplads, men den mangfoldighed kommer ikke til udtryk i de centrale…
Kvanteteknologi 12.07.2023 Ekstremt måleapparat kan bringe kvanteteknologien ind i din smartphone Forskere fra Københavns Universitet har opfundet en såkaldt kvantetromme, der kan måle tryk, varme, gasudslip, magnetisme og et væld af andre ting med ekstrem præcision. Det kan sågar scanne formen af et enkelt virus. N…
kunstig intelligens 10.07.2023 ChatGPT promoverer amerikanske normer og værdier Den nye banebrydende AI-chatbot, ChatGPT, afspejler amerikanske normer og værdier. Også når den bliver stillet spørgsmål om andre lande og kulturer. Det viser forskning fra Københavns Universitet. Og den kulturelle…
klima 29.06.2023 Forskere om FN’s Søfartsorganisation: ”Lige nu modarbejder den sin egen grønne omstilling” FN’s søfartsorganisation IMO medvirker selv aktivt til, at skibsindustrien er milevidt fra sine klimamål. En væsentlig grund er, at organisationen mangler penge og ekspertise. Hvis IMO ikke bliver styrket, er der tåget…
Computere 27.06.2023 Vi spilder op mod 20 procent af vores tid på computerproblemer Selvom vores computere i dag er bedre end for 15 år siden, driller de stadig mellem 11 og 20 procent af tiden, konkluderer et nyt studie fra Københavns Universitet og Roskilde Universitet. Derfor er der store…
VILDE DYR 15.06.2023 Her er dimsen, som kan hjælpe os med at holde styr på ulven Nu kan vi bedre holde øje med ulvens vandring og vilde hestes velfærd. Forskere fra Københavns Universitet har udviklet en GPS-sender til dyr, som er drevet af dyrets egne bevægelser. Og det løser et problem, som…
Teknologi 30.05.2023 Selvkørende biler mangler social intelligens i trafikken Selvkørende biler kommer til kort, når det gælder om at forstå de sociale koder i trafikken, der gør menneskelige billister i stand til at beslutte, om de skal vige eller køre, viser ny forskning fra Københavns…
Klima 18.04.2023 Internationalt forskerhold: Verdens klimaplaner er bekymrende læsning Ifølge klimaplaner indsendt til FN af 50 lande vil der i 2050 fortsat udledes 12 gigaton CO2 om året, som skal fjernes igen fra atmosfæren. Landene satser bl.a. på at teknologi og mere natur skal løse problemet, men det…
Bevilling 17.04.2023 Stor millionbevilling til verdensklasseforskning i algoritmer VILLUM fonden tildeler professor Mikkel Thorup knap 29,5 millioner kroner til at føre arbejdet videre med sit succesfulde grundforskningscenter, Basic Algorithms Research Copenhagen (BARC).
Klima 14.03.2023 Optælling af 9 milliarder træer kan hjælpe med kontrol af klimakreditter og naturgenopretning Forskere fra Københavns Universitet og NASA har udviklet en metode, som netop har kortlagt flere milliarder træer og deres kulstofoptag i Afrika. Metoden kan fremadrettet bruges til at overvåge, om køb af klimakreditter…
Repression 25.01.2023 Moderne våbenteknologier holder autoritære regimer ved magten Nye våbentyper spreder sig hastigt til autokrater og diktatorer, som ofte bruger dem mod egen befolkning. Nu viser et stort studie, at spredningen af militære teknologier bremser demokratiske reformer.
Naturnationalparker 25.10.2022 Stor opbakning til naturnationalparker i befolkningen – men dyrenes velfærd bekymrer Et flertal af befolkningen har en positiv holdning til naturnationalparker. Det vigtigste for dem er, at naturen får lov til at udvikle sig vildt, men næsten lige så vigtigt er det, at de græssende dyr, der sættes ud,…
Kystbeskyttelse 25.10.2022 Kysten forsvinder: En smartphone og en selfie-stang kan fortælle os hvor meget Ny teknologi i telefonen gør det muligt at lave bedre overvågning af den danske kystlinje, som nogle steder skrumper med op til fire meter om året. Metoden, der er testet af Københavns Universitet, gør også borgere i…