SOCIALE MEDIER 02.03.2022 Vi vil hellere latterliggøre nettets sølvpapirshatte end bygge bro Folk, der spreder misinformation på Twitter, bliver oftere korrekset gennem latterliggørelse end mødt med argumenter, viser nyt studie.
Planteforskning 24.02.2022 Planter forsvarer sig med smag fra pølsevognen og sushirestauranten For første gang beviser ny forskning fra Københavns Universitet, hvordan planter beskytter sig selv mod planteædere. Uselviske blade og et stærkt smagsstof, som vi kender fra bl.a. pølsevognen og sushirestauranten er en…
Robotteknologi 22.02.2022 Ny robot hjælper mejerister med at lave havarti og danbo Verdens første osterobot har set dagens lys og hjælper netop nu et dansk mejeri med at kvalitetssikre sine oste. Robotten kan spare mejeristerne tid og penge og kan også bidrage til en mere bæredygtig produktion på sigt…
Insekter 21.02.2022 Insekters vingeslag skal fortælle os hvordan det går med biodiversiteten Insektbestandene går tilbage verden over med store konsekvenser for vores økosystemer, uden vi helt ved hvorfor. Men med en ny algoritme fra Københavns Universitet kan vi nu langt bedre følge med i, hvordan det står til…
kulturarv 18.02.2022 Forskere kan nu opgøre tabt kulturarv på samme måde som truede dyr En statistisk model, som biologer bruger til at estimere antallet af dyre- og plantearter i et område, kan også bruges på kulturarvsgenstande: Et nyt studie i tidsskriftet SCIENCE viser ved hjælp af modellen, at cirka 6…
ligestilling 04.02.2022 Også i ’kvindefag’ har mænd langt større chance for at blive ledere Hvis du er mand og arbejder som sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver eller folkeskolelærer – fag, hvor kvinder er markant overrepræsenterede – har du stadig langt større sandsynlighed for at blive leder end dine…
iværksætteri 20.01.2022 KU booster iværksætteri med millioninvestering Investeringsselskabet UCPH Ventures skal medinvestere i nye virksomheder, der vokser ud af KU’s egne forskningsmiljøer.
Oplevelser 14.01.2022 100 vilde billeder af natur og dyreliv Nu kan du opleve de 100 bedste billeder fra fotokonkurrencen Wildlife Photographer of the Year – verdens største af sin slags og naturfotografernes svar på Oscar-uddelingen.
Natur 20.12.2021 Efter mange år er genoprettede vådområder stadig fattige på natur Et studie af genoprettede vådområder på Fyn viser, at artsrigdommen af planter stadig er yderst knap selv efter en lang årrække. Det er ellers den almindelige antagelse, at genoprettede vådområder øger biodiversiteten o…
KLIMAFORANDRINGER 17.12.2021 Ikonisk hval har efter tusinder af år fået en ny fjende Den ikoniske hval med stødtanden, som lever i Arktis, har fået en ny fjende - nemlig støj. Unikt studie fra Københavns Universitet og Grønlands Naturinstitut viser, at narhvaler bliver særdeles påvirkede af støj fra…
NYT CENTER 13.12.2021 Københavns Universitet lancerer nyt videnscenter op til HKH Kronprinsesse Marys 50-årsfødselsdag Crown Princess Mary Center - solving problems through research and partnerships lanceres på Københavns Universitet den 2. februar 2022.
Dyreliv 10.12.2021 Nyt fænomen: Aflytning af madsvin i skoven Forskere fra Københavns Universitet har opdaget et ganske særligt fænomen blandt pattedyr – nemlig aflytning af hinanden. Deres studie viser, at forskellige dyrearter er afhængige af hinanden på flere måder, end vi…
Truede dyr 06.12.2021 Tigre ender deres liv i en trykkoger Tigre i tusindtal bliver avlet på farme som svin, vokser op i kældre og ender til sidst i en trykkoger, hvor de bliver omdannet til alternativ medicin. Som nogle af de første er det lykkedes forskere fra Københavns…
TEKNOLOGI 24.11.2021 Ny algoritme kan redde liv: Forudsiger hvor mange, der får brug for intensiv pleje mod corona En ny algoritme kan forudsige, hvor mange patienter, der vil få brug for intensiv behandling mod coronavirus på hospitalet. Og det er vigtig viden, når det gælder prioritering af plejepersonale og respiratorer på de…
fødevarevidenskab 22.11.2021 Vi kan bedst lide opdrætslaks – så længe vi ikke ved hvad vi spiser Vi danskere foretrækker smagen af både konventionelt og økologisk opdrættet røget laks over vildlaks. Det viser en blindsmagning udført af forskere på Københavns Universitet. Men så snart vi ved, hvor fisken kommer fra,…
kunstig intelligens 18.11.2021 Kunstig intelligens favoriserer hvide mænd under 40 De sprogmodeller, der bruges i alt fra Google og Siri til forsikringssager og juridisk sagsbehandling, favoriserer systematisk unge, hvide mænds sprog. Samtidig diskriminerer de især unge, ikke-hvide mænd. Det viser en…
Plantevidenskab 18.11.2021 Ny viden om Jordens vigtigste biokemiske reaktion: Et skridt på vejen til at øge planters CO2-optag En gruppe proteiner i planters celler spiller en langt vigtigere rolle for fotosyntesen end tidligere antaget, viser ny forskning fra Københavns Universitet. Forskningen er et vigtigt skridt på vejen for at forstå…
TEKNOLOGI & SEXISME 03.11.2021 Vores computere er sexistiske overfor kvindelige og mandlige politikere Kvindelige politikere bliver ofte beskrevet som ’smukke’ eller ’hysteriske’ i sprogmodeller, hvor deres mandlige kolleger i stedet behæftes med ord som ’modige’ og ’selvstændige’. Det viser en ny analyse foretaget af…
kvanteteknologi 29.10.2021 KU-fysikeres nye chip løser kvante-hovedpine Fysikere fra Københavns Universitet har gjort en ny dansk landvinding inden for kvanteteknologi. De har demonstreret, at de simultant kan styre flere spin-qubits på samme kvantechip, og dermed har de overvundet en…
Landbrug 11.10.2021 Robotter kan forbedre landbruget, men lovgivning står i vejen Robotter i landbruget har potentiale til at løse manglen på arbejdskraft og øge den globale fødevaresikkerhed. Men lovgivningen på området er forældet og står i vejen for de nye teknologier, viser et studie fra bl.a.…
Astrofysik 14.09.2021 Astronomer ser den samme supernova tre gange — og forudsiger en fjerde om 16 år Den enorme tyngdekraft fra en hob af galakser krummer rummet så meget, at lyset fra fjerne galakser afbøjes og sendes ned til os fra flere retninger. Denne effekt har gjort astronomer fra Københavns Universitet i stand…
Biologi 09.09.2021 Viden om bananfluens stofskifte kan bane vejen for ny medicin mod fedme og diabetes Bananfluens indre ligner menneskers mere, end man skulle tro. Nu har forskere fra Københavns Universitet opdaget et hormon i fluen, som kan hjælpe os med bedre at forstå, hvordan menneskers stofskifte styres. Ny viden,…
TERROR & TEKNOLOGI 06.09.2021 Fra VHS-bånd til YouTube: Sådan har terrorister rekrutteret siden 9/11 Meget er sket i teknologiens udvikling siden terrorangrebet på tvillingetårnene i 2001. De sociale mediers indtog har bl.a. gjort det lettere at rekruttere medlemmer til ekstremistiske grupper, men samtidig har…
PROTEINER OG AI 31.08.2021 Kunstig intelligens tager fingeraftryk af mistænkelige proteiner Et kunstigt intelligens-værktøj skabt af forskere fra Københavns Universitet kan hurtigt og præcist udpege mistænkelige eller særligt ’talentfulde’ proteiner i vores kroppe alene ud fra deres bevægelser. Det gælder…
Arktis 27.08.2021 Ekspedition i Arktis tog uventet drejning: Opdagede den nordligste ø i verden På en ekspedition i det nordlige Grønland med deltagelse af forskere fra Københavns Universitet, opdagede forskerne ved en tilfældighed en ny ø, som viser sig at være den nordligste ø i verden. Opdagelsen udvider i…